Terveys

Päänsärkypotilaat hakevat nyt apua – botoxista? Erityisesti naiset kiinnostuivat

Hampaiden narskuttelu on stressaavan aikamme vitsauksia ja päänsäryn laukaisijoita. Jos yöllisestä kiskosta ei ole apua särkyihin, botox purentalihaksiin on yksi uusista hoitomuodoista.  

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Botox purentalihaksiin auttaa tilapäisesti, mutta ei lopun elämää.

Hampaiden narskuttelu on stressaavan aikamme vitsauksia ja päänsäryn laukaisijoita. Jos yöllisestä kiskosta ei ole apua särkyihin, botox purentalihaksiin on yksi uusista hoitomuodoista.  

Pieni joukko päänsäryistä kärsivistä yrittää estää ja lievittää kipuja pistättämällä botuliinia, tutummin botoxia purentalihaksiin.

Hampaiden narskuttelu öisin ja purentalihasten jännittäminen päivisin aiheuttavat monille erilaisia särkyjä. Jos narskuttelu eli bruksismi on voimakasta yöllä, sen huomaa usein aamuisin – leuat tuntuvat aroilta ja kipeiltä. Bruksismi laukaisee osalla myös päänsäryn.

Botoxilla ei kuitenkaan hoideta hampaita narskuttelevaa potilasta, ellei hänelle ole ensin yritetty saada helpotusta purentakiskolla, jota käytetään öisin.

– Jos kisko ei ole tuottanut haluttua hoitovastetta, voidaan hoidossa siirtyä botoxiin, kertoo Tempodentin erikoishammaslääkäri Kimmo Rauhala.

Botox purentalihaksiin: suurin osa potilaista on naisia

Botox-hoidot bruksismiin ovat yleistyneet, mutta Rauhala toteaa, ettei ainakaan toistaiseksi voida silti puhua ilmiöstä.

– Hoidot ovat olleet esillä mediassa muutamia kertoja, ja se on lisännyt kiinnostusta hoitoihin. Yli 80 prosenttia hoitoon hakeutuvista on naisia, hän kertoo.

Hankalaa ja hoitotoimenpiteitä edellyttävää bruksismia esiintyy 5–10 prosentilla aikuisista. Lievänä se on hyvin yleistä, ja varsinkin ajoittaisena sitä ilmenee suurella osalla aikuisista ja nuorista.

Bruksismi on vahvasti perinnöllinen ominaisuus. Sitä voivat lisätä muun muassa stressi, runsas tupakointi, kahvin juonti ja alkoholin käyttö.

Lue myös: Päänsäryn syynä bruksismi? Näin eroon hampaiden narskuttelusta

Botox hillitsee yliaktiivisia lihaksia

Mihin botoxin teho sitten perustuu? Rauhala kuvailee botuliinia pistettäväksi toksiiniksi, joka hillitsee yliaktiivisten lihasten toimintaa.

Botox-pistoksen vaikutus kestää lihaksissa noin kolmen kuukauden ajan pistämisestä, jonka jälkeen hoidossa voi halutessaan käydä uudestaan.

– Mutta hoitovaste on yksilöllinen, Rauhala huomauttaa.

Välttämättä Botoxista ei tule pitkäaikaista hoitomuotoa niin, että särkyjen vuoksi käytäisiin säännöllisesti pistoksilla.

– Yhdestäkin hoidosta voi saada avun pitkäksi ajaksi.

Hoidon tukemiseksi voi käydä myös esimerkiksi purentalihasten hieronnassa, Rauhala vinkkaa.

Purentalihashieronnassa kireydet saadaan aukeamaan, ja silloin lihaksiin on helpompi löytää pysyvä rentous harjoittelun avulla. Purentalihasten hierontaa voi tehdä koulutettu suuhygienisti tai hammaslääkäri.

Hieronnassa purentalihakset käsitellään sekä ulkoisesti että suun sisäpuolelta. Lisäksi käsitellään niskan ja hartian seutu, kallonpohja, suunpohja, pää ja kasvojen alue sekä tarvittaessa leukanivel.

Kotiliesi.fi: Päänsärky vaivaa ajoittain lähes jokaista – tiedätkö, milloin on aihetta huoleen?

X