Koti ja sisustus

Suomalaisuus muiden silmin – näitä asioita ulkomaalaiset pitävät Suomessa ihan ihmeellisinä: ”En malta odottaa”

Suomalaisuus on juustohöylä tuorekurkkua vasten ja koliseva muovinkappale toppatakissa. Monet suomalaisten tottumukset herättävät kummastusta ulkomaalaisissa.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Kari Santala, Tommi Tuomi, Sampo Korhonen, Pekka Holmström, Om-Arkisto

Ulkomaalaiset ihmettelevät tiettyjä suomalaisten tapoja.

Suomalaisuus on juustohöylä tuorekurkkua vasten ja koliseva muovinkappale toppatakissa. Monet suomalaisten tottumukset herättävät kummastusta ulkomaalaisissa.

Erilaiset kulttuurit ja tavat hämmästyttävät eri kulttuureista tulevia. Suomalaisuus tottumuksineen ihmetyttää ja huvittaa ulkomaalaisia. Kokosimme erikoiset asiat Suomessa, joista turistit, vaihto-opiskelijat ja uudet suomalaiset kuittailevat.

Suomalaisuus on sukkasillaan sipsuttelua

Monissa maissa on tapana pitää kengät sisälläkin jalassa tai vaihtaa kotiin tultaessa sisäkengät.

Suomessa taas kengät riisutaan kuuliaisesti eteiseen ─ monesti jopa silloin, kun kyseessä on kotona vietettävä juhlatilaisuus, kuten rippijuhlat tai valmistujaiset. Toisten lattioita ja mattoja ei haluta kohteliaisuudesta sotkea.

Toisaalta suomalaisena tekee pahaa katsoa, kun tuontisarjoissa näyttelijät rojahtavat kengät jalassa sohvalle – ja jopa sänkyyn!

Väljyyttä ja hiljaisuutta

Runsaslukuisammista paikoista tuleville on yllätys, kuinka vähän Suomen katukuvassa näkyy ihmisiä ja kuinka vähän täällä on ruuhkia.

Myös suomalaisten arvostama hiljaisuus on monille ihmetyksen, jopa ahdistuksen, aihe.

Ei ole harvinaista kuulla Suomeen tulleen taksinkuljettajan suusta pikkutunneilla: ”Miten täällä ei tule yhtään autoa missään vastaan?”

Lue myös: Hiljaisuus hoitaa kehoa – näin saat arkeesi lisää hiljaisuutta ja sisäistä rauhaa

astiankuivauskaappi 1976
Astiankuivauskaapit ovat kuuluneet suomalaisten kotien vakiovarustukseen jo vuonna 1976.

Astiankuivauskaappi

Astiankuivauskaappi herättää ulkomaalaisissa ihastusta. Kiinteiden hyllyjen tilalla olevien ritilätelineiden vuoksi astiat voivat valua kuiviksi, eikä niitä tarvitse erikseen kuivata pyyhkeellä.

Suomalainen astiankuivauskaappi kehitettiin 1940-luvulla, ja sen esikuvana käytettiin ruotsalaista astiankuivaustelinettä. Ennen sitä astiankuivauskaappeja ja -telineitä kehiteltiin myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Skotlannissa.

Silti ne eivät ole levinneet kaikkialle maailmaan.

Samaa sarjaa on suomalainen tapa jättää pussilakanoihin kädenreiät, jotta peiton pujottaminen sisään on helpompaa. Maailmalla reiät ovat kauneusvirhe, suomalaisin silmin se on vain näppärää.

Pesupallo

Pesupalloista ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen suomalaisuus. Suomessa ne ovat olleet kuitenkin varsin suosittuja ja ihastuttaneet kätevyydellään niin paljon, että jotkut ovat vieneet Suomesta pesupalloja mukanaan kotimaihinsakin.

Nestemäiset pesuaineet jauhemaisten sijaan myös tiettävästi pidentävät pesukoneiden käyttöikää!

Heijastimet

Heijastin jalankulkijoille on suomalainen, turvallisuutta lisäävä keksintö. Suomessa on tietysti myös hyvin pimeää suuren osan vuodesta, mikä jo itsessään yllättää monet ulkomaalaiset.

Lue myös: Mistä tunnistaa hyvän heijastimen? Asiantuntija kertoo, mitkä merkinnät heijastimesta pitää löytyä: ”Heijastavat vaatteet ovat hyvä lisä”

juustohöylä
Juustohöylä ihmetyttää ulkomaalaisia.

Juustohöylä

Joissain maissa juustot on pakattu suoraan siivuiksi, ja suomalaiset palajuustot juustohöylineen aiheuttavat kummastusta.

Höylällä voi leikata kurkkusiivujakin?

Suomalaisuus on pullojen palautusta

Mullistava keksintö! Suomalainen pullonpalautusjärjestelmä joka ruokakaupasta löytyvine automaatteineen ja pantteineen on hyödyllinen ja kannustava.

Toimivan järjestelmän ansiosta muovipullot saadaan kierrätettyä ja käytettyä uudestaan, mikä ei monissa maissa onnistu yhtä sujuvasti.

Kylmin värein muistelemme niitä aikoja, kun Suomeen tulleen Lidlin pulloja ei voinut vielä palauttaa minnekään.

Suomalaisuus on opiskelua halvemmalla kuin ilmaiseksi

Opiskelijat saavat valtiolta rahaa? Jep, ja lisäksi korkeakouluopinnot ovat suomalaisille ilmaisia. Useissa maissa opinnot vaativat suuria lukukausimaksuja.

Suomalaisuus tuo toisinaan mukanaan rahanarvoisia etuja.

Suomalaisuus on saunatarvikkeita
Suomalaisista supermarketeista löytyy laajat valikoimat erilaisia saunatarvikkeita.

Ruokakauppojen erikoisuuksia

Ihmetystä voivat aiheuttaa elintarvikkeiden harhaanjohtavat pakkaukset tarjoiluehdotuksineen. Jos taikinapaketissa on kuva mustikkapiirakasta, se ei kuitenkaan tarkoita, että mustikat tulisivat pakkauksen mukana. Kieltä osaamattomalle erehdys on kuitenkin varsin ymmärrettävä.

Myös supermarkettien saunatarvikeosastot hämmästyttävät turisteja. Tavanomaisempien laudeliinojen ja saunatuoksujen lisäksi tarjolla on saunatonttuja, tuoksukuppeja, saunahattuja ja -tyynyjä, juomajäähdyttimiä, kiukaalle laitettavia makkaraputkia makkaranpaistoon…

Alkoholin myynti

Alkoholin mojovan hinnan lisäksi ulkomaalaiset eivät voi ymmärtää, miksi alkoholin myynti loppuu Suomessa jo kello 21. Entä miksi vahvempaa alkoholia saa ostaa vain Alkosta?

Suomalaisuus on maitoa ruokajuomaksi

Suomalainen ruokailurytmi tuntuu monesta eteläeurooppalaisesta kummalliselta. Suomessa päivällinen saatetaan syödä jo kello 17–18 – ja ruokajuomana saattaa olla maitoa!

Kummastusta aiheuttaa myös tapa, jossa ruoka sijoitetaan isoissa astioissa keskelle pöytää, jotta jokainen voi siitä itse ottaa. Ruokaa ei siis tarjoilla valmiina annoksina?

Joulupukki vierailee kodeissa aattoiltana

Tavallinen jouluelokuvan tarina on se, että joulupukki kapuaa savupiipusta laskemaan lahjat kuusen alle kuin salaa jouluyönä. Mutta ei Suomessa, täällä lapset saavat lahjat joulupukilta ihan kädestä käteen jo aattoiltana! Ja joulupukki on täysi ventovieras, joka on tilattu rahaa vastaan nettipalstalta tai partiosta.

linnanjuhlat
Itsenäisyyspäivän Linnan juhlia ihmeteltiin Australian televisiossa.
Itsenäisyyspäivän Linnan juhlia ihmetteli Australian televisiossa matkailujuontaja Tony Robinson.

Linnan juhlat

Ulkomaalaisia ihmetyttää suomalaisten itsenäisyyspäivän perinne, jossa katsotaan tuntikausia kättelyä. Ylläolevat kuvat ovat Australian SBS-kanavan matkailuohjelmasta.

Saa nähdä, palataanko korona-ajan poikkeusvuosien jälkeen enää presidentillisiin kättelyjonoihin. Tämän suomalaisperinteen säilyminen on huolettanut ulkomaillakin.

Suomalaisuus on outoja MM-kisoja

Suomessa on kisattu muun muassa saunomisen ja ilmakitaran soiton maailmanmestaruuksista. Molemmat kisat järjestettiin ensimmäisen kerran 90-luvulla, ja ilmakitaran mestaruudesta kisataan edelleen vuosittain Oulussa.

Voimalajien kuningas on eukonkanto, heittolajeista tärkeimmät kännykänheitto sekä saappaanheitto. Jalkapallossa Suomi ei ole maailman kärkeä, mutta suopotkupallo houkuttelee Hyrynsalmen MM-kisoihin joukkueita pitkin Eurooppaa.

Suomalaisvauvat nukkuvat ulkona rattaissa

Ympäri vuoden, pakkasellakin?

Suomessa lapset myös leikkivät pihalla säällä kuin säällä, kun taas monessa maassa sateen tullen leikitään aivan poikkeuksetta sisällä. Suomen valoisa aika on niin kovin lyhyt, että siitä nautitaan vaikka kaatosateessa – kuravaatteet ja goretexit vain päälle ja menoksi!

Kotiliesi.fi: Kanadassa kasvanut Katja palasi juurilleen: ”Elämä on Suomessa helpompaa ja terveellisempää”

X