Terveys

Antihistamiinia vai kortisonia allergiseen nuhaan? Toinen toimii heti, toinen päivien viiveellä

Allerginen nuha lievittyy niin antihistamiinilla kuin kortisonillakin. Lisäksi kannattaa pitää huolta nenän limakalvojen kunnosta huuhtelulla ja kostutuksella.

Teksti:
Essi Kähkönen
Kuvat:
iStock

Kukista kausinuha! Nenän kutinaa voi lievittää lääkkeiden lisäksi parilla lääkkeettömällä keinolla.

Allerginen nuha lievittyy niin antihistamiinilla kuin kortisonillakin. Lisäksi kannattaa pitää huolta nenän limakalvojen kunnosta huuhtelulla ja kostutuksella.

1. Koivu, heinät, leppä ja moni muu aiheuttavat allergiaoireita

Yleisimmät siitepölyallergeeneista aiheutuvat oireet ovat peräisin koivusta, lepästä, erilaisista heinistä sekä eteläisimmässä Suomessa pähkinäpensaasta. Siitepölyallergikko potee niin sanottua kausinuhaa ja kärsii yleensä myös silmäoireista. Nenä voi olla tukossa ja kutista, lisäksi saattaa aivastuttaa. Yleisvointi voi nuupahtaa.

Siitepölylle allergisoitunut tunnistaa yleensä oireet tutuksi kukintakauden riesaksi, eikä silloin tarvitse lähteä lääkäriin. Riittää, kun marssii apteekkiin ja hankkii itselleen sopivat itsehoitolääkkeet. Niillä oireet saa yleensä talttumaan.

Apteekin henkilökunnalta kannattaa pyytää apua sopivien tuotteiden valintaan, sillä eri tavoin vaikuttavia allergiavalmisteita on paljon.

2. Hengitysteiden heikko kunto lisää allergiaoireita

Allergiaoireisiin vaikuttaa hengitysteiden limakalvojen kunto. Jos nenän limakalvot ovat valmiiksi ärtyneet, oireita tulee helpommin.

Etenkin astmaatikoilla siite- ja katupöly voivat pahentaa hengitystieoireita, joten astmalääkkeiden säännöllinen käyttö on tärkeää myös luonnon kukinta-aikaan.

3. Antihistamiini on allergisten oireiden perushoito

Siitepölyallergian omahoito kannattaa yleensä aloittaa antihistamiineilla. Antihistamiinit ovat niin sanottuja H1-reseptorin salpaajia. Salpaamisominaisuuksiensa vuoksi ne lievittävät monenlaisia allergiaoireita, kuten nenän ja silmien vuotoa ja punoitusta sekä aivastelua ja kutinaa.

Antihistamiinit ovat edullisia, yleensä kerran vuorokaudessa otettavia ja hyvin siedettyjä lääkkeitä. Niitä saa paitsi nieltävinä ja suussa sulavina tabletteina, myös liuoksina ja tippoina. Antihistamiinin allergiaoireita lievittävä vaikutus alkaa nopeasti, jo tunnissa.

4. Allerginen nuha lievittyy kortisonisumutteella – mutta viiveellä

Allergisiin nenäoireisiin kannattaa käyttää kortisonia sisältäviä sumutteita. Niiden teho on erittäin hyvä: kortisonisumutteiden avulla allergikko saa nenän tukkoisuuden, vuodon ja kutinan yleensä hyvin hallintaan.

Kortisonisumutteiden ongelma on kuitenkin siinä, että niiden vaikutus alkaa hitaasti, vasta muutaman päivän päästä. Maksimiteho saavutetaan viikon tai parin kuluttua käytön aloittamisesta.

Moni pelkää kortisonin haittoja, kuten luusto-ongelmia, mutta nenäsuihkeiden kohdalla pelko on turha: sumutteet vaikuttavat vain paikallisesti nenän limakalvoilla.

Tosin kortisoni kuivattaa herkästi nenän limakalvoja, joten on hyvä muistaa myös nenän kostutus. Väliä kortisonin ja kostuttavan valmisteen välillä kannattaa pitää vähintään 15 minuuttia, jotta kostute ei laimenna kortisonisumutteen tehoa.

