Julkkikset

Nina Tapio kahden avioeron jälkeen: ”Olin ajatellut, että tämä suhde kestäisi loppuelämäni”

Viime keväänä muusikko Nina Tapio, 48, erosi puolisostaan, otti asuntolainaa ja osti itselleen jättiremonttia vaativan omakotitalon. Sitten tuli koronakriisi, liuta peruuntuneita keikkoja ja paniikki – mutta pian myös onni ja vapaus.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Mirva Kakko, Om-Arkisto

Nina Tapio nauttii nyt vapaudestaan, vaikka yksin olemisessa onkin opettelemista.

Viime keväänä muusikko Nina Tapio, 48, erosi puolisostaan, otti asuntolainaa ja osti itselleen jättiremonttia vaativan omakotitalon. Sitten tuli koronakriisi, liuta peruuntuneita keikkoja ja paniikki – mutta pian myös onni ja vapaus.

Nina Tapio sanoo, että vaihtoehtoja oli kaksi: jatkaa yrittämistä tai luovuttaa. Viime helmikuussa laulaja Nina Tapion ja hänen aviopuolisonsa Reijo ”Reka” Kontion oli aika tehdä yhdessä kipeä päätös: he muuttaisivat erilleen ja eroaisivat kahdeksan vuoden avioliiton jälkeen.

Ratkaisu ei syntynyt kevyesti eikä nopeasti. Asiaa oli ryhdytty harkitsemaan yhdessä jo vuotta aiemmin. Vaikka Nina on luonteeltaan impulsiivinen ja tekee yleensä päätöksiä nopeasti, tuolloin hän lupasi itselleen, että toimisi tällä kertaa luonteensa vastaisesti.

– Päätin, että tavoistani poiketen haudon ja märehdin tätä asiaa – pureskelen niin kauan, että olen aivan varma siitä, mitä haluan.

Eniten Nina pelkäsi tekevänsä elämänsä virheen.

– Tarpeeksi asiaa pohdittuamme oli tunnustettava, ettei meillä ollut toisillemme enää annettavaa tai opittavaa. Mieletön rakkaustarinamme tuli tiensä päähän.

Nina Tapio: ”Olin paniikissa ja mietin, mitä olen mennyt tekemään”

Talo oli kuin pommi. Suorastaan iljettävä. Mutta Nina osasi katsoa kaiken sen ohi, olihan hän remontoinut rapistuneessa kunnossa olevia asuntoja jo monesti aiemminkin. Avara keittiö ja viherhuonetta muistuttava, lasikatettu ulkoveranta saivat hänet tekemään tarjouksen, joka hyväksyttiin.

Oli helmikuu, ja Nina kuvitteli itsensä terassilla juomassa teetä omassa ikiomassa, vastaremontoidussa kodissaan. Keittiön pöydän ääreen hän visioi 8-vuotiaan poikansa Vilhon sekä jo aikuiset tyttärensä Elsan, 20, ja Adan, 23, jotka asuvat kahdestaan saman kadun varrella.

Mutta asuntokaupoista ei ehtinyt kulua kuin viikko, kun koronakriisi räjähti Suomessa. Valmiuslaki otettiin käyttöön ja Uudenmaan rajat suljettiin. Nina oli juuri ottanut lisää asuntolainaa, ja hiljalleen kalenteri tyhjeni koko kevään ja kesän ajalta. Sata keikkaa pyyhkiytyi pois.

– Olin paniikissa ja mietin, mitä olin mennyt tekemään. Stressi oli suuri, mutta hain lohtua siitä, että jos tilanne muuttuu pahemmaksi, niin ainakin minulla oli enemmän omaisuutta kuin velkaa.

Nina Tapio sanoo, että konfliktien sietäminen on hänelle vaikeaa.
Konfliktien sietäminen on Ninalle vaikeaa. – Joudun keräämään itseäni todella paljon, jotta voin sanoa negatiivisia asioita. Haudon asioita sisälläni ja teen kaikkeni, jotta tunnelma pysyy hyvänä.

