Vihannesopas

Parasta kesäkurpitsasta: kesäkurpitsa-focaccia ja muut houkuttavat reseptit

Kiinteä, syvänvihreä ja napakka kesäkurpitsa taipuu moneen. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettynä: keitoissa, paistoksissa ja täytettynä. Kesäkurpitsasta syntyvät myös pihvit ja ranskalaiset.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kiinteä, syvänvihreä ja napakka kesäkurpitsa taipuu moneen. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettynä: keitoissa, paistoksissa ja täytettynä. Kesäkurpitsasta syntyvät myös pihvit ja ranskalaiset.

Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin. Parhaita kesäkurpitsoita ovat pienet, alle 500 g painavat, kiinteät ja tummanvihreät. Niitä ei tarvitse kuoria. Suurten kesäkurpitsoiden malto on mauttomampaa ja kuori paksua, sitkeää ja kitkerääkin. Niinpä suuria kesäkurpitsoita ei kannata syödä kuorineen.

Kesäkurpitsa taipuu monenlaisiin ruokiin. Se on herkullista kypsennettävissä ruoissa, kuten keitoissa, paistoksissa ja leivonnaisissa. Halkaistuista kesäkurpitsoista syntyy kokonainen ateria, kun täytät ne vaikkapa sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorrutat uunissa.

Kesäkurpitsasta syntyy mainio keitto

Alkupala tai lounas, kesäkurpitsakeitto on pehmeän makuista ja muuntuu helposti kepeästä täyteläiseksi. Keiton kanssa maistuu tuore leipä ja patonki. Kesäkurpitsakeittoon saa vaihtelua lisäämällä joukkoon esimerkiksi  muita vihanneksia tai juureksia, linssejä, sieniä tai pähkinöitä.

Leikittele mausteilla ja erilaisilla höysteillä ja saat aina uudenlaisen keiton.  Tuoreyrtit ja fenkoli tuovat kesäkurpitsakeittoon hienostuneen sävyn, kookosmaito ja korianteri eksoottisen maun.

Kokeile lasagnea, pastaa ja gnoccheja

Kesäkurpitsan, salvian ja parmesaanin maut istuvat hyvin yhteen lempeiden gnocchien kanssa. Kun käytät valmiita gnoccheja, syntyy herkullinen ateria alle puolessa tunnissa.

Kesäkurpitsalla voit keventää arjen tuttuja herkkuruokia, kuten lasagne ja pasta-annoksia, kun korvaat puolet tai kaiken pastan kesäkurpitsaviipaleilla tai -suikaleilla. Kokeile kesäkurpitsalasagnea tai  kesäkurpitsapastaa.

Kesäkurpitsa mehevöittää leivonnaiset

Focaccia Itlaian lahja maailmalle, on helppotekoinen leipä. Tarvitset taikinaan vain hiivaa, suolaa, vettä, vehnäjauhoja ja oliiviöljyä. Focaccian kuohkeuden salaisuus on taikinan riittävä kohotus- ja vaivausaika. Kesäkurpitsafocaccia leivotaan tavallisesta focacciasta poiketen kranssin muotoon.  Kranssi täytetään kesäkurpitsan ja purjosipulin paloilla, valkosipulilla sekä yrteillä.

Kesäkurpitsakakku saa täyteläisen maun pähkinöistä ja hienostuneen vivahteen vaniljasta. Tämä hieman porkkanakakkua muistuttava leivonnainen tarjotaan kanelilla ja tomusokerilla maustetun tuorejuuston kanssa.

Kesäkurpitsa – arkiruoan moniottelija

Uunimunakas on täydellinen iltapala vaikkapa saunaillan päätteeksi. Tarvitset siihen kesäkurpitsan lisäksi varhaisperunoita, kylmäsavulohiviipaleita, kanamunia ja kermaa. Mausteeksi kapriksia, tuoretta tilliä, suolaa ja mustapippuria. Kun uunimunakas kypsyy 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, voit tehdä jotain ihan muuta kuin ruokaa.

Kesäkurpitsaranskalaiset toimivat  vaihtoehtona perinteisille ranskanperunoille. Valitse ranskiksia varten hoikkia, pieniä ja napakoita kesäkurpitsoja. Leikkaa kesäkurpitsat reilun sentin paksuisiksi tangoiksi. Kesäkurpitsatangot pyöritellään kananmunassa ja sen jälkeen korppujauho-parmesaaniraasteseoksessa.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat klassikkoja. Paprikalla, kreikkalaisella saganaki-juustolla, sitruunalla maustetulla kuskusilla sekä herkkusienillä täytetyistä kesäkurpitsoista syntyy raikkaan salaatin kanssa maukas kasvisateria koko perheelle.

Raastetusta kesäkuripitsasta ja porkkanoista pyöräytät maukkaat ja terveelliset pihvit. Kaurasuurimot tuovat pihveihin kiinteyttä.

 

Vaihtele kypsennystapoja – saat aina uudenlaisen lisukkeen

Yksinkertaisimmillaan kesäkurpitsa kypsyy pannulla tai grillissä viipaleiksi leikattuna. Uunissa kesäkurpitsasta saa mehevän lisukkeen gratinoimalla.

Nauti myös kesäkurpitsan kukista

Kesäkurpitsan kukat ovat mainiota syötävää, mutta meillä Suomessa vielä harvinaista herkkua. Jos onnistut saamaan pieniä kukallisia kesäkurpitsoita, täytä ne mozzarellalla ja anjoviksella, kypsennä uunissa tomaattien, oliiviöljyssä paistettujen pinaatinlehtien ja parmesaanijuuston kanssa. Täytetyt kesäkurpitsankukat sopivat alkupalaksi pienen olutlasillisen kanssa.

Resepti: täytetyt kesäkurpitsan kukat mangoldipedillä

Säilytä kesäkurpitsat viileässä

Kesäkurpitsa paleltuu ja vahingoittuu nopeasti. Siksi se kannattaa säilyttää mieluummin viileäkaapissa kuin jääkaapissa. Mikäli käytössäsi ei ole viileäkaappia, on huoneenlämpö parempi vaihtoehto kuin jääkaappi. Kesäkurpitsa on herkkä etyleenille, joten pidä se kaukana runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista ja avokadosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet kesäkurpitsasta marmeladia

 

X