Tehtävien jättäminen viime tinkaan saattaa lisätä stressiä.
Itsetuntemus

Eroon vitkuttelusta – 5 syytä, miksi asioiden aloittamista ei kannata jättää viime tinkaan

Lykkäätkö tekemistä aina siihen asti, kunnes on aivan pakko aloittaa? Saatat suoriutua, mutta samalla jätät hyödyntämättä ison osan potentiaalistasi.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Huomaatko vitkuttelevasi hankalalta tai epämieluisalta tuntuvan tehtävän aloittamista viimeiseen asti ja siivoavasi mieluummin puoli asuntoa tai työpöytäsi kuin tarttua toimeen? Joskus myös näennäisesti toimivia tapojaan kannattaa tarkastella kriittisesti. Viime tinkaan tekemisessä on nimittäin myös huonot puolensa, jotka voivat vaikuttaa suoraan lopputulokseen.  

1. Aikaoptimistille tulee kiire joka tapauksessa

Suurin osa meistä on aikaoptimisteja. Se tarkoittaa sitä, että kuvittelemme asian X tekemiseen kuluvan aikaa tietyn verran, mutta arviomme on 30 prosenttia alakanttiin. Aikaoptimistilla ei ole varaa aloittaa viime tingassa.

2. Alitajuntasi ei ehdi työskennellä

Alitajunta syöttää meille materiaalia jatkuvasti. Alitajunnan voi laittaa myös töihin – mutta se pitää tehdä ajoissa. Jos deadlinesi on kolmen viikon päässä, tee työtä mieluummin pikkuhiljaa ja vähän kerrallaan kuin kertarykäisynä viimeisenä päivänä. Pikkuhiljaa tekemällä asia ehtii muhia mielessäsi, ja saat aivan erilaisia oivalluksia kuin paniikissa ja adrenaliiniryöpyssä.

3. Stressaat kuitenkin

Tekemätön työ tykyttää takaraivossa, vaikka sitä koettaisi kuinka olla miettimättä. 

4. Yllätyksiä tulee aina

Täpärästi selviytyminen on koukuttavaa – sitä ei varmasti kiellä kukaan. Viime hetkellä kaiken tekeminen on kuitenkin sikäli vaarallista, että jos jossakin vaiheessa eteen tulee yllätys, jota et ole ottanut huomioon, aikatauluhimmelisi romahtaa. Tai lopputulos kärsii.

5. Et ehdit pyytää apua

Joskus joudut pyytämään apua. Ja kannattaakin, sillä ulkopuolinen näkee asioita, joita et ehkä ole ottanut huomioon. Useimmat ystävät ja kollegat auttavat mielellään. Mutta liian kireällä aikataululla pyydetty apu voi jäädä saamatta.

Lähteet: ajattelunammattilainen.fi, Juhana Torkki: Puhevalta käyttöön, Helsingin seudun kauppakamari: Henkilökohtainen tehokkuus ja ajanhallinta.

X