Terapeuttinen remontti

Nina ei ole yrittäjä vaan työskentelee freelancerina. Hän on selvinnyt töiden vähenemisestä ansiosidonnaisen päivärahan turvin. Tulotaso tippui silti, mutta ei niin radikaalisti kuin monilla hänen kollegoillaan.

Muuttunut työtilanne pakotti Ninan tekemään ratkaisuja: hän päätti säästää ja remontoida uuden talonsa lähes kokonaan itse.

Apuna hänellä oli tuttu kirvesmies, joka hoiti kaiken sen, mitä Nina itse ei osannut.

Yhdeksän viikon ajan Nina remontoi uutta kotiaan aamusta iltaan. Paklasi seiniä, hioi, maalasi, tapetoi ja kunnosti vanhoja ovia ja ikkunoita. Kylpyhuone ja keittiökin uusittiin. Ninan serkut ja läheiset auttoivat välillä, Elsa ja Ada kokkailivat ruokaa äidilleen ja pikkuveljelleen, jotka muuten elivät einesten voimalla.

– Remontin tekeminen oli myös terapeuttista. Touhutessani pystyin purkamaan kaiken turhautumisen ja huolen töiden peruuntumisesta ja epävarmuuden tulevaisuudestani.

Nina Tapio: ”En kadu pätkääkään rakastumistani tai liittoamme”

Nina ja Reka kohtasivat toisensa vuonna 2007 Eurovision laulukilpailuiden harjoituksissa. Ninaa 17 vuotta vanhempi Reka työskenteli turvakoordinaattorina ja avusti Ninan laskeutumaan Hartwall Areenan katosta alas lavalle. Suhde alkoi nopeasti, ja Nina oli varma, että oli löytänyt sielunkumppaninsa. Pari meni naimisiin vuonna 2012, ja samana vuonna syntyi Vilho.

– Uskon sielunkumppanuuteemme edelleen. Mutta liitossamme tuli vastaan asioita ja kipupisteitä, joista emme päässeet yli. Hakkasimme molemmat päätämme seinään, ja jossain kohtaa oli pakko todeta, että emme pääse eteenpäin, Nina muotoilee.

Suhde eteni alkuun rytinällä, mutta Ninan mielestä ei silti hätiköidysti. Hänen ensimmäinen avioliittonsa nuoruudenrakkautensa eli Adan ja Elsan isän kanssa päättyi vuonna 2006. Nina ehti elää yksin vuoden ajan ennen Rekaa.

– En kadu pätkääkään rakastumistani tai liittoamme. Meillä oli yhdessä todella hyviä aikoja, eikä ero pyyhi mitään niistä muistoista pois.

Lue myös: Näin kauniisti Nina Tapion ja Rekan rakkaus alkoi – kertoo Seurassa ensikosketuksesta: ”Tiesin löytäneeni sielunkumppanini”

Nina Tapio ja Reijo tutustuivat töiden merkeissä.
Nina ja Reijo tutustuivat töiden merkeissä. Kuva vuodelta 2017 Linnanmäen Peacock-teatterin ensi-illasta.

”Reka on edelleen se sama mies, johon rakastuin”

Ninalle oli tärkeää, että liitto voitiin jättää yhdessä rakkaudella, ei vihalla tai katkeruudella.

– Hän on edelleen se sama mies, johon palavasti rakastuin, ja välitän hänestä yhä. Toivon vilpittömästi hänelle kaikkea hyvää.

Eroon ei liity draamaa tai suuria riitoja. Välit ovat hyvät, ja Vilhon asioita hoidetaan hyvässä hengessä. Poika asuu vanhemmillaan vuoroviikoin, ja Rekakin muutti lähelle Ninaa, jotta siirtymät olisivat pojalle helppoja.

Nina toivoo, että Vilhon syntymäpäiväjuhlia voidaan järjestää jatkossakin kimpassa. Tänä syksynä ex-pari myös lomaili Lapissa yhteisen ystäväpariskunnan kanssa. Reissu oli sovittu jo aiemmin, ja ystävyys tuntuu molemmista mutkattomalta, joten kumpikaan ei nähnyt reissulle esteitä.

