Terveys

Voiko hiusten harmaantumista ehkäistä tai hidastaa? Lääkäri kertoo

Hiusten harmaantuminen on luonnollinen vanhentumisen merkki. Mutta voiko harmaantumista jollakin tavoin ehkäistä? Kysyimme asiaa ihotautilääkäriltä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Naisilla harmaat syntyvät hiuksiin tasaisemmin kuin miehillä.

Hiusten harmaantuminen on luonnollinen vanhentumisen merkki. Mutta voiko harmaantumista jollakin tavoin ehkäistä? Kysyimme asiaa ihotautilääkäriltä.

Yksi harmaa täällä, toinen tuolla. Mikä avuksi, kun hiukset harmaantuvat?

Harmaantuminen on tiedetysti yksi ikääntymisen merkki, kuten myös hiusten ohentuminen. Mutta onko olemassa konstia, jolla hiusten harmaantumista voisi ehkäistä tai jopa estää?

Esitimme Ihosairaalaan ihotautilääkäri Carl Kyrklundille neljä kysymystä harmaista hiuksista.

1. Mistä hiusten harmaantuminen johtuu? 

Ihmisen hiukset harmaantuvat, koska hiuksen karvatupessa olevat melanosyytit eli pigmenttisolut kuolevat vanhentumisen myötä.

– Kun melanosyyttien toiminta lakkaa, hiukset harmaantuvat kokonaan, Kyrklund kertoo.

Tämän lisäksi ihmisen hiukset voivat harmaantua taudin seurauksena. Kyrklundin mukaan esimerkiksi pigmenttihäiriössä, kuten vitiligossa eli valkopälvissä, tukkaan voi ilmestyä valkoisia hiuksia.

2. Miksi joidenkin hiukset harmaantuvat nuorempana kuin toisten?

Hiusten harmaantumisessa on suuria yksilökohtaisia eroja. Useimmiten harmaantuminen alkaa parinkymmenen ja 90 ikävuoden välillä.

Se, miksi jotkut ihmiset harmaatuvat harmaantuvat nopeammin kuin toiset, riippuu pitkälti geeneistä. Kyrkludin mukaan noin 6–23 % ihmisistä saa harmaita hiuksia 50 ikävuoteen mennessä.

– Hiusten harmaantuminen voi alkaa aikuisiällä kahden-, kolmen-, neljänkympin paikkeilla tai vasta eläkeiässä. Se on todella yksilöllistä.

Iän ja perimän lisäksi eroja on myös eri ihotyyppien sekä sukupuolten välillä: miehillä hiukset harmaatuvat ohimoilta ja otsan hiusrajasta, kun taas naisilla harmaat jakaantuvat tasaisemmin.

– Myös etnisten taustojen välillä tiedetään olevan eroja. Valkoihoisilla ihmisillä hiukset harmaantuvat aikaisemmin kuin aasialaisilla tai tummaihoisilla, Kyrklund sanoo.

hiusten harmaantuminen
Lääkärin mukaan hiusten harmaantumiseen vaikuttaa iän lisäksi myös ihmisen perimä. Tämän takia osa ihmisistä harmaantuu nuorempana kuin toiset.

3. Voidaanko hiusten harmaantumista hidastaa tai ehkäistä? 

Keinoa harmaiden hiuksien ehkäisemiseksi ei Kyrklundin mukaan ole olemassa – lukuun ottamatta hiusten värjäämistä.

Kyrklund myös huomauttaa, ettei netistä löydettäviin poppakonsteihin kannata luottaa. Esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla, kuten avokadon tai hunajan syömisellä, ei ole mitään vaikutusta hiusten harmaantumiseen, vaikka niin saatetaankin jossakin yhteyksissä väittää.

– Self-help-tyylisiä parannuskeinoja syntyy, kun ihmisillä on tarve, mutta vaivaan ei ole saatavilla hoitoa. Verkosta löytyvät vinkit ovat täyttä huuhaata. Hiusten harmaantumiselle ei ole tehtävissä tällä hetkellä mitään.

4. Voiko harmaiden hiusten ehkäisy muuttua tulevaisuudessa?

Kyrklund arvioi, että tulevaisuudessa harmaiden hiusten ehkäiseminen voi kuitenkin olla mahdollista. Hänen mukaansa hiusten harmaantumista saatetaan nimittäin pystyä hidastamaan jatkossa lääkkeiden avulla.

– Tiedetään harvinaisia tapauksia, jossa vakavasti sairas potilas on syönyt syöpälääkettä ja lääke on palauttanut potilaan hiusten värin takaisin. Mekanismin uskotaan olevan se, että lääke on vaikuttanut pigmenttisoluihin karvatupeissa, Kyrklund kertoo.

Lue myös: 

Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

Onko sinulla pitkät hiukset? Varo, ettet sorru tähän tyypilliseen virheeseen

Nuorentavatko lyhyet hiukset? Kysyimme asiaa hiustaiteilija Piatu Puhakalta – ja saimme varmat vinkit raikkaaseen lookiin

X