Hyvinvointi

Suolahuonehoidon salat

Teksti:
Anna.fi
suola

Suolan haitallisista vaikutuksista on puhuttu lehdissä jo pitkään. Siksi suolahuonehoito kuulostaa perin merkilliseltä. Ai että suolalla hoidettaisiin?

Suolahuonehoito on hoitomuoto, jossa potilas on suolalla vuoratussa huoneessa. Ilmaan puhalletaan mikroskooppisen pieniä suolahiukkasia, jotka hengityksen mukana kulkevat aina keuhkorakkuloihin asti. Hoito vähentää limakalvojen turvotusta, auttaa limaa irtoamaan ja lieventää myös hengenahdistusoireita.

Suolahuoneita on rakennettu Eurooppaan 1980-luvulta asti ja Suomeen ne ovat rantautuneet Virosta, jossa niitä on useiden kylpylöiden yhteydessä. Suomessakin huoneita on jo useita kymmeniä ympäri maata. Itse hoitomuoto periytyy jo keskiajalta, jolloin suolaluolissa oleskelun huomattiin vaikuttavan positiivisesti terveyteen.

Helsingin Suolahuone sijaitsee rauhallisen kadun varrella Ruskeasuolla. Saavun paikalle lauantai-iltapäivänä. Lämpimästi ja kodikkaasti sisustetussa vastaanottohuoneessa on suolahuoneen pitäjä terveydenhoitaja Nadja Haramo ja naisasiakas juomassa teetä. Kuljen suolahuoneen ohi kun vien takkini naulakkoon. Huoneen ovi muistuttaa erehdyttävästi saunan ovea. Ilmaan suolahiukkasia puhaltava kone kuulostaa hiljaiselta pyykinpesukoneelta.

Kun humina päättyy, huoneesta tulee neljä ihmistä, kolme naista ja yksi mies. He ovat kaikki keski-ikäisiä tai vanhempia. Kaikki ovat rentoutuneita ja iloisia. Mies kertoo, että ennen kun hän löysi suolahuonehoidon, hän oli kokeillut aivan kaikkea hoitaakseen yskäänsä. Hän kokeili hoitoa ensi kerran kaksi vuotta sitten, jolloin se tepsi hyvin. ”Kun täällä käy kerran viikossa, niin katupöly ei vaivaa eikä ole astmaattisia oireita”, hän toteaa. Lisäetuna tulee kuulemma vauvanpehmeä iho ja syvä rentoutuminen. Kun en itse kärsi astmaattisista oireista, nämä viime mainitut houkuttelevat suuresti.

Pian pääsenkin kokeilemaan hoitoa. Huoneeseen voi mennä kääriytyneenä pyyhkeeseen tai laittaa hoitokaavun vaatteidensa päälle. Meikit kannattaa pestä pois. Kaikki huoneessa olijat ovat paljain jaloin.

Huoneen seinät ja katto on vuorattu vuorisuolalla. Lattialla on viisisataa kiloa irtonaista suolaa. Siihen on hyvin miellyttävä upottaa jalkansa, vaikka huoneen lepotuolit on varustettu rahein. Ennen kuin Nadja laittaa ilmaan suolahiukkasia puhaltavan koneen päälle, hän kertoo että mitä enemmän oireita on hengitysteissä ollut, sitä enemmän suolailman hengittäminen voi tuntua. Mitään erikoista ei huoneessa tarvitse tai voikaan tehdä, pelkkä hengittäminen riittää. Nadja kertoo että osa ihmisistä nukahtaa. Minun kanssani paikalla on keski-ikäinen pariskunta, ja me rupattelemme osan ajasta.

Huoneessa on hyvin helppo olla. Kone humisee jonkin verran, mutta sen alta kuulee vienon musiikin. Ilmassa lentäviä hiukkasia ei tunne lainkaan. Huulilla kuitenkin maistuu suola, ja kurkunpäässä tuntuu hienoista painetta. Jossain vaiheessa huomaan että nenäni ei enää vuoda lainkaan. Ajatukset ohjautuvat merenrantaan ja lihakset nytkähtelevät sen oloisesti kuin nukkuisin. Neljäkymmentä minuuttia kuluu hyvin nopeasti ja puhdistauduttuamme suolasta – ulos mentyäni huomaan tasaisen harmaan kerroksen silmälaseissa ja hiuksissa

Nadja tarjoaa kahvia tai teetä. Hän kertoo, että vaikutus mielialaan on hyvin yksilöllinen. Toiset reipastuvat niin, että lähtevät hoidosta tekemään kaikki rästityönsä ja juoksevat vielä lenkinkin, toiset taas haluavat päästä kotiin ja nukkumaan. Kuulun selvästi ensimmäiseen ryhmään, olo on energinen ja iloinen.

Mielialan kohoamisen lisäksi käteni ovat todella pehmeät ja niissä olleet kuivan sisäilman aikaansaamat haavat ovat selvästi umpeutuneet. Ihoa hoitava vaikutus perustuu suolan kykyyn sitoa ilmasta kosteutta, joka sitten kiinnittyy ihoon. Kosteusvoidetta ei tarvitsisi, jos hoidossa kävisi säännöllisesti.

Kenelle hoito sopii?

Suolahuonehoidossa ei ole ikärajaa ja se on hellä hoitomuoto esimerkiksi astmaoireista kärsiville lapsille. Eniten apua siitä on nimenomaan hengitystien sairauksien parantamiseen. Samaten ihmiset jotka kärsivät jatkuvista poskiontelotulehduksista tai kroonisesta yskästä hakevat lievitystä oireisiin. Yksi iso asiakasryhmä ovat kaikenlaiset puhetyöläiset, joille äänenhuolto on tärkeää. Erilaisiin iho-oireisiin hoito voi myös tuoda lievitystä.  Kasvava asiakasryhmä ovat homeelle töissä tai kotonaan altistuneet ihmiset. Heistä Nadja on erityisen huolissaan, sillä ongelma on kasvamaan päin, vaikka sitä ei julkisessa terveydenhuollossa tai työpaikoilla halutakaan nähdä.

Suolahuonehoitoa suositellaan osana sairauden muuta hoitoa, ei korvaavaksi hoitomuodoksi. Sen avulla voidaan kuitenkin esimerkiksi vähentää tarvittavia lääkeannoksia. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimustulokset vuosilta 2003-2007 hoidon vaikutuksista olivat positiivisia. Tutkimuksen potilaat olivat hoidossa kymmenen kertaa kahden viikon aikaa. Helsingin Suolahuoneella suositellaan kolmea – neljää hoitokertaa sairauden akuuttivaiheessa (kun yskä tai astma on äitynyt erityisen pahaksi) ja yhtä kertaa viikossa ylläpitäväksi ja ennaltaehkäiseväksi hoidoksi.

Hoitopaikkaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen että hoitohenkilökunta on asiansa osaavaa ja ammattitaitoista. Esittelyyn valikoituneelle Helsingin Suolahuoneelle on mahdollista saada terveydenhoitajan lisäksi paikalle myös lääkäri. Kela ei hoitoa korvaa, mutta osalla asiakkaista, joilla on kattava työterveyshuolto, työpaikka on työterveyslääkärin lähetteen myötä saattanut kustantaa hoidon. Yksittäisen käynnin hinnaksi tulee noin 20 euroa, riippuen siitä maksaako hoitojakson sarjoissa vai yksittäin.

Teksti: Tua Harno

X