Terveys

Alkoholiallergia on harvinainen mutta todellinen allergia – näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion oireet

Kyllä, alkoholillekin voi olla allerginen. Teoriassa alkoholi voi aiheuttaa yliherkkyysreaktion myös ei-allergiselle, jos ihminen rasittaa itseään liikaa krapulassa.
Teksti: Päivi Pelkonen Kuvat: iStock

Usein alkoholin aiheuttama allerginen reaktio johtuu jostain alkoholijuoman sisältämästä ainesosasta.

– Esimerkiksi joulun alla glögin sisältämät mausteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion, Allergialiiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

On harvinaista, joskin mahdollista, että itse alkoholi eli etanoli aiheuttaa yliherkkyysreaktion. Varsinaiset etanolille allergiset ovat yleensä allergisia myös etikalle ja etikkayhdisteiden asetaateille. Tarkkoja tilastoja alkoholiallergiasta ei ole, sillä vain vakavimmat allergiatapaukset kirjataan ylös.

Tippakin voi tappaa allergisen

Yleisimpiä alkoholijuomien nauttimisesta johtuvia allergiareaktion aiheuttajia ovat lehmänmaito, punaiset väriaineet, kuten karmiini, ja erilaiset rikkiyhdisteet. Jo hyvin pieni annos riittää aiheuttamaan allergisen reaktion.

– Täytyy muistaa, että olemme yksilöitä, mutta vakavasti maitoallergiselle pienikin tippa riittää. Sama pätee karmiiniin, Vuorenmaa kertoo.

Alkoholi voi aiheuttaa allergisen reaktion myös ei-allergiselle

Alkoholi voi aiheuttaa allergisen reaktion myös niille, joilla ei ole allergiaa. Reaktio johtuu yleensä siitä, että ihminen rasittaa liikaa itseään nautittuaan alkoholia joko lähtemällä lenkille krapulassa tai nauttimalla alkoholia flunssan aikana. Tällaiset ääritapaukset ovat kuitenkin onneksi harvinaisia.

Nämä ovat allergisoivimmat alkoholijuomat

Kermaliköörit

Maitoallergisen kannattaa välttää lehmänmaitoa ja muita maitoproteiinia sisältäviä tuotteita. Muun muassa kermaliköörien ja erilaisten juomasekoitusten maitoproteiinipitoisuus voi olla niin suuri, että maitoallergiselle aiheutuu vakavakin yliherkkyysreaktio. Kasvismaitopohjaiset juomasekoitukset eivät ole vaarallisia maitoallergiselle.

Katkerot ja cocktailit

Karmiinit, kokkiniilit ja karmiinihappo ovat punaisia väriaineita, jotka saattavat aiheuttaa joillekin astmaa ja äkillisen allergiareaktion. Muun muassa punaiset katkerot ja cocktailit sisältävät näitä punaisia väriaineita. Lisäksi koristeina käytetyissä cocktailkirsikoissa on usein käytetty samoja väriaineita.

Viinit ja konjakit

Makeissa viineissä käytetään usein metabisulfiittia tai muita rikkiyhdisteitä säilyteaineena. Rikkiyhdisteet aiheuttavat yleensä yliherkkyysnuhaa ja saattavat pahentaa astmaa, nokkosihottumaa ja atooppista ihottumaa. Rikkiyhdisteherkkyys ei aina tarkoita allergiaa. Rikkiyhdisteet ovat usein syynä myös päänsärkyyn ja muihin krapulaoireisiin.

Allergisen reaktion voivat aiheuttaa myös lipidien kulutusproteiinit (LTP), joita on hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Näin ne päätyvät myös viineihin tai viineistä tislattaviin konjakkeihin tai muihin vastaaviin tuotteisiin. LTP voi aiheuttaa nokkosihottumaa ja anafylaktisen reaktion.

Viljaa sisältävät oluet ja viinat

Mille tahansa viljalle voi olla allerginen. Monet väkevät juomat, viinat, viskit, ohra- tai vehnämallasoluet saattavat aiheuttaa äkillisen reaktion vilja-allergikolle.

Maustetut alkoholijuomat

Mausteita käytetään maustettujen viinojen, liköörien, aperatiivien, katkeroiden ja juomasekoitusten valmistuksessa. Ne voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Muun muassa alkoholijuomissa mausteena käytetyt kaakao, suklaa ja pähkinät voivat aiheuttaa reaktioita.

Hiivaa sisältävät juomat

Kotikaljoissa, kotiviineissä, siidereissä ja simassa käytetty hiiva saattaa aiheuttaa nokkosihottumaa tai jopa anafylaktisen reaktion. Kaupan oluissa ja viineissä hiiva-allergeeneja on yleensä niin vähän, että niistä ei tule oireita.

Näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion

Allergiaoireita ovat ihottuma, ihon punoitus ja turvotus, astman kaltaiset hengitysoireet, silmien kutina ja vatsavaivat. Mutta miten osan oireista erottaa normaaleista alkoholin aiheuttamista oireista?

Alkoholista johtuvan allergisen reaktion oireet ilmenevät yleensä nopeasti alkoholin nauttimisen jälkeen. Muu alkoholista johtuva oireilu ja turvotus tulee yleensä hieman viiveellä. Tavallisin alkoholiallergiasta johtuva oire on äkillinen nokkosihottuma, joka laajenee yliherkkyydeksi, vakavimmissa tapauksissa jopa anafylaktiseksi reaktioksi.

Alkoholi voi aiheuttaa ilman allergista reaktiota muutaman kymmenen minuutin punoituksen, flush-reaktion kasvoihin ja rintaan, mutta se menee ohi itsekseen. Flush-reaktioon vaikuttavat vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus, luontainen punoitusherkkyys ja jännittäminen sosiaalisissa tilanteissa.

Toimi näin, jos allergiareaktio yllättää

Jos sinulla on allergia- tai astmataipumusta, pidä mukana varalla antihistamiini- tai kortikoiditabletteja sekä astmapiippua. Käytä niitä heti, jos huomaat alkoholin aiheuttaneen allergisen reaktion. Yleensä lievemmät allergiareaktiot helpottavat näin toimimalla.

Vakavissa tapauksissa nopean avun saaminen on tärkeää. Ihmiset, jotka tietävät kärsivänsä vakavasta ruoka-aineallergiasta, kuten maitoallergiasta, pitävät yleensä mukanaan adrenaliini-injektoria. Vakavissa allergiareaktioissa kannattaa siis tarkistaa allergisen reaktion saaneen laukku, jos hän ei enää itse pysty toimimaan. Injektoria on helppo käyttää. Injektorista otetaan suojakorkki pois ja lääke pistetään vaatteen läpi reiteen. Lisäksi hätänumeroon on soitettava mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: Asiantuntija: Anne Vuorenmaa, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Terveyskirjasto, Allergia.fi, Allergia.fi, Alko, Alko, Alko

Lue myös:

Maitoallergia voi puhjeta myös aikuiselle – näistä oireista tunnistat sen

Miksi krapulat muuttuvat iän myötä pahemmiksi? Asiantuntija vastaa

Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

Rakennekynsien geeli aiheutti Maria Purmoselle akrylaattiallergian – kynsien ja ripsien laitto on lisännyt allergisoitumista

X