Terveys

Rakennekynsien geeli aiheutti Maria Purmoselle akrylaattiallergian – kynsien ja ripsien laitto on lisännyt allergisoitumista

Meikkaaja-maskeeraajana työskennellyt Maria Purmonen joutui vaihtamaan alaa akrylaattiallergian myötä. Akrylaatille herkistyneistä noin kaksi kolmasosaa työskentelee kauneudenhoitoalalla.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Riikka Hurri

Anna, akrylaattiallergia, Maria Purmonen pystyy valitsee itselleen meikkejä, missä ei ole akrylaattia, jopa kynsilakkaa voi joskus käyttää, Kontiolahti

Meikkaaja-maskeeraajana työskennellyt Maria Purmonen joutui vaihtamaan alaa akrylaattiallergian myötä. Akrylaatille herkistyneistä noin kaksi kolmasosaa työskentelee kauneudenhoitoalalla.

Sormiin tuli rakkuloita ja ne turposivat. Kynnenalusten iho märki ja kutisi. Oli joulukuu 2012 ja meikkaaja-maskeeraajana kauneushoitolassa Joensuussa työskennellyt Maria Purmonen oli ottanut töissä noin viikkoa aikaisemmin rakennekynnet.

Maria ei kuitenkaan ensin tiennyt, mistä oli kyse, koska hänellä oli ollut rakennekynnet ennenkin. Hän googlasi, että rakennekynsien laitossa käytettävästä akrylaatista voi tulla allergiaa.

Kun Maria otti rakennekynnet, niissä oleva geeli ei laittovaiheessa kovettunut kunnolla. Altistuminen akrylaatille tapahtui, kun akrylaattigeeli pääsi kosketuksiin ihon kanssa.

Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen sanoo, että akrylaattiallergia tulee harvoin yhden käyttökerran jälkeen, vaan käytön pitää jatkua pidempään.

– Kyseessä on viivästynyt ihokosketusallergia, jonka oireena on kosketusalueelle tuleva ihottuma ja joskus rakkuloita. Ihottumaa tulee tyypillisesti muutaman päivän viiveellä aineen käytöstä.

Metakrylaatit, akrylaatit ja ripsiliimoissa käytettävä syanoetyyliakrylaatti herkistävät monomeerisessä, kovettumattomassa muodossaan, mutta kovetuttuaan lopulliseen polymerisoituneeseen muotoonsa UV-valon tai ilman avulla, ne eivät enää herkistä.

Akrylaatit ovat haihtuvia aineita, eli jos niitä on hengitysilmassa, ne voivat aiheuttaa myös nuhaa sekä silmä- tai hengitystieoireita.

Virtasen mukaan arviolta 1–2 prosenttia käyttäjistä herkistyy näille aineille. Todellinen määrä jää kuitenkin pimentoon, koska ei tiedetä, kuinka moni herkistynyt ei käy testeissä. Herkistyneistä noin kaksi kolmasosaa on kauneudenhoitoalalla toimivia ammattilaisia. Akrylaattiallergia on Virtasen mukaan viime vuosina lisääntynyt, koska kynsien ja ripsien laitto on yleistynyt.

Akrylaattiallergian voi testata sairaalassa

Maria poistatti rakennekynnet kauneushoitolassa pari viikkoa niiden laitosta. Oireet olivat tuolloin jo lieventyneet, mutta kynsien sisällä oleva iho märki yhä.

Akrylaattiallergian voi testata ihotautilääkärin lähetteellä yliopistosairaaloissa ja keskussairaaloissa.

Joulukuun lopussa 2012 lääkäri kirjoitti Marialle reseptin antibioottikuuriin ja kortisonivoidetta oireiden lievittämiseen. Hän sai myös sairaslomaa töistä muutaman päivän.

– Palasin töihin sairasloman jälkeen tammikuun alussa ja oireet palasivat, kun tein töissä muutamat kynnet asiakkaille.

Maria sai viikon sairaslomaa ja lähetteen Pohjois-Karjalan ihotautien ja allergologian poliklinikalle. Siellä hänelle tehtiin helmikuussa ihopistokokeella allergiatesti ja huhtikuussa epikutaani- eli lapputesti. Selvisi, että Maria oli herkistynyt akrylaatille.

