Terveys

Päänsärky tai tinnitus voi johtua leuan alueen jumeista – näin hierot ja rentoutat purentalihaksia kotona

Purentalihasten hieronta on tarpeen yhä useammalle, koska stressi ja ylikuormitus ovat omiaan saamaan leuan alueen lihakset jumiin. Hieroja kertoo, miten purentalihasten jumeja ja kipuja voi helpottaa kotona.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Pään alueen jumit voivat olla merkki narskuttelusta. Hieronnalla purentalihakset saa tilapäisesti rennoiksi.

Purentalihasten hieronta on tarpeen yhä useammalle, koska stressi ja ylikuormitus ovat omiaan saamaan leuan alueen lihakset jumiin. Hieroja kertoo, miten purentalihasten jumeja ja kipuja voi helpottaa kotona.

Purentalihasten hieronta voi auttaa, jos päänsärky tuntuu nousevan niskasta takaraivon kautta ohimoille tai puristavan ohimoja kuin panta. Nämä ovat tyypillisiä vaivoja, joita hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa.

Hieroja Samuli Sairiala tekee työkseen paljon purentalihasten hierontaa. Hän tietää, miten monilla eri tavoilla hampaiden jatkuvasta yhteen puremisesta johtuvat leuan alueen jumit voivat oireilla.

– Erilaiset päänsäryt, kivut hampaissa, ikenissä, poskissa, silmien ympärillä tai päälaella, Sairiala luettelee tavallisia kiputiloja, joihin hampaiden pureminen yhteen ja narskuttelu voivat johtaa.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että myös tinnitus, huimaus ja muut tasapaino-oireet voivat olla lihasperäisiä. Samoin kurkun käheys, palan tunne kurkussa, näköhäiriöt tai silmien valoarkuus voivat johtua purentalihasten ongelmista.

Epämääräisistä oireista kärsivän kannattaa kääntyä ensimmäisenä lääkärin tai hammaslääkärin puoleen. Narskuttelijalle hammaslääkärissä tehty purentakisko on tärkeä apuväline, joka säästää hampaita suuremmilta vaurioilta. Lääkärikäynnin ja mahdollisen purentakiskon lisäksi voi kokeilla, josko purentalihasten käsitteleminen kotona tai hierojalla toisi oireisiin helpotusta.

Lue myös: Aiheuttaako narskuttelu päänsärkyä? 18 kysymystä narskuttelusta – asiantuntijat vastaavat

Miksi purentalihakset jumiutuvat?

Hampaiden narskuttelulle eli bruksismille on tiedossa useita altistavia tekijöitä, kuten perimä, runsas tupakointi, uniapnea ja jopa runsas kahvinjuonti. Tyypillisesti narskuttelu ja siitä seuraavat purentalihasten jumit vaivaavat stressaantuneita.

– Leukanivel on käytetyin nivelemme, ja aina kun puhutaan, syödään tai nielaistaan, purentalihakset tekevät töitä. Tänä päivänä elämä on aika hektistä. Kun elimistö reagoi stressiin puremalla hampaita yhteen, leuat eivät saa levätä yöllä eivätkä päivällä, Sairiala sanoo.

Purentalihasten hieronta auttaa Sairialan mukaan rentouttamaan lihaksia tilapäisesti. Pysyvästi jumeista ja kivuista eroon pääseminen edellyttää kuitenkin narskuttelun ja jumien syyhyn puuttumista. Niinpä Sairialan tärkein ohje purentalihasten hierontaan tuleville asiakkailleen ei liity leuan alueen lihaksiin.

– Lähden liikkeelle unen ja palautumisen priorisoimisesta. Kun keho palautuu, kyllä purentalihaksetkin palautuvat.

Sairialan mukaan ei ole tarkoitus, että kukaan kävisi purentalihasten hieronnassa yhtenään. Hierontakäynti tai kaksi voi olla tarpeen pahimpien lihasjännitysten rentouttamiseksi, mutta olennaisinta on huolehtia riittävästä, palauttavasta unesta ja puuttua ylikuormituksen syihin.

Purentalihasten hieronta onnistuu kotonakin

Ammattilaisen tekemän hieronnan lisäksi purentalihasten hieronta kotikonstein on hyvä apu jumeihin.

Samuli Sairiala näyttää videolla, miten purentalihaksiaan voi hieroa itse:

Purentalihaksia hierotaan myös suun sisäpuolelta

Hierojalla purentalihaksia käsitellään myös suun sisäpuolelta.

– Osaan lihaksista ei pääse kasvojen kautta käsiksi, Sairiala kertoo.

Hän muistuttaa, ettei purentalihasten hierontaa tarvitse silti arkailla. Suun kautta hierottaessa hierojalla on hanska kädessä, ja hygieniasta pidetään hyvää huolta. Suurin osa hieronnasta kohdistuu muualle kuin suun sisäpuolelle.

– Ydinasia on saada asiakas rentoutumaan, jotta palautuminen lähtee käyntiin.

Sitä varten purentalihasten hieronnassa saatetaan käsitellä esimerkiksi päänahkaa, niskaa ja yläselkää sekä varmistaa, että pallea on rentona ja hengitys kulkee hyvin.

Palauttava uni on isompi apu kuin purentalihasten hieronta

Öinen hampaiden kiristely ja siitä seuraavat vaivat voivat johtua siitä, ettei uni ole tarpeeksi palauttavaa, vaikka unen määrä olisi riittävä.

– Keho reagoi ärsyketulvaan puremalla hampaita yhteen. Siksi ilta pitäisi rauhoittaa. Palautuminen ei ole riittävää, jos mobiililaitetta selataan nukahtamiseen asti. Silloin aivoilla ole aikaa käsitellä tietoa ja tunteita päivän ajalta, Sairiala sanoo.

Jos ruutua haluaa tuijottaa, telkkari tai suoratoistopalvelu on Sairialan mielestä pienempi paha kuin some, koska tv-ohjelmissa aihe ei vaihdu tauotta.

Nukkumistaan tai puhelimenkäyttöään on vaikea laittaa uusiksi kertaheitolla. Sairiala suosittelee kokeilemaan ensin esimerkiksi puhelimen laittamista pois tuntia ennen nukkumaanmenoa. Pieni muutos tuntuu tarpeeksi helpolta ja voi tuoda pieniä tuloksia, jotka motivoivat jatkamaan.

On kuitenkin tilanteita, joissa toistuva purentalihasten hieronta on ainoa realistinen ratkaisu jumeihin ja kipuihin.

– Asiakkaan arjessa voi olla kuormittavia asioita, joihin ei voi puuttua. Silloin hieronnalla pidetään ihminen toimintakykyisenä, Sairiala sanoo.

X