5. Nuhaoireisiin on myös heti vaikuttavia antihistamiinisumutteita

Allergista nuhaa voi hillitä kortisonin ohella myös antihistamiinisumutteilla, joiden vaikutus alkaa välittömästi. Antihistamiinisumutteet voivat tehota allergisiin nuhaoireisiin jopa paremmin kuin suun kautta otettavat antihistamiinitabletit.

Nykyään on saatavilla myös yhdistelmäsumutteita, jotka sisältävät sekä antihistamiinia että kortisonia.

Lue myös: Allergialääkkeet parantaisivat monen elämänlaatua ilman sitkeää virhekäsitystä – ”Tällaisissa tapauksissa paras testi

Allerginen nuha. Voikukka.
Voikukan siitepölyssä on samoja allergeeneja kuin pujossa.

6. Nenäkannu ja suolasuihke tukevat siitepölyallergian lääkehoitoa

Nenäkannu tai toiselta nimeltään sarvikuonokannu on lääkkeetön ja tehokas apuväline allergisen nuhan hoitoon. Nenäkannuhuuhtelu puhdistaa nenän limakalvot siitepölypartikkeleista, jotka aivastuttavat sekä ärsyttävät ja kutisuttavat nenää.

Nenäkannuhuuhtelu myös irrottaa ja ohentaa sitkeää limaa sekä pehmittää ja irrottaa nenän karstaa. Huuhtelussa käytetään suolavesiliuosta, jonka on hyvä olla kädenlämpöistä. Sopiva suolapitoisuus on noin prosentti vesitilavuudesta.

Apteekeissa on saatavana myös suolasuihkeita, jotka toimivat hieman samaan tapaan kuin nenäkannuhuuhtelu. Suolasuihkeet eivät kuitenkaan puhdista nenää yhtä tehokkaasti kuin nenän huuhtelu kannun avulla.

7. Pulloon puhallus vahvistaa astmaatikon hengitysteitä

Astmaatikolla allergiaoireisiin voi liittyä limaisuutta, johon auttaa pulloon puhallus. Se on menetelmä, joka irrottaa limaa keuhkoputkista ja pitää näin yllä keuhkojen toimintakykyä myös allergia-aikaan. Pulloon puhallus myös vahvistaa hengitysteitä ja avittaa keuhkojen tuulettumista.

Pulloon puhallus tapahtuu puhaltamalla ilmaa letkun kautta pullossa olevaan veteen. Näin keuhkoputkiin syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita keuhkoputkien pieniä haaroja. Ilmaa pääsee keuhkoputkissa olevan liman taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Apteekeissa on valmiita puhallussettejä, mutta yhtä lailla setin voi koostaa itse. Tarvitset vain noin litran kokoisen pullon, jonka pohjalla on 10–15 senttiä vettä sekä reilun puolen metrin pituisen ja alle sentin läpimittaisen, taipuisan muoviletkun.

Vastapaineeseen perustuvat myös apteekeissa myytävät hengitysharjoittelulaitteet, jotka niin ikään irrottavat limaa keuhkoputkista. Ne ovat hieman helppokäyttöisempiä kuin pullo, sillä sisäänhengityskin onnistuu suukappaleen kautta.

8. Lähde lääkäriin sitkeissä hengitystieoireissa

Kun siitepölykausi vie voimat, uni häiriintyy eikä apteekin itsehoitovalmisteista tunnu olevan riittävästi apua allergiaoireiden hoidossa, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkäriä tarvitaan myös silloin, kun allergiaoireisiin liittyy hengityksen vaikeutumista tai vinkunaa.

Lääkäri voi määrätä allergiaoireiden hoitoon vahvempia, reseptillä saatavia valmisteita ja tutkia myös, onko hengitystieoireiden taustalla kausiastma. Allergiaoireissa, jotka eivät pysy lääkityksellä kurissa, on syytä harkita siedätyshoidon aloittamista.

Asiantuntijana astma- ja allergiahoitaja Anne Vuorenmaa, Avama Oy. Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliiton opas Allerginen nuha ja terveyskirjasto.fi.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärissä 3/2023.

X