– Lääkäri sanoi, että nämä ovat helposti vältettävissä olevia aineita.

Tiesitkö, että myös kosmetiikassa voi olla akrylaattia?

Maria kuitenkin huomasi, että pelkkä rakennekynsien ja ripsienpidennysten käytön lopettaminen ei riitä akrylaattiallergiassa.

Kosmetiikassakin voi olla akrylaattia. Maria katsoo tuoteselosteet tarkasti, kun hän valitsee esimerkiksi kasvovoidetta, meikkivoidetta tai kynsilakkaa.

akrylaattiallergia, rakennekynnet, Maria Purmonen
– Jos kynsinauhoille menee paljon kynsilakkaa, saattaa ihoni mennä siitä kohti rikki, mutta terveen kynnen päällä minulle ei ole tullut allergiaa, Maria Purmonen sanoo.

Maria tilaa nykyään kosmetiikkaa verkosta, sillä tuoteseloste on helppo tarkastaa kirjoittamalla hakukenttään sanan ”acrylate.” Jos Maria menee kauneushoitolaan, hän selvittää etukäteen, onko tuotteissa akrylaattia.

Erikoislääkäri Hannele Virtanen kuitenkin painottaa, että esimerkiksi meikkien ja hiustuotteiden akrylaateista ei voi tulla oireita, koska kosmetiikan sisältämä akrylaatti on kovettuneessa eli polymerisoituneessa muodossa.

– Käytännössä kosmetiikassa oleva akrylaatti on kovettunutta mikromuovia ja se ei allergisoi.

Myös hampaiden paikkausaineessa on akrylaatteja, mutta ne aiheuttavat nykyään harvoin oireita, koska paikka-aineet ovat suljetuissa kapseleissa, joista annosteltuina ne kovettuvat nopeasti haluttuun kohtaan.

Virtanen sanoo, että ongelmana on kuitenkin se, että myös kaupoissa myytävissä kotikäyttöön suunnatuissa geelilakoissa on mukana allergisoivia kovettumattomia akrylaatteja.

– Se, että kosmetiikan valvontaa tiukennetaan EU-tasolla, vaatii yleensä kuitenkin isoja ongelmia ja allergiaepidemioita.

Maria joutui vaihtamaan alaa

Virtanen sanoo, että kauneudenhoitoalalla työskentelevillä ihmisillä paras tapa välttää akrylaattiallergiaa on käyttää suojakäsineitä ja huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta. Akrylaatit ovat kuitenkin pienimolekyylisiä helposti läpäiseviä aineita, joten varmaa välttämiskeinoa ei ole.

– Työn jatkaminen on allergisoitumisen jälkeen hyvin vaikeaa. Jotkut yrittävät sinnikkäästi jatkaa työssään, vaikka viivästynyt ihokosketusallergia on pysyvä.

Maria Purmonen joutui lopettamaan työt tammikuussa 2013 kuukausi allergisoitumisesta, kun työsopimus purettiin koeajalla. Työn jatkaminen oli mahdotonta akrylaattiallergian takia.

Marian elämänsuunnitelmat menivät uusiksi, mutta hän tiesi, mitä tehdä. Maria aloitti opiskelun röntgenhoitajaksi vuonna 2013 ja työskentelee nyt Pohjois-Karjalan keskussairaalassa röntgenhoitajana.

– En jäänyt harmittelemaan asiaa, Maria kertoo nyt.

akrylaattiallergia, rakennekynnet, Maria Purmonen
Maria Purmonen sanoo, että hän on aina mennyt elämässä nopeasti eteenpäin.

Lue myös: 

Allergisten reaktioiden pelko – uskallanko värjätä hiukset?

Huulet rohtuvat huulirasvan käytöstä huolimatta? Vääränlainen huulirasva voi kuivattaa huulia ja synnyttää huulirasvariippuvuutta

Kun tuoksut aiheuttavat tuskaa – tuoksuherkät kertovat: ”En todellakaan suostu suutelemaan tupakoivaa ihmistä”

X