Terveys

Maitoallergia voi puhjeta myös aikuiselle – näistä oireista tunnistat sen

Maitoallergia tunnetaan yleisenä lasten ruoka-aineallergiana. Maitoallergia saattaa kuitenkin puhjeta myös aikuiselle. Asiantuntija vastasi kysymyksiimme maitoallergiasta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Maitoallergikko saattaa joutua kieltäytymään paitsi tuoreesta maidosta myös kaikista muista maitotuotteista.

Maitoallergia tunnetaan yleisenä lasten ruoka-aineallergiana. Maitoallergia saattaa kuitenkin puhjeta myös aikuiselle. Asiantuntija vastasi kysymyksiimme maitoallergiasta.

Maitoallergia aikuisella oireilee usein monin eri tavoin. Esitimme ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Maria Huttuselle 11 kysymystä maitoallergiasta.

Mikä maitoallergia tarkoittaa?

– Se tarkoittaa, että ihminen on allergisoitunut maidon proteiineille eli valkuaisaineille. Jos maitoallergikko nauttii maitotuotteita, hän saa maitoallergian oireita. Osa maitoallergikoista saa oireita jo siitä, jos maitoa roiskuu iholle.

Miten maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi eroavat toisistaan?

– Ne ovat täysin eri asioita. Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa elimistö ei kykene pilkkomaan maidon sokeria eli laktoosia, ja seurauksena on vatsavaivoja. Laktoosi-intoleranssista voi seurata kurjia oireita, mutta se ei ole koskaan vaarallista. Moni laktoosi-intoleranssista kärsivä sietää pieniä määriä maitoa, mutta suurista määristä tulee oireita.

Allergiassa jo hyvin pienet määrät allergian aiheuttajaa voivat aiheuttaa todella vahvan reaktion, jos on hyvin voimakkaasti herkistynyt. Vakavassa allergiassa jo pisara maitoa voi laukaista vahvan reaktion.

Eroaako maitoallergia aikuisella jotenkin lasten maitoallergiasta?

– Maitoallergia on pääasiassa pikkulasten allergia, se on tavallisin vauvoilla ja leikki-ikäisillä. Kahdella prosentilla alle 3-vuotiaista lapsista on maitoallergia. Heillä se yleensä häviää iän myötä, kun sietokyky kehittyy. Aikuisilla maitoallergia on paljon harvinaisempi. Jos aikuisella on maitoallergia, tavallinen tarina on sellainen, että allergia on alkanut lapsena ja kestänyt koko elämän. Joskus voi kuitenkin käydä niinkin, että maitoallergia puhkeaa vasta aikuisena.

Maitoallergia aikuisella tarkoittaa usein muutoksia ruokavalioon.
Maitoallergia aikuisella tarkoittaa usein muutoksia ruokavalioon.

Millaisia oireita maitoallergiasta tulee?

– Oireita on laaja skaala. Tyypillisimpiä ovat iho-, suolisto- ja hengitystieoireet. Oireina voi olla esimerkiksi suun alueen turvotusta, huulten turpoamista, nokkosrokkoa, vatsan ja suolen toiminnan häiriöitä, hengenahdistusta tai astmakohtaus.

Osalla on lievä allergia, eivätkä heidän oireensa ole vaarallisia. Pahimmillaan maitoallergia voi kuitenkin olla hengenvaarallinen, sillä maidolle todella vahvasti herkistynyt maitoallergikko voi saada maidosta jopa anafylaktisen shokin. Ennen näin vakavaa reaktiota on varmasti kuitenkin muita oireita jo ilmestynyt, eli täysin yllätyksenä näin raju reaktio ei tule.

Kuinka nopeasti oireet alkavat maidon nauttimisen jälkeen?

– Yleensä oireet alkavat välittömästi maidon nauttimisen jälkeen. Tällöin allergiset oireet on helppo yhdistää maitotuotteisiin. Oireet voivat kuitenkin tulla joissain tapauksissa myös viiveellä eli yli kahden tunnin päästä maidon nauttimisesta. Silloin oireiden aiheuttajaa voi olla vaikeampi tunnistaa.

