Laihdutus

Liikaa laihduttanut Elina Kiikko: ”Myönnän, että meni överiksi”

Kansanedustaja Ilkka Kanervan kihlatun Elina Kiikon laihdutus karkasi käsistä muutama vuosi sitten. Lopulta avun tilanteeseen toi ravintoneuvojan laatima terveellinen ruokavalio.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen

Kansanedustaja Ilkka Kanervan kihlatun Elina Kiikon laihdutus karkasi käsistä muutama vuosi sitten. Lopulta avun tilanteeseen toi ravintoneuvojan laatima terveellinen ruokavalio.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan kihlattu Elina Kiikko, 47, on aina ollut hoikka. Nelisen vuotta sitten hän havahtui kuitenkin siihen, että painoa oli tullut istumatyön seurauksena viisi kiloa lisää.

– En ollut muiden mielestä yhtään lihava, mutta itse en tuntenut oloani hyväksi. Omasta mielestäni olin lihonut liikaa, Elina muistelee.

Niinpä hän päätti laihduttaa.

Elina on kasvissyöjä ja hän söi jo lähtökohtaisesti melko terveellisesti. Mutta laihdutuspäätöksen myötä Elina alkoi laskea kaloreita ja välttää rasvaisia ruokia. Ankarimmillaan hän söi päivässä vain 600 kaloria.

Lopulta 172-senttinen nainen painoi vain 48 kiloa. Silloin Elina älysi, että hänen on haettava apua.

– Yritin tiputtaa istumatyöstä tulleet lisäkilot ja syödä terveellisesti. Myönnän, että yritys meni överiksi.

Ilkan tytär, Julia Kanerva, on ravintoneuvoja, ja Elina pyysi tätä suunnittelemaan hänelle terveellisen ruokavalion.

– Tajusin, että kalorien laskemista tärkeämpää on huolehtia siitä, että saa riittävästi kaikkia ravintoaineita, Elina kertoo.

Syöpädiagnoosin jälkeen paino putosi uudelleen

Uuden ruokavalion avulla Elina saikin painoaan nousemaan. Mutta kun hän vajaat kolme vuotta sitten sairastui syöpään, paino alkoi jälleen pudota.

– Ruoka ei maistunut, nukuin huonosti, huolestuin ja pelkäsin kuinka minun käy,  ja niinpä paino tippui uudestaan, Elina sanoo.

Syöpäleikkauksen jälkeen ja voimien palattua Elina alkoi taas syödä säännöllisemmin ja otti ulkoilun ja liikunnan päivittäiseksi tavaksi.

Ei enää vaa’an tuijottelua

Sairastettu syöpä on muokannut Elinan arvoja, joten enää hän ei omien sanojensa mukaan ota paineita muutamasta kilosta kumpaankaan suuntaan.

– Painan nyt 55 kiloa, ja voisin olla pari kiloa painavampikin, Elina sanoo.

Elinan mukaan hän ei enää laske kaloreita eikä tuijottele vaakaa, vaan yrittää syödä terveellisesti ja ulkoilla säännöllisesti.

– Minulla on oikein hyvä olla näin, tunnen olevani omissa kiloissani.

Paino-ongelmien kanssa painivia hän neuvoo hakemaan apua ajoissa.

– Olen kiitollinen saamastani ammattiavusta.

Lue myös:

Syövästä selviytynyt Elina Kiikko: ”Pyysin Ilkkaa huolehtimaan tyttärestäni jos kuolisin”

Linda Lampeniuksen perheonni syömishäiriön jälkeen: ”Joudun vakuuttamaan ihmisille, etten ole enää sairas”

Testaa, onko suhteesi ruokaan normaali

X