Terveys

Miksi krapulat muuttuvat iän myötä pahemmiksi? Asiantuntija vastaa

Kolmenkympin kieppeillä sen viimeistään huomaa: krapuloista on tullut aivan karseita! Miksi? Asiantuntijan mukaan jopa kuukautiskierto voi vaikuttaa naisen krapulaan.

Teksti:
Laura Koljonen

Krapulan syntymiseen vaikuttaa moni asia.

Kolmenkympin kieppeillä sen viimeistään huomaa: krapuloista on tullut aivan karseita! Miksi? Asiantuntijan mukaan jopa kuukautiskierto voi vaikuttaa naisen krapulaan.

Jaksoitko sinäkin bilettää nuorena aamusta iltaan? Istuitko baareissa monena iltana viikossa ilman, että se haittasi työssä tai koulussa käyntiä?

Entä nyt? Edeltääkö baari-iltaa tai kotibileitä seuraavanlaiset riitit: nukut edellisenä yönä kunnon yöunet, urheilet ennen juhlia, juot päivällä ekstramäärän vettä ja varsinkin syöt kunnolla. Ja kun sitten juot alkoholia, juot koko illan samaa laatua, juot paljon vettä alkoholijuomien välissä ja pidät huolta, että tarjolla on naposteltavaa.

Ja silti: aamulla olo on aivan karsea. Itse asiassa olo on hutera vielä kolme päivää juhlien jälkeen.

Mikä tähän kohtuuttomuuteen on syynä?

Biletyksen puute ja kuivuminen

Alkoholitutkija Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta kertoo, että suurin syy keski-ikäisten pahaan krapulaan on bilettämisen määrä – eli sen vähyys.

– Nuorena ihmiset bilettävät ja juovat paljon alkoholia, joten sietokyky kasvaa. Keski-ikäistyessään suurin osa ihmisistä ei enää biletä niin paljon, joten harvoin juominen on kropalle shokki ja oireet sen myötä kovemmat. Paljon juovilla keski-ikäisillä krapulat eivät ole niin pahoja, mutta tietenkin heillä on muita alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja.

Erikssonin mukaan krapulaa voi lieventää syömällä juomisen aikana.

– Jos vaikkapa illanvieton aikana ihminen juo 5–6 tuntia ja syö samaan aikaan, veren alkoholipitoisuus voi olla puolet vähemmän verrattuna sellaiseen, joka on vain juonut. Mutta toki krapulan kovuuteen vaikuttaa juotu määrä, vaikka söisi. Kova humala korreloi kovan krapulan kanssa.

Toinen krapulaa edesauttava tekijä on elimistön vesipitoisuuden muuttuminen iän myötä.

– Vanhetessaan ihminen kuihtuu. Eli alkoholia juodessa elimistön alkoholipitoisuus kasvaa aiempaan verrattuna. Siksi joku voi viidenkympin kieppeillä alkaa kärsiä kovista krapuloista, vaikka joisi pieniä määriä.

Nainen ei voi juoda miehen tahtiin

Alkoholi on vesiliukoista. Naisten kohdalla sillä on paljon merkitystä. Koska meissä on vähemmän vettä ja enemmän rasvaa kuin miehissä, veren alkoholipitoisuus nousee korkeammaksi kuin miehillä.

Tästä syystä tulemme enemmän humalaan kuin saman määrän juonut mies. Ja mitä enemmän kehomme on iän myötä kerännyt rasvaa, sitä pienempään määrään alkoholi voi liueta.

– Jos alkoholia juodaan porukassa, naisten juominen seurueessa olevien miesten tahtiin ei ole hyvä idea. Etenkin, jos naisen kehossa on paljon rasvaa, alkoholipromillet saattavat nousta todella korkeiksi, Eriksson sanoo.   

Naisten humalatilaan ja krapuloihin vaikuttavat myös hormonit.

– Naisia ei ole tutkittu tämän asian suhteen juurikaan, sillä naiset ovat hormonaalisesti niin monimutkaisia. Hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheissa, ehkäisykeinot vaikuttavat hormonitasoihin ja niin edelleen. Sitä on itse asiassa mahdotonta tutkia. Alkoholitutkimuksissa miesten ja naisten vertaaminen tässä asiassa on vaikeaa, sillä meissä on niin suuret erot.

Eriksson sanoo, että hänellä on asiasta intuitio: siinä vaiheessa, kun naisen estrogeenitasot nousevat, krapulat voivat pahentua. Tämä tarkoittaisi sitä, että krapuloita olisi hyvä välttää kierron puolivälistä eteenpäin.

– Jos nainen puolestaan on vaihdevuosi-ikäinen, eikä hänellä ole vaihdevuosihoitoa, silloin hormonit ovat vähissä. Voisi ajatella, että estrogeenitasot ovat vähäiset, eikä alkoholi vaikuttaisi humaltumiseen niin paljon. Mutta tämä kaikki on spekulaatiota. Asiaa ei ole tutkittu.

Ehkä olet allerginen asetaldehydille

On tietenkin olemassa myös mahdollisuus, että olet allerginen asetaldehydille eli alkoholin hajoamistuotteelle.

Esimerkiksi Itä-Aasissa allergia on yleinen. Siellä ihmiset tulevat humalaan nopeasti ja heillä laskuhumala alkaa jo illan aikana, sillä asetaldehydi hajoaa niin hitaasti. Krapulassa heille tulee voimakasta pahoinvointia ja migreeniä.

Tällainen allergia on perinnöllistä. Jos henkilö on perinyt allergian molemmilta vanhemmiltaan, hän ei voi juoda ollenkaan rajujen oireiden vuoksi.

– Kyllä allergiaa asetaldehydille esiintyy Suomessakin. Ei tietenkään niin paljon kuin Itä-Aasiassa. Mutta jos tällainen allergia on osunut kohdalle, ihminen kyllä tietää sen itse, Eriksson sanoo.

X