Vihannesopas 10.5.2012

Kesäkurpitsa

Teksti: Anna.fi

Kesäkurpitsa eli zucchini taipuu moneksi; salaatteihin, pataruokiin ja jopa hilloksi.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin kurkku; vihreä ja pitkänomainen. Malto on lähes valkoinen ja huokoinen. On myös olemassa keltaisia kesäkurpitsoja.

Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettävissä ruoissa, kuten keitoissa, paistoksissa ja leivonnaisissa. Kesäkurpitsaviipaleita voi myös grillata. Keitetty tai paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorruttaa uunissa.

Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria. Tosin suurten kesäkurpitsoiden kuori on kitkerä ja se kannattaa poistaa.

Jääkaapissa kesäkurpitsa paleltuu ja vahingoittuu nopeasti. Sen ihannesäilytyslämpötila on +8 – +12 astetta. Jos sopivanlämpöistä säilytyspaikkaa ei ole, tulee kesäkurpitsa säilyttää mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä lämpötilassa. Kesäkurpitsa on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää tomaatin tai muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Kokeile näitä kesäkurpitsa-reseptejä:

Fetajuustolla täytetyt kesäkurpitsat

Omena-kesäkurpitsamarmeladi

Kesäkurpitsapyörykät

Pehmeä kesäkurpitsakeitto

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Kristiina Kurronen

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi