Vinkit Makuja maailmalta

Liedellä höyryää curry

Curryja keitellään kaikkialla Aasiassa. Aito curry voi olla tulinen tai lempeä, mutta aina se on hyvin mausteinen.

indian curry

Intian kielessä curry-sanalla tarkoitetaan kastiketta, joka syntyy kypsentämällä lihaa tai kasviksia mausteisessa liemessä. Valmista currya kannattaa maistella ennen tarjoilua. Voit säädellä mausteisuutta lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa curryyn.

Curry-mausteita

  • Palmusokeri on tavallista sokeria karamellimaisempaa ja vähemmän makeaa.
  • Tähtianis taas antaa makeaa potkua curryyn. Jo yksikin kuivattu tähtianiksen kotahedelmä riittää maustamaan curryn.
  • Kanelitanko tai jauhettu kaneli antaa currylle lämpimän makuvivahteen.

tähtiani, kanelitanko ja palmusokeri

  • Thaibasilika on makean mausteinen. Aromissa on sekä kanelia että anista.
  • Kalakastike ei tuoksu hyvälle, mutta ruokaan se antaa syvyyttä ja oikean aasialaisen aromin.

kafferilimetin lehdet

  • Kaffirlimetin lehtiä myydään meillä yleensä kuivattuina, mutta etnisissä kaupoista niitä saa myös tuoreina.
  • Tamarindihedelmästä tehty, hapahko tahna viimeistelee monet aasialaiset keitokset.
  • Korianteri lisätään tuoreena ruokaan vasta  valmistuksen loppuvaiheessa, jotta sen maku säilyy vahvana.

 

curry mausteita

  • Kurkuma on curryn tehokas väriaine. Varo yliannostusta, ettei mausta tule lääkemäinen.
  • Juustokuminaa voi käyttää curryyn kokonaisina siemeninä, karkeaksi rouhittuna tai jauheena.
  • Neilikka on vahva mauste, joka helposti alistaa muut maut, joten 2–3 kpl ruoassa riittää hyvin.
  • Vihreä kardemumma on viilentävä mauste, joka kannattaa ripotella ruokaan kypsymisen loppupuolella.
  • Jos lisäät curryyn cashewpähkinöitä, ne kannattaa paahtaa, sillä cashewpähkinöiden paahtaminen kuivalla pannulla tekee niiden maulle hyvää.

Curry-reseptejä

Bengalin lihacurry on tulinen ruoka. Jos pidät vieläkin tulisemmasta, lisää chilien määrää.

Thaimaalaista massaman-curryä voi varioida vaihtamalla kanan naudanlihaan tai korvaamalla lihan kasviksilla sekä kikherneillä.

Kokeile lammaspyöryköitä intialaisittain!Tämä resepti on Anna-lehden lukijoiden suosikkiohje on vuodelta 2007.

Lempeän mausteinen palak paneer eli pinaattijuustocurry on yksi vakioruoista intialaisten ravintoloiden listoilla.

Malesialainen munacurry

Malesialainen munacurry on mainio ruoka vaikkapa brunssille.

 

 

 

 

 

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti