Hyvinvointi

Finnit, hiustenlähtö, verenvuoto ja niskakipu – Nämä oudot oireet voivat johtua stressistä

Teksti: Anna.fi

Stressaantunut ihminen saattaa kokea olonsa energiseksi, mutta keho oireilee oudosti. Listasimme fyysiset oireet, jotka kertovat puutostiloista ja stressihormonin ylituotannosta. Niistä voivat johtua muun muassa finnit, hiustenlähtö, verenvuoto ja niskakipu.

Nämä oudot oireet voivat johtua stressistä

B-vitamiinin puutos aiheuttaa haavoja suupieliin

Ihottuma ja haavat suupielissä ovat usein B-vitamiinin puutteen oireita. B-vitamiini vaikuttaa kehon lisäksi henkiseen hyvinvointiin. Australialaisessa tutkimuksessa huomattiin, että vahva B-vitamiiniyhdiste vähensi testattujen stressiä 19 prosenttia. Suomalaisen tutkimuksen mukaan etenkin B12-vitamiini on yhteydessä vireyteen ja mielialaan vaikuttavan serotoniinin tuotantoon.

B-vitamiinin yhteyttä stressiin ja mielialaan ei tunneta tarkasti. Stressi ja masennus saattavat vaikuttaa siihen, miten vitamiini imeytyy ja vaikuttaa elimistössä. Myös elintavat voivat selittää puutosta. Kierroksilla käyvä ihminen ei välttämättä syö tarpeeksi ja kiinnitä huomiota ruoan terveellisyyteen.

Ratkaisu: Syö enemmän eläinkunnan tuotteita. B12-vitamiinia saa maksasta, lihasta, kalasta ja maitovalmisteista. Jos olet kasvissyöjä, B12-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa. Päiväannos vaihtelee puutoksen vakavuuden mukaan. Keskustele sopivasta annoksesta lääkärin kanssa, sillä b-vitamiini varastoituu kehoon.

Keskustele: Mikä on, kun suupielet haavautuvat ja punoittavat?
Lue myös: Kärsitkö B-vitamiinin puutoksesta? Lue, mistä oudoista oireista sen tietää

Sinkinpuutos aiheuttaa hiustenlähtöä

Valkoiset pilkut kynsissä eivät johdu aina kalsiumin vaan sinkin puutteesta. Paha sinkinpuutos voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä ja ihottumaa.

Sinkki vaikuttaa useisiin kehon toimintoihin, kuten entsyymeihin sekä rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Stressi, unihäiriöt ja huono ruokavalio altistavat puutokselle. Sinkinpuutos voi aiheuttaa noidankehän, sillä ruokahaluttomuus on yksi oire. Kun ruoka ei maistu, ruokavalio yksipuolistuu entisestään ja puutos pahentuu.

Ratkaisu: Syö monipuolisemmin ja enemmän, vaikka ruoka ei maistuisi. Cashewpähkinät, auringonkukansiemenet, maapähkinät, naudanliha, kala, äyriäiset, maitotuotteet, pinaatti, parsakaali ja herneet ovat hyviä sinkin lähteitä. Sinkkilisää voi syödä jatkuvasti enintään 50 milligrammaa päivässä.

Keskustele: Sinkki makeanhimon hillitsijänä?

C-vitamiinin puute ja stressihormoni syynä verenvuotoon

Ikenien verenvuoto ja mustelmat voivat johtua C-vitamiinin puutteesta. C-vitamiini vaikuttaa ihon kuntoon ja haavojen parantumiseen. Se vaikuttaa myös merkittävästi stressiin.

Saksalaisen tutkimuksen mukaan C-vitamiini auttaa sietämään stressiä ja palautumaan siitä nopeammin. C-vitamiini tasapainottaa stressihormoni kortisolin tuotantoa. Kortisolin liikatuotanto saattaa aiheuttaa suun sairauksia, kuten ientulehdusta. Vuotavat ikenet voivat kertoa sekä C-vitamiinin puutteesta että kortisolin ylituotannosta.

Ratkaisu: Syö enemmän kasvikunnan tuotteita. C-vitamiinia on sitrushedelmissä, punaisessa ja vihreässä paprikassa, marjoissa, omenassa ja kaaleissa. Ota C-vitamiinilisää suosituksen mukainen maksimiannos eli 75 milligrammaa päivässä. Lankaa ja harjaa hampaat hyvin. Suun haavat keräävät bakteereja, jotka altistavat vakaville sairauksille, kuten sydäninfarktille.

Keskustele: Miksi suu on kipeä?
Lue myös: Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet – Hyvän olon aakkoset

A-ja E-vitamiinien puute oireilee finneinä

Ihoa suojaavien A- ja E-vitamiinien puute voi aiheuttaa kovia finnejä etenkin käsivarsien yläosaan ja reisiin. Iho voi muuttua epänormaalin paksuksi. Voimakasta oireilua kutsutaan talirauhasten sarveistapeiksi.