Miten maitoallergiaa hoidetaan?

– Maitoallergian hoito riippuu siitä, minkälaista oireilu on. Jos oireet ovat voimakkaat, maitoa vältetään kokonaan. Siedätyshoitoa voidaan harkita. Jos oireet ovat hyvin lieviä, lapselle voidaan jatkaa pieniä määriä maitoa sisältävää ruokavaliota ja odottaa, että hän siedättyy maitoon pikkuhiljaa. Aikuisten kannattaa lievissäkin maitoallergiatapauksissa keskustella lääkärin kanssa siitä, voiko mitään maitotuotteita sisällyttää ruokavalioon.

Voiko maitoallergikko nauttia maitoa missään muodossa?

– Osa maitoallergikoista saattaa sietää kypsennettyä maitoa. Siten esimerkiksi maitopohjainen keitto voi olla maitoallergikolle sopiva. Maidon proteiineja eli valkuaisaineita, joille ihminen maitoallergiassa herkistyy, on useita. On mahdollista tutkia, mille kaikille niistä ihminen on allerginen. Maitoallergikon profiili määräytyy sen mukaan, mille valkuaisaineille hän on herkistynyt. Eri ihmiset voivat siis olla eri tavalla allergisia maidolle. Jos ihminen sietää pieniä määriä kypsennettyä maitoa, sen sisällyttäminen ruokavalioon on järkevää, jotta sietokyky pysyy yllä.

Jos maitoa ei siedä lainkaan ja allergiset reaktiot ovat rajuja, on maitoa kuitenkin vältettävä kokonaan. Jopa adrenaliini-injektorin eli hätätilanteissa käytettävän Epipenin mukana kantaminen on suositeltavaa, jos reaktiot ovat niin rajuja, että ne saattavat johtaa jopa anafylaktiseen shokkiin. Näin vaikeissa tapauksissa kannattaa harkita myös siedätyshoitoa.

Millaista maitoallergian siedätyshoito on?

– Aikuisena todettu maitoallergia harvoin enää häviää ilman lääkärin seurannassa toteutettua siedätyshoitoa. Siedätyshoito on hyvin tarkkaan mietittyä ja valvottua. Se tapahtuu iho- ja allergiapoliklinikalla, kukaan ei voi kotona itse siedättää itseään, jos maitoallergian oireet ovat vakavia. Siedätys kestää monta vuotta, joten allergikon elämäntilanteen on oltava sopiva, jos siedätyshoitoon aikoo ryhtyä.

Siedätyshoidossa allergeenia eli tässä tapauksessa maitoa annetaan vähitellen suurenevina annoksina, jolloin elimistö oppii vähentämään liiallista reaktiotaan allergeeniin. Maitoallergian siedätyshoito ei ole yksinkertainen juttu, joten siihen on oltava motivoitunut.

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin tutkimuksiin?

– Jos epäilee maitoallergiaa, asia on syytä tutkia. Allergiatestit ovat nykyään hyvin kehittyneitä ja luotettavia. Maitoallergia saadaan tutkimuksissa yleensä hyvin selville. Usein on niin, että sama henkilö on allergisoitunut useammalle eri ruoka-aineelle. Kun allergiat selvitetään kunnolla, pystyy henkilö noudattamaan oikeanlaista ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita.

Miten maitoallergia todetaan?

– Maitoallergian toteamiseen käytetään sekä prick- eli ihopistotestiä että laboratoriotutkimuksia. Monesti luotettavan tuloksen saamiseksi ensin tehdään prick-testi, ja sen jälkeen asia varmistetaan verikokeella tehtävällä IgE-vasta-ainetutkimuksella.

Mistä maitoallergia johtuu?

– Allergia on immunologisen järjestelmän eli kehon puolustusjärjestelmän hairahtuminen, väärä reaktio. Ei tiedetä, miksi jotkut herkistyvät maidolle ja toiset tulevat hevosille allergisiksi. Taustalla vaikuttaa toki perimä eli geenit, mutta yksilötasolla syytä maitoallergiaan ei voida selvittää.

X