Vinkit

Uusia juustoja arkiruokaan ja herkutteluun

Teksti:
Anna.fi

Juusto on moneen tilanteeseen sopiva herkku. Se maistuu piirakassa tai viinilasillisen kanssa. Uusissa juustoissa on salaattijuustoja, leivän päälle sopivia vaihtoehtoja ja ylellisiä herkuttelujuustoja.

 Valio

Valion uutuuksia ovat uusi Oltermanni-maku sekä laktoosittomat salaattijuustot. Oltermanni Tilsit maistuu hieman kermajuustoa voimakkaammalle ja sopii sekä leivälle että ruoanlaittoon. Tilsit on luontaisesti laktoositon. Valio Eila maustetuissa salaattijuustoissa makuina ovat yrtit ja chili. Fetan tyyppinen juusto sopii salaatteihin, wokkeihin ja laatikkoruokiin.

Juustoportti

Vuohen Grand Reserve Vuohen Viinitarhuri- juustot on valmistettu suomalaisesta vuohenmaidosta. Vuohen Viinitarhuri on aromikas juusto, jonka valmistuksessa on käytetty punaviiniä ja yrttiseosta.

Pirkka

Pirkka Parhaat vanha gouda maistuu voimakkaan täyteläiselle, ja sopii herkuksi piknikille tai juhliin. Juusto maistuu sellaisenaan, leivän päällä tai viikunahillon kera.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano on aitoa parmesaanijuustoa, joka maistuu tuoreiden tai kuivattujen hedelmien kanssa. Se maustaa myös keittoja, salaatteja ja pääruokia.Parmesaani maistuu hyvälle vaikka kanan ja peston kanssa tai tattirisotossa. 

Parmesaani-tattirisotto

Neljälle

  • 225 g parmesaanijuustoa + hieman ylimääräistä tarjoilua varten
  • 40 g kuivattuja herkkutatteja
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 300 g risottoriisiä
  • 1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
  • 300 g kurpitsaa pieninä paloina, kuorittuna ja siemenet poistettuna
  • 150 ml kuivaa valkoviiniä
  • Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Raasta parmesaanijuusto. Laita kuivatut herkkutatit lämmönkestävään kulhoon. Sekoita kasvisliemikuutio 850 ml kiehuvaa vettä. Kaada kiehuva vesi sienien päälle ja jätä likoamaan puoleksi tunniksi.

Kuumenna seuraavaksi oliiviöljy syvässä paistinpannussa tai suuressa kattilassa. Lisää riisi pannulle, ja kuullota se kevyesti yli keskilämmöllä noin yhden tai kahden minuutin ajan, kunnes riisi näyttää läpikuultava, mutta ei ruskistuneelta. Lisää kevätsipuli ja kurpitsan palat ja keitä varovasti, useasti sekoittaen vielä kaksi tai kolme minuuttia.

Lisää viini ja anna sen kuplia hetki. Lisää sitten liotetut sienet ja noin kaksi kauhaa lientä. Keitä varovasti noin 20–25 minuuttia. Lisää tarpeen mukaan lientä silloin tällöin, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Sekoita joukkoon parmesaanijuustoa maun mukaan. Voit myös ripotella juuston suoraan kunkin annoksen päälle. Tarjoile heti.

 

Kuvat: Colourbox, valmistajat ja Akvamariini

Koonnut: Lotta Pellas

X