Vinkit Vihannesopas

Parasta kesäkurpitsasta: kesäkurpitsa-focaccia ja 7 muuta houkuttavaa reseptiä

Kiinteä, syvänvihreä ja napakka kesäkurpitsa taipuu moneen. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettynä: keitoissa, paistoksissa ja täytettynä. Kesäkurpitsasta syntyvät myös pihvit ja ranskalaiset.

Parhaita kesäkurpitsoita ovat pienet, alle 500 g painavat, kiinteät ja tummanvihreät. Niitä ei tarvitse kuoria. Suurten kesäkurpitsoiden malto on mauttomampaa ja kuori paksua, sitkeää ja kitkerääkin. Niinpä suuria kesäkurpitsoita ei kannata syödä kuorineen.

Kesäkurpitsa paleltuu ja vahingoittuu nopeasti. Siksi se kannattaa säilyttää mieluummin viileäkaapissa kuin jääkaapissa. Mikäli käytössäsi ei ole viileäkaappia, on huoneenlämpö parempi vaihtoehto kuin jääkaappi. Kesäkurpitsa on herkkä etyleenille, joten pidä se kaukana runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista ja avokadosta.

Pikapaistettua kesäkurpitsaa ja gnoccheja

Kesäkurpitsan, salvian ja parmesaanin maut istuvat hyvin yhteen lempeiden gnocchien kanssa. Gnoccheja käytetään pastan tapaan.  Ne valmistetaan yleensä perunasta, toisinaan myös maissista tai vehnäjauhoista. Valmiita gnoccheja myydään kaupoissa samoilla hyllyillä kuin tuorepastaa. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, itse tehdyt gnocchit ovat aina vaivan väärti.

Kun käytät valmiita gnoccheja, tämä gnoccheja, kesäkurpitsaa ja salviaa sisältävä ateria valmistuu alle puolessa tunnissa.

Kesäkurpitsa leikataan ohuiksi viipaleiksi ja paistetaan nopeasti oliiviöljyssä. Gnocchit keitetään kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Salvian lehtiä paistetaan voissa muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita. Rapea voissa paistettu salvia vie maullaan jalat alta.

Helposti syntyvä, mutta huikea annos viimeistellään suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja kuoriraasteella sekä parmesaanilla.

pastaa, kesäkurpitsaa ja salviaa

Resepti: gnoccheja, kesäkurpitsaa ja salviaa

Hienostunutta kesäkurpitsakeittoa

Kesäkurpitsasta syntyy pehmeän täyteläisiä kasvissosekeittoja. Tuoreyrtit ja fenkoli tuovat kesäkurpitsakeittoon hienostuneen sävyn, kookosmaito ja korianteri eksoottisen maun. Sosekeiton ainekset paloitellaan ja kuullotetaan öljyssä. Joukkoon lisätään kasvisliemi. Kun ainekset ovat kypsyneet, keitto soseutetaan ja maustetaan kookosmaidolla, suolalla, pippurilla ja meiramilla. Kesäkurpitsa-fenkolikeiton päälle lisätään tuoreyrttejä ja kourallinen paistettuja kantarelleja. Keiton kanssa maistuu tuore chapati-leipä.

Reseptit:

kesäkurpitsa-fenkolikeitto

chapati-leivät

Kesäkurpitsa täydentää uunimunakkaan

Uunimunakas on täydellinen iltapala vaikkapa saunaillan päätteeksi. Tarvitset siihen kesäkurpitsan lisäksi varhaisperunoita, kylmäsavulohiviipaleita, kanamunia ja kermaa. Mausteeksi kapriksia, tuoretta tilliä, suolaa ja mustapippuria. Kun uunimunakas kypsyy 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, voit tehdä jotain ihan muuta kuin ruokaa.

peruna-lohiuunimunakas

Resepti: kesäkurpitsa-perunamunakas

Kesäkurpitsaranskalaisia

Perinteisille ranskanperunoille on vaihtoehtoja. Kokeile vaikkapa kesäkurpitsaranskiksia. Valitse niitä varten hoikkia, pieniä ja napakoita kesäkurpitsoja. Leikkaa kesäkurpitsat reilun sentin paksuisiksi tangoiksi.