Kehon ja kasvojen finnit voivat johtua ruokavalion laiminlyömisestä. Iho-oireet ovat myös tyypillisiä tapoja, joilla keho reagoi ahdistukseen. Aknen lisäksi stressi voi aiheuttaa ihottumaa sekä pahentaa psoriasista ja atooppista ihoa.

Ratkaisu: Syö enemmän öljyjä. E-vitamiinia on auringonkukka-, vehnänalkio- sekä pähkinäöljyissä. Sitä on myös manteleissa, hampunsiemenissä, munissa ja kokojyväviljassa. Älä käytä E-vitamiinilisää, sillä yliannostus altistaa verenvuotosairauksille. Sen sijaan C-vitamiinin ja sinkin syöminen tehostaa ravinnosta saadun E-vitamiinin hyviä vaikutuksia. Sivele finnien päälle A-vitamiinivoidetta, joka auttaa ihoa uusiutumaan.

Keskustele: Ruma iho käsivarsissa

Stressi aiheuttaa hampaiden narskuttelua ja niskakipua

Hampaiden narskuttelu unissaan eli bruksismi on tyypillinen stressioire. Lähes 70 prosentilla narskuttelijoista on stressiä ja ahdistusta. Uniongelmat, kofeiinin ja alkoholin käyttö lisäävät narskuttelua.

Narskutus aiheuttaa niska- ja hartiakipua ja häiritsee unta. Pitkään jatkunut narskutus kuluttaa hampaita ja syömisestä voi tulla vaikeaa. Pahimmillaan hampaat ja jopa leuka voivat murtua. Leuka voi myös alkaa mennä lukkoon valveilla ollessa.

Ratkaisu: Purentakisko vähentää narskutusta ja suojaa hampaita kulumiselta. Niskajumppa ja rentoutusharjoitukset helpottavat lihasjäykkyyttä. Tärkeintä on kuitenkin vähentää henkistä kuormitusta, jotta narskutus loppuisi ja uni olisi parempaa.

Lue myös: Jännityspäänsärky hallintaan – 10 kysymystä

Stressi pahentaa flunssaa ja allergioita

Stressihormoni kortisolin uskotaan altistavan flunssan kaltaisille tulehdussairauksille. Stressin on todettu voimistavan allergioita ja astmaa. Kausiallergia voi muuttua krooniseksi.

Stressaantunut ihminen on taistele tai pakene -tilassa, jolloin keho alkaa erittää kortisolia. Tarvitsemme kortisolia esimerkiksi ennen tärkeää urheilusuoritusta. Jatkuva valppaustilassa oleminen ja kortisolin ylituotanto heikentävät vastustuskykyä.

Ratkaisu: Paras keino vähentää kortisolin tuotantoa on rauhoittaa arkea. Kuormitusta ei voi parantaa lääkkeillä tai lisäravinteilla, mutta niillä voi helpottaa oireita. C-vitamiini vähentää kortisolin tuotantoa. Sinkin on todettu helpottavan flunssaoireita. Tehokkaimpia ovat sinkkiä sisältävät imeskelytabletit. Sinkinsaannin päiväsuositus on 50 milligrammaa. Flunssan aikana sinkkiä voi käyttää viikon ajan 80 milligrammaa päivässä.

Keskustele: Pitkään kestänyt kummallinen flunssa

Stressi on fyysinen ja monimutkainen ilmiö

Stressin tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä lääketiede ei ole määritellyt tarkasti, mitä stressi tarkoittaa. Stressi määritellään yleensä tilaksi, jossa ihminen kokee itseensä kohdistuvat vaatimukset liian suuriksi. Oireet ovat kuitenkin usein fyysisiä. Psykiatrian dosentti Jyrki Korkeila korostaa, että stressin psyykkiset ja fyysiset oireet ja syyt kulkevat käsi kädessä. Stressin puhkeamisen syy ja sen vaikutukset elimistöön eivät ole aina yksinkertaisesti selitettävissä.

Stressi vaikuttaa aivoihin, hormoneihin ja immuunijärjestelmään. Jatkuvan stressin on todettu altistavan monille sairauksille, kuten vatsahaavalle ja flunssalle. Lapsena koettu stressi voi heikentää vastustuskykyä vielä aikuisenakin.

Stressaantunut ihminen tekee usein valintoja, jotka altistavat sairastelulle. Ruoka ei maistu tai ahdistusta lääkitään pikaruoalla. Työhön uppoutunut ihminen voi ajatella, että nukkuminen hidastaa urakan loppuun saamista.

Monipuolisen ruokavalion, unen ja liikunnan laiminlyöminen altistaa puutostiloille ja väsymykselle. Keho altistuu sairauksille, kun ravinteet ja lepo eivät suojaa sitä. Pitkään stressaantunut ihminen voi pitää olotilaansa normaalina, eikä aina osaa yhdistää fyysisiä oireita stressiin.

Lue myös: Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla

Lähteet:
Bruxism.org
Daily Mail

Duodecim
Oireet.fi
Potilaanlaakarilehti
Psychologytoday

Terve.fi
Terveyskirjasto
Yliopiston Apteekki

Lue myös:

Nainen, stressi ja sydän
Nauti vitamiinit ruoan muodossa

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

X