Ravinto

Vatsavaivat ja turvotus kuriin – paranna ruoansulatusta ayurvedan keinoin

Ayurvedan mukaan ruoansulatuksen toimintaan kannattaa kiinnittää huomioita, koska toimimaton vatsa vaikuttaa suuresti hyvinvointiin. Listasimme seitsemän ayurvedan ohjetta, joilla turvotukselta ja muilta vatsavaivoilta voi välttyä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Ayurvedan mukaan lämpimät ruoat, kuten keitot, tekevät ruoansulatukselle hyvää.

Ayurvedan mukaan ruoansulatuksen toimintaan kannattaa kiinnittää huomioita, koska toimimaton vatsa vaikuttaa suuresti hyvinvointiin. Listasimme seitsemän ayurvedan ohjetta, joilla turvotukselta ja muilta vatsavaivoilta voi välttyä.

Ayurveda eli ikiaikainen intialainen luontaislääketiede pyrkii siihen, että ihminen olisi terve ja elinvoimainen. Sen mukaan ruoansulatuksella on terveyden kannalta keskeinen rooli. Ruoansulatuksesta voi myös päätellä, kuinka hyvin ihminen voi. Esimerkiksi jatkuva turvotus ja erilaiset vatsavaivat kertovat siitä, että jotain pitäisi omissa elämäntavoissa muuttaa.

Ayurvedan mukaan sen oppeja noudattamalla on mahdollista saada ruoansulatus toimimaan ja vatsavaivat katoamaan. Ayurvedassa ei keskitytä vain siihen, mitä ihmisen tulisi syödä, vaan myös siihen, milloin ja kuinka kannattaa syödä.

Jos haluat kokeilla, auttaisiko ayurveda vatsavaivoihisi, ota nämä seitsemän vinkkiä käyttöön.

1. Pidä ruoansulatuksen ”tuli” käynnissä

Ruoansulatuksen tuli, agni, on ayurvedan mukaan tärkeää pitää jatkuvasti käynnissä, jotta ruoan on mahdollista palaa. Tällöin ruoansulatus ei myöskään pääse hidastumaan eikä omasta olosta tule raskas.

Liiku, älä syö liian suuria aterioita ja valitse kasvisvoittoista ruokaa, jotta ruoansulatuksesi ei jumahda. Myös inkivääriteen ja lämpimän veden juominen pitkin päivää voivat auttaa.

7. Kokeile tiettyjä ruoka-aineita

Tietyt ruoka-aineet auttavat auyrvedan mukaan ruoansulatusta. Kokeile muun muassa:

  • Chia- ja pellavansiemeniä, joissa on paljon vatsalle hyvää tekeviä kuituja ja rasvahappoja.
  • Vihreitä lehtivihanneksia, jotka tukevat suoliston toimintaa.
  • Luumuja, joissa on paljon kuituja ja jotka edistävät suolen toimintaa.
  • Hapatettuja ruokia, kuten jogurttia, hapankaalia ja kimchia, jotka tukevat suolistomikrobiston toimintaa.
  • Fenkolinsiementen pureskelua ruoan jälkeen. Niiden uskotaan antavat ruoansulatukselle lisävauhtia.

Lähteet: LifespaMindbodygreen, Yogajournal

X