Perheen yhteinen, pari vuotta sitten lattiasta kattoon remontoitu asunto on myyty, kuten myös Espoon Luukissa järven rannalla sijainnut talo, jossa he asuivat ennen Vilhon koulun alkua. Viimeiset pari vuotta se oli vuokralla.

Nina Tapio: ”Pariterapia avasi meidät puhumaan asiat halki”

Nina uskoo, että hyvät välit ovat pitkälti pariterapian ansiota. Sinne he menivät yhdessä puolitoista vuotta sitten. Samaan aikaan Nina aloitti myös yksin psykoterapian.

– Terapiasta saimme hyvät eväät sujuvammalle kommunikaatiolle. Parisuhteessa tulee helposti oletettua toisesta asioita, mutta terapia avasi meidät puhumaan asiat väkisin halki.

Terapeutin puolentoista tunnin vastaanotolla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin jutella ja kuunnella. Kumpikaan ei voinut paeta kotiaskareiden äärelle.

Vaikka pariterapian tarkoitus oli auttaa selvittämään avioliiton kipupisteet ja mahdollistaa liiton jatkuminen, niin ei käynyt. Sen sijaan se antoi eväät hyvään eroon.

– Uskon, että voimme aloittaa ystävyyden tyhjältä pöydältä ja keskittyä olemaan hyviä vanhempia pojallemme.

”Terapiasta saimme hyvät eväät sujuvammalle kommunikaatiolle. Parisuhteessa tulee helposti oletettua toisesta asioita, mutta terapia avasi meidät puhumaan asiat väkisin halki.”

”Toisesta luopuminen tuntuu vaikealta ja sattuu”

Nyt Nina on opetellut hyväksymään tapahtuneen. Sen, että liitto kaatui. Samalla on kasvanut luottamus siihen, että päätös oli oikea.

– Olin ajatellut, että tämä suhde kestäisi loppuelämäni, enkä tietenkään toivonut, että näin kävisi. Vaikka eromme on sopuisa, toisesta luopuminen tuntuu vaikealta ja sattuu.

Ikäero ei koskaan ollut Ninalle kompastuskivi. Hänen mielestään he olivat tasavertaisia. Mutta raskaat vuodet heijastelivat myös avioliittoon. Ninan paras ystävä ja Taikapeili-yhtyeen toinen jäsen Hanna-Riikka Siitonen menehtyi syöpään heinäkuussa 2018.

– Hanna-Riikan kuoleman jälkeen olin pitkään väsynyt ja ehkä iloton. Kokemani suuri menetys vaikutti osaltaan myös parisuhteeseemme. Olen varmasti ollut poissaoleva ja surullinen.

Toisaalta Hanna-Riikan kuolema konkretisoi Ninalle elämän rajallisuuden.

– Oivalsin sen, että jos en ole onnellinen ja minun on paha olla, asialle täytyy tehdä jotain. Itsestään on pidettävä huolta, kukaan muu ei sitä tee.

Nina Tapio käy terapiassa. Välillä se on raskasta eikä vastaanotolle tekisi mieli mennä.
Nina käy terapiassa edelleen. Välillä se on raskasta eikä vastaanotolle tekisi mieli mennä.

Nina Tapio: ”Terapia on rohkaissut minua kuuntelemaan itseäni”

Nina on käsitellyt eroa kahden lapsuudenystävänsä kanssa. Tukipilareille on helppo purkaa mieltä.

– Viime aikoina olen kaivannut erityisen kovasti myös Hanna-Riikkaa. Sitä, että saisin jutella hänen kanssaan. Niin moneen kertaan olen kysynyt, miksi hän ei ole enää täällä.

Nina käy terapiassa edelleen. Välillä se on raskasta eikä vastaanotolle tekisi mieli mennä laisinkaan. Mutta jo kymmenessä minuutissa padot aukeavat ja hän huomaa pulputtavansa syvimpiä tuntojaan ääneen.

