Alkoholi
Usein alkoholin aiheuttama allerginen reaktio johtuu jostain alkoholijuoman sisältämästä ainesosasta, ei itse alkoholista.
Terveys

Alkoholiallergia on harvinainen mutta todellinen allergia – näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion oireet

Kyllä, alkoholillekin voi olla allerginen. Teoriassa alkoholi voi aiheuttaa yliherkkyysreaktion myös ei-allergiselle, jos ihminen rasittaa itseään liikaa krapulassa.
Teksti: Päivi Pelkonen Kuvat: iStock

Usein alkoholin aiheuttama allerginen reaktio, eli alkoholiallergia, johtuu jostain alkoholijuoman sisältämästä ainesosasta.

– Esimerkiksi joulun alla glögin sisältämät mausteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion, Allergialiiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

On harvinaista, joskin mahdollista, että itse alkoholi eli etanoli aiheuttaa yliherkkyysreaktion. Varsinaiset etanolille allergiset ovat yleensä allergisia myös etikalle ja etikkayhdisteiden asetaateille. Tarkkoja tilastoja alkoholiallergiasta ei ole, sillä vain vakavimmat allergiatapaukset kirjataan ylös.

Alkoholiallergia ei ole leikin asia – tippakin voi tappaa allergisen

Yleisimpiä alkoholijuomien nauttimisesta johtuvia allergiareaktion aiheuttajia ovat lehmänmaito, punaiset väriaineet, kuten karmiini, ja erilaiset rikkiyhdisteet. Jo hyvin pieni annos riittää aiheuttamaan allergisen reaktion.

– Täytyy muistaa, että olemme yksilöitä, mutta vakavasti maitoallergiselle pienikin tippa riittää. Sama pätee karmiiniin, Vuorenmaa kertoo.

Alkoholi voi aiheuttaa allergisen reaktion myös ei-allergiselle

Alkoholi voi aiheuttaa allergisen reaktion myös niille, joilla ei ole allergiaa. Reaktio johtuu yleensä siitä, että ihminen rasittaa liikaa itseään nautittuaan alkoholia joko lähtemällä lenkille krapulassa tai nauttimalla alkoholia flunssan aikana. Tällaiset ääritapaukset ovat kuitenkin onneksi harvinaisia.

Alkoholiallergia ei ole leikin asia.

Alkoholiallergia aiheuttaa ihottumaa, ihon punoitusta ja turvotusta, astman kaltaisia hengitysoireita, silmien kutinaa ja vatsavaivoja

Näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion

Alkoholiallergia aiheuttaa ihottumaa, ihon punoitusta ja turvotusta, astman kaltaisia hengitysoireita, silmien kutinaa ja vatsavaivoja. Mutta miten osan oireista erottaa normaaleista alkoholin aiheuttamista oireista?

Alkoholista johtuvan allergisen reaktion oireet ilmenevät yleensä nopeasti alkoholin nauttimisen jälkeen. Muu alkoholista johtuva oireilu ja turvotus tulee yleensä hieman viiveellä. Tavallisin alkoholiallergiasta johtuva oire on äkillinen nokkosihottuma, joka laajenee yliherkkyydeksi, vakavimmissa tapauksissa jopa anafylaktiseksi reaktioksi.

Alkoholi voi aiheuttaa ilman allergista reaktiota muutaman kymmenen minuutin punoituksen, flush-reaktion kasvoihin ja rintaan, mutta se menee ohi itsekseen. Flush-reaktioon vaikuttavat vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus, luontainen punoitusherkkyys ja jännittäminen sosiaalisissa tilanteissa.

Lähteet: Asiantuntija: Anne Vuorenmaa, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Terveyskirjasto, Allergia.fi, Allergia.fi, Alko, Alko, Alko

Lue myös:

Maitoallergia voi puhjeta myös aikuiselle – näistä oireista tunnistat sen

Miksi krapulat muuttuvat iän myötä pahemmiksi? Asiantuntija vastaa

Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

Rakennekynsien geeli aiheutti Maria Purmoselle akrylaattiallergian – kynsien ja ripsien laitto on lisännyt allergisoitumista

X