Itsetuntemus

Masennus ja itsetuhoisuus eivät aina näy ulospäin, muistuttaa nuori nainen hätkähdyttävällä kuvaparilla

Moni ajattelee, että masentunut on alakuloinen henkilö, jolla on vaikeuksia nousta sängystä. Mutta työtätekevä, ulkonäöstään huolehtiva ja sosiaalinen ihminen voi olla myös masentunut.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Yleensä ajatellaan, että masentunut on alakuloinen. Mutta masennus voi oireilla muillakin tavoilla.

Moni ajattelee, että masentunut on alakuloinen henkilö, jolla on vaikeuksia nousta sängystä. Mutta työtätekevä, ulkonäöstään huolehtiva ja sosiaalinen ihminen voi olla myös masentunut.

Masennusta ei voi päätellä ihmisen ulkonäöstä. Tästä halusi muistuttaa brittiläinen nuori nainen Amelia Smith, 24, joka julkaisi elokuussa Instagram-tilillään kuvaparin itsestään. Toisessa kuvassa hän on meikattu ja hymyilevä, toisessa meikkaamaton ja surullisen näköinen.

 

Depression doesn’t have a face. You can’t look at someone online or in person and grade their depression. Depression twists, grows and turns. . Somedays I do my make up, I smile, I leave the house and have coffee, take cute insta snaps of Eli. Somedays I lay on the bathroom floor screaming ”please” in a desperate will for the pain to end. . Somedays I can talk to friends online for hours, help them, chat about crap with ease. Other times I avoid messenger like the plague, I leave messages for weeks, months or forever and think about shutting myself off from everyone before they have a chance to shut off from me. . Somedays I dance in my pants around the house, cleaning everywhere and laughing with Eli and Rishi. Somedays Rishi takes unpaid time off work to care for me, keep me safe and lay with me whilst I stay in bed motionless and afraid. . Depression doesn’t have a face Depression can’t be measured. If someone is struggling, they are struggling. . You can function with depression, some days you wouldn’t tell, other days it’s like what you see in the movies. Be kind ?

Henkilön Milly Smith ??☀️? (@selfloveclubb) jakama julkaisu

”Masennuksella ei ole kasvoja”, hän kirjoittaa kuvaparinsa yhteydessä.

”Masennus muuttuu, kasvaa ja vääntyy. Joinain päivinä meikkaan ja hymyilen, joinain päivinä makaan kylpyhuoneen lattialla ja huudan tuskaani.”

Masentunut voi myös nauraa – ja olla silti masentunut

Samasta aiheesta on puhuttu täällä Suomessakin. Elokuussa Helsingin Sanomien yleisönosastolla nimimerkki Masentunut opiskelija kertoi, että koska hän on ulkoisesti siisti ja käy töissä, hänen masennustaan ei ole osattu ottaa lääkärissä vakavasti.

Masennuksen nostaa esille myös esikoiskirjailija Anni Saastamoinen nyt syyskuussa ilmestyvässä Depressiopäiväkirjassa. Hän haluaa rikkoa masennukseen liittyviä myyttejä, joista yksi on se, että masennus aina halvaannuttaisi ihmisen täysin sängynpohjalle.

Masentunut voi käydä töissä, nähdä ystäviä, kokata, nauraa — ja olla silti masentunut.

 

X