– Terapia on opettanut ja rohkaissut minua kuuntelemaan itseäni. Olen ollut äitinä 23 vuoden ajan ja tottunut elämään muut ihmiset etusijalla. Vuosien varrella unohdin omat tarpeeni.

”Mietin, olinko Hanna-Riikalle tarpeeksi läsnä, apuna ja tukena”

Nyt Nina yrittää opetella tervettä itsekkyyttä: valita joskus yhteisen ruokaravintolan omien mieltymystensä mukaan sen sijaan, että noudattaisi vain muiden toiveita. Samalla hän haluaa karistaa itsestään liikaa kiltteyttä ja yrittää ymmärtää, miksi silloinkin tulee hymyiltyä, kun todellisuudessa keljuttaa.

Vahvojen ihmisten ympäröimänä hän vetäytyy helposti ja antaa muiden tehdä päätökset, vaikka lopputulos ei olisikaan itselle mieluinen. Nina arvelee rakentaneensa itselleen muurin: jos jättää pitämättä omia puoliaan ja antaa asioiden olla, pääsee helpommalla ja välttyy ristiriidoilta.

”Olen oppinut, miten tärkeää on pitää kiinni itselle tärkeistä asioista eikä miellyttää toista tai elää omaa elämäänsä toisen ehdoilla. Jossain kohtaa kadotin itseni ja olin hukassa.”

– Psykoterapia on itseni ehjäksi kuromista. Siellä olen ymmärtänyt, että puolustuskyvyttömyyteni on suojamekanismini. En siedä konflikteja vaan haluan päästä niistä eroon hinnalla millä hyvänsä.

Terapiassa hän on saanut myös vahvistusta ja luottamusta omille ajatuksilleen, joista oli aiemmin epävarma: eropohdintoihin, mutta myös Hanna-Riikan pitkäkestoiseen sairastamiseen ja kuolemaan liittyviin kysymyksiin.

– Podin pitkään riittämättömyyden tunnetta ja mietin, olinko tarpeeksi hänelle läsnä, apuna ja tukena. Terapiassa olen saanut näihin kysymyksiin jonkin verran rauhaa.

Lue myös: Rakkaan ystävänsä menettänyt Nina Tapio: ”Pystyn vieläkin tuntemaan Hanna-Riikan läsnäolon”

Yhteistyötä oman tyttären kanssa

Väsymys, suru ja aviokriisi verottivat Ninan voimia kauan. Siinä tilassa uuden luominen oli miltei mahdotonta. Mutta kun oman kodin remontti alkoi valmistua, kipinä syttyi taas.

Pikkuhiljaa hänen oli helpompi hengittää. Samalla heräsi ajatus yhteistyöstä oman tyttären kanssa.

Kun Nina vuosia sitten näki sirkuskoulua käyvän tyttärensä Adan esiintyvän trapetsitaiteilijana, hän tiesi tämän katseesta, ettei paluuta ollut. Tytöstä hehkui sama palo, jota hän oli tuntenut itse laulajanuraa kohtaan jo pikkutytöstä lähtien.

Niinpä Nina osasi olla ylpeä, kun Ada kolme vuotta sitten valmistui Salpauksen sirkus­artistikoulutuksesta ja lähti kiertämään ensin Suomea Sirkus Finlandian kanssa ja sitten ulkomaille pienemmän ryhmän kanssa. Erityisen onnellinen Nina on siitä, että Ada on löytänyt oman intohimonsa.

Nina Tapio sanoo, että yksinäisyys on tunne, joka on hyvä kohdata ja tunnustaa itselleen.
Nina sanoo, että yksinäisyys on tunne, joka on hyvä kohdata ja tunnustaa itselleen.

