Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Miten aloittaa aamu?

Teksti:
Jp Jakonen

Aamun aloittaminen vaikuttaa kokonaisvaltaisella tavalla päivän kulkuun. Siispä olen kehittänyt itselleni ajan saatossa aamurutiinin, jota pyrin noudattamaan. Se vie vain verrattain lyhyen ajan päivästäni, mutta on sitäkin antoisampi siinä paljon puhutussa pitkässä juoksussa, joka paljasjalkaisine koipineen läpsyttää meitä päivä päivältä lähemmäs suurta finaalia, koiranputkea kasvavaa kumpua ja hautakiveä, jota velvollisuudentuntoiset sukulaisemme hiljaisina toljottavat joka jumalan jouluaatto hetkeä ennen saunaa, kinkkuateriaa ja lahjakääreiden holtitonta repimistä.

Stressivapaavyöhyke

1. Herää varhain.

Minulle varhain herääminen tarkoittaa kello kuusi aamulla. Heräämistä sitä aikaisemmin olen kokeillut huonolla menestyksellä, ja nouseminen sitä myöhemmin taas on ainakin pienten lasten isälle liian myöhään. Varhain heräämisen opetteluun on omia tekniikoitaan, mutta keskeistä on nousta heti ylös eikä antaa unisen mielen houkutella seireenin laulullaan takaisin nukkumaijan maahan. Varhain herääminen antaa psykologisen etulyöntiaseman päivän kulkuun lisäämällä positiivista käsitystä itsestä reippaana ja rehtinä kansalaisena.

2. Voimistele.

Käyn kolmesti viikossa kuntosalilla puolisen tuntia heräämiseni jälkeen. Olen huomannut lyhyen aamuvoimistelun syrjäyttävän aamukahvin tarpeeni, joten voin vihreän teen avulla lykätä elämän erästä suotuisinta nautintoa keskipäivään − jolloin kahvi muutenkin maistuu parhaimmalta.

3. Mietiskele.

Jos puhutaan henkisestä bufferoinnista maailmankaikkeuden laajakaistalla, meditaatio on vakava kultamitaliehdokas. Lyhytkin hiljainen istuminen aamuisin laskemalla hengitystä yhdestä kymmeneen auttaa kestämään päivittäiset ärsytykset tyynemmin. Hieman pidempi istunto (20−30 minuuttia) on jo omiaan nostamaan jannun kuin jannun maailmanluokan viilipyttyjen sarjaan.

4. Käy suihkussa ja syö kunnon aamiainen.

Yksi elämän isoja nautintoja on pestä itsensä ja (valitettavasti tai toivottavasti vain miehille) ajaa parta. Toinen elämän suola on hyvä aamiainen. Sellaiseksi en laske ns. meksikolaista aamiaista (lasi vettä ja tupakka), vaan pyrin suosimaan reilusti proteiinia sisältävää aamupalaa. Toistuvana suosikkinani on kaksi tai kolme kananmunaa, leipäviipale tai pari sekä vihreää teetä tai kahvia. Luotettavien lähteiden mukaan aamiaista syövät ihmiset pitävät painonsa indeksin mukaisissa lukemissa ja ovat muutenkin parempia veronmaksajia kuin kunnottomat, hiilidioksididieetillä aamunsa aloittavat kanssaeläjät.

5. Lue (tai kuuntele) jotain rakentavaa.

Sanomalehti tai radio ajaa harvoin, jos koskaan, tämän asian. Uutiset ovat kaikkea muuta kuin nimensä mukaista uutuutta, vaan samaa vanhaa ihminen-ei-koskaan-halua-oppia -virren variointia ja salonkikelpoista Alibi-pastissia. Ihmisellä tulisi totisesti olla oikeus valita itse omat ikuisen viisauden uutisensa. Suosittelen Raamattua, Dostojevskia tai Oshoa.

X