Hilpan reisilihakset joutuivat koetukselle twerk-tunnilla. © Otavamedia
Liikunta

Onko twerkkaus vain seksikästä pyllyn pyöritystä vai oikeaa liikuntaa? Toimittaja testasi!

Haluatko kohottaa kuntoasi ja pitää samalla hauskaa? Kokeile jumppaa, jossa soi mielimusiikkisi. Jos pidät hiphopista, twerk-tunti saattaa sopia sinulle.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Sampo Korhonen

Hiljattain hittilajiksi noussut twerkkaus eli peppu- tai pyllytanssi on tanssityyli, jossa liikkeet ovat alavartalopainotteisia. Perusliikkeisiin kuuluvat lantiolla tehtävät liikkeet sekä pakaroiden pyöritys. Lajia kehutaan seksikkääksi ja hauskaksi, mutta myös loistavaksi hikijumpaksi ja avuksi esimerkiksi istumatyöläisen vaivoihin.

Ohjaaja Anniina Raittinen kertoo heti jumppasaliin saapuessaan tunnin kaavan: ensin lämmitellään ja harjoitellaan tekniikkaa, sitten hieman venytellään ja lopuksi jatketaan koreografian työstämistä siitä, mihin viime tunnilla jäätiin. Voi ei! Näen jo sieluni silmin itseni poukkoilemassa väärään suuntaan, kun muut tanssivat seksikkäästi ympärilläni heille tutun koreografian tahtiin.

Twerkkaus on erityisen rankkaa reisille

Hiphop alkaa soida. Jo lämmitellessä hikipisarat alkavat kiivetä otsalleni. En olisi arvannut, että takamuksen sheikkaaminen ylös ja alas voi olla näin rankkaa. Reiteni ovat koetuksella, sillä monet liikkeistä tehdään hieman matalassa asennossa, jossa reidet ovat koko ajan jännittyneinä. Onneksi liikkeestä toiseen siirrytään nopeasti, joten olosta ei tule liian tuskainen. Ohjaajan hauskat letkautukset naurattavat koko ryhmää ja luovat tunnille hyvän hengen. Twerkkaukseen ei selvästi kuulu ryppyotsaisuus.

Lämmittelyä seuraa pikainen venyttelysessio. Ohjaaja kannustaa kaikkia kokeilemaan spagaattia. Tunnelma on niin vapautunut, että kokeilen itsekin, vaikka tiedän onnistumismahdollisuuden olevan nolla.

Ennen varsinaiseen koreografiaan siirtymistä tehdään harjoituksia, joissa liikutaan pareittain tanssilattian päästä päähän ohjaajan näyttämällä tavalla. Kun kuljen lattian poikki karhukävelyä ja hytkyttelen samalla takamustani, en tunne itseäni kuumaksi pyllynpyörittäjäksi. Oloni ei kuitenkaan ole tippakaan vaivautunut. Minulla on hykerryttävän hauskaa.

Myös keski-ikäiset naiset käyvät twerk-tunneilla

Koreografiaan siirryttäessä myös vaikeustaso nousee. Ilman musiikkia ja hitaassa tempossa pysyn koreografiassa mukana. Kun musiikin tahti nopeutuu, homma muuttuu haastavammaksi ja lattialla tehtävät liikkeet rasittavammiksi polville. Tajuan, miksi tunnille suositellaan polvisuojia.

Teen polvilla tehtävät liikkeet säästellen ja stiplailen välillä, mutta alan myös innostua. En yhtään ihmettele, kun Anniina tunnin jälkeen kertoo minulle, että nuorten naisten lisäksi twerkkauksesta ovat innostuneet niin keski-ikäiset naiset kuin ennakkoluulottomat miehetkin.

Twerk-tunti 60 min, 19 e, saiffa.fi. Tunteja pidetään useissa muissa keskuksissa ympäri Suomea.

X