Ravinto

Voimaruoka lehtikaali – 5 syytä, miksi haluat syödä sitä

Teksti: Anna.fi

Kale eli suomalaisittain lehtikaali on noussut trendiruoaksi niin Suomessa kuin maailmallakin. Miksi lehtikaalia kannattaa rouskuttaa? Trendikkyys ei ole ainoa syy.

Kale eli lehtikaali

1. Runsaasti proteiinia ja kuitua

Ravinteikas lehtikaali sisältää vähän kaloreita, mutta paljon kuitua ja proteiinia. Erityisesti kasvissyöjille lehtikaali on loistava proteiininlähde.

Rasvaa lehtikaalissa ei ole ollenkaan, joten tämä pitkään kylläisenä pitävä ihmevihannes on loistava valinta myös laihduttajalle.

Lue myös: Hoikistu voimaruualla – 7 vinkkiä pysyvään painonhallintaan

2. Paljon vitamiineja

Lehtikaalissa on runsaasti muun muassa A-, K- ja C-vitamiinia sekä hieman E-vitamiinia, joka vaikuttaa esimerkiksi hiusten ja kynsien hyvinvointiin.

A-vitamiini on hyväksi näölle ja iholle, K-vitamiini taas on välttämätöntä luiden terveydelle. C-vitamiinissa on monia terveyshyötyjä, se muun muassa parantaa puolustuskykyä.

Vitamiinien lisäksi lehtikaalissa on myös enemmän rautaa kuin naudanlihassa ja enemmän kalsiumia per kalori kuin maidossa.

Lue myös: Nauti vitamiinit ruoan muodossa

3. Hyväksi sydämelle

Sydänystävällisen lehtikaalin sisältämä magnesium ja kalium voivat säännöllisesti nautittuna alentaa verenpainetta. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että lehtikaalin kuidut voivat olla osasyy verenpaineen laskemiseen.

Verenpaineen alenemisen seurauksena riski saada sydänkohtaus vähenee. Lehtikaali voi auttaa myös alentamaan sydämelle haitallista kolesterolia.

Lue myös: Kolesteroli alas – 7 hyvää syytä

4. Suojaa syövältä

Monella tapaa terveysvaikutteisessa lehtikaalissa on myös syövältä suojaavia antioksidantteja. Lehtikaali sisältää esimerkiksi syöpää ehkäisevää sulforafaania.

Lue myös: Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla

5. Sopii moneen

Hyvin säilyvää lehtikaalia voi käyttää monipuolisesti muun muassa keittoihin, piiraisiin, salaatteihin ja muhennoksiin… lista on pitkä. Lehtikaalia saa myös jauheena, jota voi sujauttaa helposti esimerkiksi aamusmoothien joukkoon.

Lehtikaali on myös loistava detox-vihannes sisältämänsä kuidun ja rikin ansiosta.

Lue myös: Piristävä ja puhdistava kevät-detox

Lehtikaalista on ilmestynyt vastikään uusi ruokakirja Salla Korpela: Kale – kaikkea hyvää lehtikaalista (Paasilinna).

Lue lisää:

Trendikäs pakuri – Pakurikääpä tuo avun iho-ongelmiin ja vatsavaivoihin
Superfood – mitä se oikeasti on?
Yhdistä raakaruoka tavalliseen ruokavalioon

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

Lähteet: Authority Nutrition, Bembu, body+soul, MindBodyGreen.com

X