Ihmissuhteet

Isä löytyi yllättäen Facebookista 35 vuoden jälkeen – tytär Laura Pesonen: ”En malta odottaa ensimmäistä joulua yhdessä”

– Minulla on vihdoin ihana ja turvallinen isä, ja lapsillani vaari, Laura iloitsee.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Laura Pesosen Kotialbumi

Isä on ”ihana ja turvallinen” – vielä vuosi sitten Laura ei ollut hänestä kuullutkaan.

– Minulla on vihdoin ihana ja turvallinen isä, ja lapsillani vaari, Laura iloitsee.

Viime keväänä Laura Pesonen sai elämää mullistavan viestin Facebookissa. Tuntematon mies kertoi yrittävänsä tavoitella hänen äitiään, joka oli merkinnyt Lauran tyttärekseen Facebook-profiilissaan.

Kun Laura soitti asiasta äidilleen, hän kuuli tältä uutispommin: kyseinen mies saattaisi olla Lauran biologinen isä.

– Mietin, voisiko se olla todella mahdollista ja miksi kuulen tästä vasta 35-vuotiaana.

Isä ei saanut rauhaa epätietoisuudelta

Laura oli jo kauan tiennyt, että hänen äitinsä ja 17 vuotta sitten kuolleen paperi-isän – joksi hän nykyään kasvatti-isäänsä nimittää – suhde oli ollut myrskyisä. Sitä äiti ei kuitenkaan ollut tyttärelleen tunnustanut, ettei raskaaksi tultuaan ollut varma Lauran isästä. Kun äiti oli sitten päättänyt jatkaa yhdessä aviomiehensä kanssa, asia oli vähitellen hiipunut pois hänen mielestään.

Juteltuaan äitinsä kanssa Laura kertoi miehelle kuulleensa uskomattomia uutisia. Mies paljasti silloin tienneensä mahdollisesta lapsesta. He olivat olleet Lauran äidin kanssa yhteyksissä vielä hetken tytön syntymänkin jälkeen, mutta kun äiti oli valinnut jatkaa avioliittoaan, yhteys oli katkennut.

Vuosien saatossa asia oli kuitenkin pulpahdellut isän mieleen. Lopulta hän ei halunnut enää elää epätietoisuudesta. Isä oli kuitenkin hukannut kaikki yhteystiedot, eikä enää löytänyt äitiä mistään. Hänen avovaimonsa olikin jopa ehdottanut osallistumista Kadonneen jäljillä -ohjelmaan.

– Kun numerot hävisivät lankapuhelinaikana, niitä oli vaikea selvittää, Laura toteaa.

– Onneksi tein äidille muutama vuosi sitten Facebookiin profiilin, koska isäni oli vielä kerran päättänyt etsiä häntä ja löysi kuin löysikin.

Vihdoin turvallinen isä ja vaari

Jo viikon päästä ensimmäisestä puhelusta Laura lähti Ilomantsista 500 kilometrin päähän Fiskarsiin tapaamaan isäänsä. He päättivät tehdä dna-testin ja selvittää, olivatko todella sukua.

”Vaikka testi näyttäisi mitä, olisimme yhteyksissä.”

Tuloksien saamisessa piti mennä vain viikko, mutta aikaa kuluikin peräti kuukausi. Odotusaika oli kuumottava.

– Mietin, millainen pettymys olisi, jos mies, johon olin tutustunut, ei olisikaan isäni. Tulimme alusta asti niin hyvin juttuun. Sovimme myös isäni kanssa etukäteen, että vaikka testi näyttäisi mitä, olisimme joka tapauksessa yhteyksissä.

Pitkän ja kivuliaan kuukauden jälkeen tulos oli viimein selvillä: mies oli hänen biologinen isänsä.

– Minulla oli vihdoin ihana ja turvallinen isä, ja lapsillani vaari, kahden lapsen äiti Laura iloitsee.

Hän alkoi myös pian haikailla menetettyjen vuosien perään ja toivoi, että olisi saanut tuntea isänsä jo aikaisemmin.

– Toisaalta en olisi nyt tässä, jos asiat olisivat menneet toisin. Elämä ei ole mustavalkoista.

”Biologialla on merkitystä, jotta tietää juurensa”

Testitulos ei ollut Lauralle täysin yllätys, sillä jo alussa pelkästä isänsä valokuvasta hän oli huomannut samaa näköä ja samoja elkeitä.

– Meidän hiuksemme ja istumatyylimme ovat esimerkiksi todella samankaltaisia.

Laura Pesosen isä ei esiinny jutussa nimellään, mutta tämän lämpimän yhteiskuvan julkaiseminen sopi hänelle hyvin.
Laura Pesosen isä ei esiinny jutussa nimellään, mutta tämän lämpimän yhteiskuvan julkaiseminen sopi hänelle hyvin.

Laura kokee, että he ovat myös monin tavoin samanlaisia ihmisiä. Nyt Laura onkin saanut selityksen myös sille, miksi hän on aina sukunsa keskellä tuntenut itsensä jotenkin erilaiseksi.

– On helpottavaa tietää, mistä piirteeni tulevat ja miksi olen tällainen. Biologialla on todellakin merkitystä, jotta tietää omat juurensa, hän pohtii.

– Olemme molemmat herkkiä ja optimistisia. Ja ajautuneet ihmeellisiin tilanteisiin. Isä ymmärtää minua, koska olemme käyneet samoja asioita läpi elämässä.

Lue myös: Nämä tärkeät asiat Iina Kuustonen, Marja Hintikka ja muut julkkikset oppivat isältään

Uudenlainen joulu

Pian Laura saa lapsineen viettää aivan uudenlaista joulua isänsä luona. Hänen jo teini-iän saavuttanut jälkikasvunsa on dna-testien tekemisestä lähtien osannut asennoitua uuteen tilanteeseen hyvin.

– He ovat ottaneet iloisena vaarin vastaan. Lapset eivät koskaan tunteneet paperi-isääni, vaan ovat ainoastaan nähneet tämän valokuvista.

Laura tapaa samalla Fiskarsissa isänsä avovaimon ja vaimon lapset.

– En malta odottaa ensimmäistä joulua yhdessä – enkä sitä, mitä kaikkea muuta hienoa saan isäni kanssa vielä tulevaisuudessa kokea.

X