Nina Tapio: ”Meillä on tyttöjeni kanssa lämmin ja läheinen suhde”

Äiti ja tytär olivat monesti puhuneet tekevänsä jonakin päivänä jonkinlaisen yhteis­projektin, sillä usein sirkusesityksiin kuuluu myös elävä musiikki. Kun Ada viime keväänä palasi maailmalta koronaviruksen vuoksi Suomeen ja Ninan keikkakalenteri tyhjeni, he tiesivät hetken olevan oikea.

Syntyi yhteisesitys nimeltä Yhtenä iltana, jossa käydään päiväkirjanomaisesti läpi Ninan elämänvaiheita. Nina laulaa, Ada ja tämän poikaystävä Anselmi Kaisanlahti kuvittavat esitystä sirkuksen keinoin. Esityksiä on loka-marraskuussa Helsingin Aleksanterin teatterissa sekä Riihimäen teatterissa.

Koronakevään aikana Nina ryhtyi työstämään myös uutta singleä, ja lokakuun alussa julkaistiin kappale Kerro kuka sä oot. Musiikkivideolla nähdään myös Ada ja Anselmi sekä Ninan isäpuoli ja äiti.

Yhteistyö äidin ja tyttären välillä on sujunut leppoisasti.

– Olen todella hyvä kaveri molempien tyttöjeni kanssa, meillä on lämmin ja läheinen suhde. Olen kasvattanut tytöt luottamaan siihen, että minulle saa aina soittaa, vaikka olisi tehnyt mitä tahansa tyhmyyksiä.

Yksin olemisen hyvä puoli on se, ettei tarvitse tehdä kompromisseja

Nina muistaa nuorempana ihmetelleensä ja jopa kauhistelleensa ihmisiä, jotka menivät monesti naimisiin. Nyt ajatus hymyilyttää.

– Olen 48-vuotias ja eronnut kahdesti. Olen vannonut ystävilleni, että en enää ikinä mene naimisiin.

Yksin olemisessa on opettelemista, sen Nina myöntää. Tilanne on outo ja pelottavakin. Yksinäisyys on silti hänen mielestään tunne, joka on hyvä kohdata ja tunnustaa itselleen. Samalla hän osaa iloita tilanteesta.

– Olen saanut kutkuttavan vapauden tunteen siitä, että voin tehdä niitä asioita, mitä haluan. Hyvässäkin parisuhteessa pitää tehdä kompromisseja, mutta nyt minun ei tarvitse miettiä toista ihmistä.

Nina Tapio: ”En ole valmis luopumaan löytämästäni itsenäisyydestä”

Osana uutta elämänvaihetta Nina pitää itsestään paremmin huolta kuin ennen. Hän käy kahdesti viikossa ryhmätreeneissä laulajakollegoiden kanssa ja kuntonyrkkeilee Elsan kanssa. Ystävien tapaamiselle on enemmän aikaa kuin vuosiin. Se tuntuu ihanalta.

Uuteen rakkauteen hän ei ole syöksymässä.

– En ole valmis luopumaan löytämästäni itsenäisyydestä, Nina sanoo.

Ajatus tutustumisesta ja itsensä avaamisesta uudelle ihmiselle tuntuu uuvuttavalta. Mutta jos sopiva mies kohdalle tupsahtaisi, hänen täytyisi olla itsenäinen ja huumorin­tajuinen tyyppi, jolla on omia intohimoja ja elämännälkä.

– Olen oppinut, miten tärkeää on pitää kiinni itselle tärkeistä asioista eikä miellyttää toista tai elää omaa elämäänsä toisen ehdoilla. Jossain kohtaa kadotin itseni ja olin hukassa. En enää tiennyt, mikä tekee minut onnelliseksi.

Kaikella on tarkoituksensa

Nina ajattelee, että elämän suurista kriiseistä poikii usein myös jotain hyvää. Hän ei usko sattumaan. Kaikella on tarkoituksensa.

– Tämän kaiken jälkeen toivon olevani taas vähän viisaampi muutaman vuoden päästä. Jokainen tekee omat valintansa, mutta luotan siihen, että elämäni polku on jossain määrin jo ennalta piirretty – ja kaiken on pitänyt mennä juuri näin.

X