Ihmissuhteet

Mikael Jungner vei lapsensa opettavaisesti pummilla ratikkaan, mutta sai yllättyä itse: ”Karon ei tarvitse olla kapinallinen”

Kun Karoliina Jungner oli vielä vauva, Mikael-isällä todettiin syöpä ja vanhemmat erosivat. Vaikeuksista huolimatta välit ovat säilyneet läheisinä. Anarkistinen isä on halunnut antaa tyttärelle vapauden kasvaa ilman turhia sääntöjä ja rutiineja.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Mikael Jungnerin kotialbumi

– Karo ei ole minun kopioni vaan oma olentonsa. Minulla ei ole mitään tarvetta siirtää mielipiteitäni hänelle, Mikael Jungner sanoo.

Kun Karoliina Jungner oli vielä vauva, Mikael-isällä todettiin syöpä ja vanhemmat erosivat. Vaikeuksista huolimatta välit ovat säilyneet läheisinä. Anarkistinen isä on halunnut antaa tyttärelle vapauden kasvaa ilman turhia sääntöjä ja rutiineja.

Uteliaisuus ja ajattelun outous. Ne yhdistävät Mikael Jungnerin mukaan häntä ja Karoliina-tytärtä. Taannoin he kävivät pitkän keskustelun siitä, onko elämä tietokonesimulaatio. Yhteistuumin he päätyivät siihen, että tuskin. Muutoin näin syvällisen pohdinnan jälkeen ohjelmoija olisi luultavasti jo ottanut heihin yhteyttä.

Kun Mikael huomasi tämän ajattelun samankaltaisuuden ainoassa lapsessaan, hänen teki mieli sekä onnitella että pyytää anteeksi. Tyttärelle tulisi jännä ja mielenkiintoinen elämä, mutta sillä olisi hintansa. Erikoiset tyypit joutuvat tottumaan yksinäisyyteen ja siihen, että tuntevat seurassakin itsensä usein ulkopuolisiksi.

Nyt nämä kaksi asettuvat rinnatusten Mikaelin kantapaikan, Teatteri-ravintolan, loosiin. Toinen tilaa pihvin ja ranskalaiset, toinen salaatin. Sitten isä hätyyttää tytärtä lopettamaan viestittelyn kavereiden kanssa ja laittamaan puhelimen pois. Hän paljastaa saaneensa Karolta kauan sitten isänpäiväkortin, jossa luki suunnilleen näin: ”Joskus löydän oman prinssini, mutta sinä tulet aina olemaan kuninkaani.”

– No, nykyään olen hänen tärkeysjärjestyksessään ehkä sijalla 353, Mikael vinoilee.

Perheen perustaminen venyi

Jälkikasvu oli aina suunnitelmissa, mutta perheen perustaminen venyi. Ensin piti opiskella, sitten ura vei mennessään. Mikael on ehtinyt työskennellä muun muassa kolmen ministerin erityisavustajana, Ylen pääjohtajana ja kansanedustajana. Nyt hän on viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja.

Kun aika tuntui viimein olevan oikea lapsentekoon, tapahtui jotakin järkyttävää. Mikaelin 18-vuotias pikkuveli teki itsemurhan. Surusta toipuminen vei aikansa. Mikael oli jo liki nelikymppinen Karoliinan ilmoittaessa tulostaan.

Mikael: Karo syntyi keisarileikkauksella. Vauva nostettiin kohdusta suoraan syliini, ja sain pestä hänet. Pieni napanuorantynkä oli yhä jäljellä.

Karoliina: Yök, en halua kuulla!

M: Karoliinan äiti oli lääkityksen takia poissa pelistä vauvan elämän ensihetkinä, joten minä sain isomman roolin. Katselin tytön hamuavia pikkukäsiä ja sisälläni virtasi lämpö. Kaikki tuntui itsestään selvältä: juuri näin tämän kuuluu mennä. Sopeuduin isäksi yllättävän helposti. Ehkä se johtui siitä, että olin aikoinaan pitänyt huolta kaksitoista vuotta nuoremmasta pikkuveljestäni.

K: Minä en muista oikeastaan mitään varhaislapsuudestani ja siitä, kun perhe asui vielä yhdessä. Muistikuvani alkavat vasta kouluikäisestä.

Talleilla ihmeteltiin hevosia 2006.
Talleilla ihmeteltiin hevosia 2006.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X