Vinkit

Leipähyllyn uutuudet: juuresleivät, ohuet paahtoleivät ja gluteenittomat luomunäkkärit

Maistelimme kolme kiinnostavaa uutusleipää.

Teksti:
Leena Kalliokoski, Emmi Toivonen
Kuvat:
Valmistajat

Maistelimme kolme kiinnostavaa uutusleipää.

Nappaatko kaupan leipähyllystä aina saman, tutun leivän?   Jos kaipaat vaihtelua ja piristystä aamiaispöytään, poimi ostoskoppaasi uutuusleipä – niissä on valinnanvaraa.

Fazerin juuresleipäpussi

Fazerin uudet juuresleivät ovat kiinnostava uutuus. Hieman yli kolmannes  leipien jauhoista on korvattu kasviksilla. Makuvaihtoehtoja on kaksi: palsternakka-porkkana ja punajuuri-porkkana.  Juuresleivät leivotaan aitoon taikinajuureen Fazerin Oulun leipomossa. Leivissä on kuitua 8 g/100 g ja hiilihydraatteja 36 g/100 g.  Leivät ovat lisäaineettomia, eikä niihin ole lisätty sokeria, maitoa tai kananmunaa. Juuresleivät myydään neljän sämpylän muovipusseissa.

Miltä juuresleivät maistuivat?

Leipien koostumus on  kuohkea, tuoksu tuore ja herkullinen. Maku sen sijaan  yllätti, sillä juuresten aromia sai todella hakea.  Jauhojen korvaaminen osin juureksilla on virkistävä idea ja tuo leipiin kuitenkin mehevyyttä. Kahdesta vaihtoehdosta punajuuri-porkkanaleivät nousi suosikiksi.  Ne toimivat hyvin myös paahdettuina vuohenjuustolevitteen tai kevyen tuorejuustolevitteen kanssa.
Vaasan Taika-moniviljapaahtoleipä

Vaasan Taika-leipien valikoima laajeni uusilla paahtoleivillä. Uutuudet ovat nimeltään Monivilja sekä Herkku Kaura. Leipäviipaleet ovat tavallista paahtoleipäviipaletta ohuempia ja niiden pitäisi paahtua herkullisen rapeiksi. Testasimme Monivilja-paahtoleipää, jonka kuitupitoisuus on 5,5 g /100 g. Hiilihydraatteja leivässä on 41 g/100 g. Lisäaineettomat leivät myydään 350 gramman pusseissa.

Miltä ohuempi Taika-paahtoleipä maistui?

Moniviljaleipä näyttää päälle päin rouheiselta ja tuoksuukin tuoreen viljaisalta. Viipaleet ovat totta tosiaan ohuita. Alle sentin paksuiset lerput siivut eivät oikein sovellu voileipien tekemiseen ilman paahtamista. Sen sijaan paahdettuna se pääsee oikeuksiinsa: leipään kätkeytyvät siemenet paahtuvat ja ohut viipale tulee hyvin rapeaksi. Tätä syödessä heräsikin kysymys: miksei ohuempaa paahtoleipää ole saanut kaupasta aiemmin?

les pain des fleurs gluteenittomat näkkileivät

Ranskalaiset Le Pain des Fleurs -näkkileivät ovat täysin gluteenittomia luomutuotteita. Näkkärit ovat riisijauhopohjaisia ja valikoimaan kuuluu jopa 10 eri makua, viisi suolaista ja viisi makeaa. Suomeen ennättivät nyt kookos- ja kvinoanäkkärit. Leivät sopivat keliaakikoille, vegaaneille ja kokeilunhaluisille. Kuitua näkkäreissä on 4,4 g/100 g (kvinoa) ja 2,8 g/100 g (kookos), hiilihydraatteja puolestaan 77 g/100 g ja 74 g/100 g.

Miltä gluteenittomat näkkärit maistuivat?

Leivissä on voimakas tuoksu. Esimerkiksi kookoksen tuoksu tuntuu kummalliselta, kun kädessä on näkkäri. Ensipuraisut näkkäreihin eivät tuota suuria elämyksiä. Kvinoanäkkäri maistuu ruoholta ja kookos vain muuten vähän kummalliselta. Leivät ovat kuitenkin rapeita ja ilmavia. Kummallista kyllä, kun näitä on syönyt pari, niihin jää koukkuun. Varsinkin kookosnäkkäri hävisi pöydältä melko nopeasti.

X