Kesäkurpitsatangot pyöritellään kananmunassa ja sen jälkeen korppujauho-parmesaaniraasteseoksessa. Kesäkurpitsatankoja paistetaan 225-asteisessa uunissa noin parikymmentä minuuttia, kunnes ne ovat mukavan rapsakoita. Kesäkurpitsaranskalaisten kanssa maistuu kidney- ja edamamepavuista tehty sitruunalla, hunajalla ja maapähkinävoilla maustettu lisuke.

kesäkurpitsaranskikset ja papulisuke

Resepti: kesäkurpitsaranskikset ja papulisuke

Täytetyt kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ovat klassikkoja. Paprikalla, kreikkalaisella saganaki-juustolla, sitruunalla maustetulla kuskusilla sekä herkkusienillä täytetyistä kesäkurpitsoista syntyy raikkaan salaatin kanssa maukas kasvisateria koko perheelle.

välimerelliset täytetyt kesäkurpitsat

Resepti: välimerelliset täytetyt kesäkurpitsat

Pihvit kesäkurpitsasta

Raastetusta kesäkuripitsasta ja porkkanoista syntyvät maukkaat ja terveelliset pihvit. Kaurasuurimot tuovat pihveihin kiinteyttä. Pihvit maustetaan valkosipulilla ja hienonnetulla basilikalla. Seoksesta muotoillaan pihvit, jotka paistetaan oliiviöljyssä pannulla kauniin ruskeiksi. Pihvien kaveriksi sopivat coleslaw, amerikkalainen kaalisalaatti ja puolukkasurvos.

kesäkurpitsa-kaurapihvit

Reseptit:

kesäkurpitsa-kaurapihvit

coleslaw

Kesäkurpitsa täyttää focaccian

Focaccia on helppotekoinen ja herkullinen leipä. Focaccia-taikina on sukua pizza-taikinalle. Tarvitset taikinaan vain hiivaa, suolaa, vettä, vehnäjauhoja ja oliiviöljyä. Focaccian kuohkeuden salaisuus on taikinan riittävä kohotus- ja vaivausaika.

Kesäkurpitsafocaccia leivotaan tavallisesta focacciasta poiketen kranssin muotoon.  Kranssi täytetään kesäkurpitsan ja purjosipulin paloilla, valkosipulilla sekä yrteillä. Leipä voidellaan oliiviöljyllä, päälle ripotellaan sormisuolaa ja silputtua tuoretta rosmariinia.  Focacciaa paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

kesäkurpitsafocaccia

Resepti: kesäkurpitsafocaccia

Kesäkurpitsapizzaa

Mainio vege-pizza leivotaan itse ja täytteeksi laitetaan kesäkurpitsaa, tomaattia, punasipulia ja oliiveita, päälle ripotellaan raejuustoa, tuoretta basilikaa tai rucolaa. Kesäkurpitsa-oliivipizzan resepti on peräisin Teresa Välimäen keittiöstä.

Kesäkukrpitsapizza

Resepti: kesäkurpitsa-oliivipizza

Täytetyt kesäkurpitsan kukat

Kesäkurpitsan kukat ovat mainiota syötävää, mutta meillä Suomessa todella harvinaista herkkua. Jos onnistut saamaan pieniä kukallisia kesäkurpitsoita, täytä ne mozzarellalla ja anjoviksella, kypsennä uunissa tomaattien, oliiviöljyssä paistettujen pinaatinlehtien ja parmesaanijuuston kanssa. Täytetyt kesäkurpitsankukat sopivat alkupalaksi pienen olutlasillisen kanssa.

Resepti: täytetyt kesäkurpitsan kukat mangoldipedillä

Lisää kesäkurpitsareseptejä:

kuorrutetut kesäkurpitsaviipaleet

grillattua kesäkurpitsaa

kesäkurpitsaa ja lohta

kesäkurpitsa-kääryleet pastakastikkeella

kesäkurpitsagratiini

Kotiliesi.fi: kesäkurpitsa marmeladi

Kotiliesi.fi: kesäkurpitsa-halloumipiirakka

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti