Ruokajutut

Keittoa, pastaa, lasagnea, gratiinia – poimi parhaat kesäkurpitsareseptit ja loihdi kesän ihanimmat herkut

Kesäkurpitsa on monipuolinen ja satoisa kasvis, joka houkuttaa kokkaamaan ja leipomaan. Kokosimme parhaat kesäkurpitsareseptit, joihin saat uppoamaan pötkylän jos toisenkin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Raastettuna kesäkurpitsa sopii mainiosti kasvispihvien raaka-aineeksi.

Kesäkurpitsa on monipuolinen ja satoisa kasvis, joka houkuttaa kokkaamaan ja leipomaan. Kokosimme parhaat kesäkurpitsareseptit, joihin saat uppoamaan pötkylän jos toisenkin.

Kesäkurpitsa sopii miedon makunsa ansiosta moneen: pastoihin, salaatteihin, keittoihin, lisukkeeksi tai vaikkapa lasagneen perinteisten pastalevyjen sijaan. Kesäkurpitsa onkin loputtoman monipuolinen kasvis – nappaa reseptit talteen ja herkuttele!

Lue myös: Grillattu kesäkurpitsa x 3 – katso superhelpot grillivinkit

Loppukesän satoisa kasvis

Kotimaisen kesäkurpitsan pitkä satokausi alkaa heinäkuussa ja kestää syyskuuhun saakka. Tutuimmat, vihannestiskiltä löytyvät kesäkurpitsat ovat tummanvihreitä, mutta nykyään kaupoista löytyy useita muitakin lajikkeita, jotka voivat olla keltaisia tai vaikkapa pallonmallisia. Kesäkurpitsan malto on valkoinen ja huokoinen.

Ostoskoriin kannattaa poimia hoikkia ja napakoita kesäkurpitsoita. Paksujen ja pitkäksi venähtäneiden kesäkurpitsoiden sisus on vetinen ja mauton. Ruokaa laittaessa se kannattaakin kaapia pois.

Monipuolinen kesäkurpitsa: reseptit pastasta pizzaan ja keitoista kakkuihin

Kesäkurpitsa ei ravintoarvoillaan koreile. Kurkkua muistuttava, mutta kurpitsoiden sukuun kuuluva kasvis sisältää suurimmaksi osaksi vettä. 

Kesäkurpitsan parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu käytön monipuolisuus. Kesäkurpitsalla on helppo lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa tai muunnella perinteisistä ruokalajeista kasvisversioita tai keventäjälle sopivia annoksia.

Erityisesti nuoret kesäkurpitsat sopivat syötäväksi kuorineen ja vaikka sellaisenaankin tai salaateissa kurkun tapaan, mutta vanhemmat ja paksummat yksilöt voi halutessaan kuoria. 

Parhaimmillaan kesäkurpitsa on kypsennettynä. Kesäkurpitsan voi raastaa kuutioida, viipaloida, höylätä lastuiksi tai ohueksi pastamaiseksi suikaleeksi. Se sopii niin paistettavaksi, keittoihin sujautettavaksi, wokattavaksi ja uunissa paahdettavaksi kuin vaikkapa grillissä kypsennettäväksikin. Kesäkurpitsa sopii myös leivontaan, ja reseptit voivat olla suolaisia tai makeita. 

Osan runsaasta sadosta voi säilöä myös talvea varten, sillä vihannes käy hyvin pikkelseihin, hilloihin, marmeladeihin ja muihin säilykkeisiin.

Kesäkurpitsareseptit: Keitot

Pitkänpulleista kesäkurpitsoista saa ihanan kesäisen keiton. Tuorejuusto, kermatilkka tai ranskankermanokare pyöristävät sosekeiton täyteläiseksi, valkosipuli, yrtit ja sitruuna maustavat ruoan herkuksi. Kesäkurpitsan kaveriksi voi soseuttaa esimerkiksi fenkolia, perunaa tai herneitä ja annoksen kruunata vaikkapa pinnalle murustetulla fetajuustolla tai paistetuilla pikkukantarelleilla.  

Ihana idea on myös soseuttaa soppaan hasselpähkinöitä, joista kesäkurpitsakeitto saa paitsi pähkinäisen makuvivahteen, myös sakean kermaisen rakenteen. Pehmeän täyteläinen hasselpähkinä-kesäkuurpitsakeitto lämmittää ihanasti erityisesti viilenevänä syys­iltana.

Jos runsaat sattumat ovat keitoissa mielestäsi parasta, pilko kesäkurpitsaa tomaattipohjaisen papu-kasviskeiton joukkoon. Chili, laakerinlehti ja tuoreet yrtit tuovat makuun menoa ja meininkiä. 

Salaateissa kesäkurpitsa on parhaimmillaan paahdettuna tai grillattuna, mutta reseptit ovat silti raikkaita ja kevyitä. Kevyen kypsennyksen jälkeen kesäkurpitsa kannattaa upottaa vielä hetkeksi marinadiin ja koota salaatiksi vasta hetken makuuntumisen jälkeen. Yhdistä makupariksi esimerkiksi rapeaksi paahdettua parmankinkkua tai vaikka ratatouillesta tuttuja aineksia.

Ihana idea on myös sulkea paahdetut kesäkurpitsat sekä muut kasvikset fetajuuston ja öljymarinadin kanssa lasipurkkiin ja säilöä myöhempää käyttöä varten. Kasvikset ja feta säilyvät hyvänä jääkaapissa 1–2 viikkoa. Herkkuhetken koittaessa kokoa lautaselle tuoretta salaattia ja kurkkua. Lisää päälle kesäkurpitsa-fetasalaattia purkista ja viimeistele annos muutamalla oliivilla.

Kesäkurpitsareseptit: Lisukkeet 

Grillissä kesäkurpitsa saa makua marinadista ja grillin paahteesta. Supermaukkaan lopputuloksen juju piilee jälkimarinoinnissa. Upota grillin raidoittamat kesäkurpitsaviipaleet tuoreen mintun kera sitruunamarinadiin ja anna makuuntua ainakin tunnin ajan ennen tarjoilua. Grillatut kesäkurpitsalastut sitruunamarinadissa maistuvat lisukkeena tai pikkusyötävänä antipaston tapaan tarjottuna.

Marinoidut kesäkurpitsat sopivat nekin naposteluun, mutta myös salaattien sekaan tai vaikkapa paahdetun leivän päälle. Aasialainen makuvivahde syntyy soijakastikkeesta, riisiviinietikasta ja chilistä.

Myös kesäkurpitsaranskalaiset ovat hauskaa pikkusyötävää. Leikkaa vihannes tikuiksi, pyöräytä ne ensin kananmunassa, sitten parmesaani-korppujauhoseoksessa ja nosta sitten uuniin paahtumaan. Kun sipaiset pinnan kevyesti öljyllä, saat superrapean lopputuloksen. Kaveriksi voi valmistaa esimerkiksi maapähkinävoin täytelöittämän papukastikkeen.

Munakoiso-kesäkurpitsavuoka ja kantarelleilla ryyditetty kesäkurpitsagratiini ovat astetta tuhdimpaa tarjottavaa ja maistuvat paitsi lisukkeena, myös ateriana sellaisenaan. 

Kesäkurpitsa: Reseptit pastasta risottoihin

Kiitos kesäkurpitsan, keventäjäkin voi nauttia pastasta ilman hiilariähkyä. Ohutta, spagettimaista nauhaa saa aikaiseksi vihannessorvilla tai julienneraastimella, leveämpää ”tagliatellea” voi höylätä vaikkapa kuorimaveitsen avulla. Älä kuitenkaan käytä kosteaa siemenosaa.

Kesäkurpitsaspagetti maistuu raakana tai kevyesti kypsennettynä esimerkiksi pannulla nopeasti kuullotettuna. Höysteeksi voi lisätä melkein mitä vain: lohikuutioita, pekonia, rapeaksi paistettua tofua, broileria tai vaikkapa linssejä. 

Jos kaipaat lautasellesi kuitenkin ”oikeaa pastaa”, lisää kesäkurpitsa annokseen viipaloituna ja kevyesti paistettuna.

Trendikkäät, pastaa muistuttavat perunagnocchit ovat helppoa ja herkullista pikaruokaa. Salvia-voipastasta mallia ottanut annos, pastaa, kesäkurpitsaa ja salviaa, valmistuu vartissa.  

Miedon makuinen kesäkurpitsa sopii ihanasti myös mascarponella kermaiseksi viimeisteltyyn risottoon. Annos maistuu kasvisruokana sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena.

Kesäkurpitsa: Reseptit lämpimiin ruokiin

Kesäkurpitsalla saa helposti mehevyyttä erilaisiin uuniruokiin, ja sillä voi korvata esimerkiksi pastalevyt suositussa lasagnessa. Kesäkurpitsan viipalointi ohuiksi lastuiksi käy kätevimmin vihannesleikkurin eli mandoliinin avulla, mutta myös terävällä veitsellä tai vaikkapa juustohöylällä kasviksesta voi saada riittävän ohuita viipaleita aikaiseksi. 

Erityisesti uuniruokia varten kesäkurpitsaviipaleet kannattaa itkettää munakoison tapaan eli ripotella pinnalle hieman suolaa. Suola nostaa sisällä olevan nesteen pintaan ja tekee viipaleiden koostumuksesta napakamman. Ilman itketystä vuokaruoista, kuten lasagnesta tulee helposti liian kosteita. Sujauta kesäkurpitsaviipaleita lasagnen lisäksi myös uunimunakkaaseen eli frittataan sekä pizzan päälle.

Raastettuna kesäkurpitsa sopii mainiosti kasvispihvien raaka-aineeksi. Tärkeää on valuttaa raaste kunnolla ennen taikinaan lisäämistä. Erityisen vetistä yksilöä kannattaa rutistella siivilässä kunnolla, jotta pihvit pysyvät paistettaessa kasassa. Kesäkurpitsapihvit voi mehevöittää vaikkapa fetajuustolla tai rikastaa kaurahiutaleilla.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat hauskaa ja herkullista syötävää. Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Halkaise kesäkurpitsa ja koverra se veneen malliseksi. Mitä enemmän kesäkurpitsaa koverrat, sitä enemmän saat lastattua kyytiin herkullista täytettä ja sitä nopeammin ne myös kypsyvät uunissa. 

Sisusta ei missään tapauksessa kannata heittää pois, vaan hyödyntää se täytteessä tai muussa ruoan valmistuksessa. Täytteitä voi vaihdella mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi halloumijuustoa ja sesongin sieniä tai vaikkapa kvinoaa ja kikherneitä.

Kesäkurpitsa: reseptit suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin

Suolaisten ruokien lisäksi kesäkurpitsa sopii erinomaisesti myös leivontaan, esimerkiksi kakku– ja leipätaikinoihin. Kesäkurpitsa ei maistu lopullisessa leivonnaisessa, mutta tekee koostumuksesta supermehevän. 

Kesäkurpitsa sopii myös piirakoihin. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti on Lähi-idän makumaailmaa mukailevat lammasgalettet eli avopiirakat. Niiden täytteeksi sujautetaan paitsi mausteista lampaan jauhelihaa ja vuohenjuustoa, myös ohueksi viipaloitua kesäkurpitsaa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kesäkurpitsa – nappaa ohjeet herkkuruokiin, leivontaan ja säilöntään

X