Terveys

Jatkuva nälkä — Syönkö liian kevyesti?

Teksti:
Anna.fi

Olen 21-vuotias nainen. Pituus 178 cm, paino 60 kg. Liikun 4-5 kertaa viikossa. Syön neljä ateriaa päivässä. Ruokavalioni koostuu kasviksista, hedelmistä, viljasta ja lihasta. Silti minulla on aina nälkä.

Lounaan jälkeen voi tuntua, etten olisi syönyt mitään. Syönkö liian kevyesti? Rasvaisia ruokia syödessäni tulen kyllä täyteen, mutta tunne kestää vain puolisen tuntia.

Jatkuva nälkä

Aamupalalla syön kaurapuuroa marjojen ja kauramaidon kanssa. Lounaalla syön keittoa ja vihanneksia. Välipalaksi nappaan viilin ja banaanin. Yritän syödä 500 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivittäin.

Mikä avuksi? Ruoka pyörii jatkuvasti mielessä ja tulen huonolle tuulelle, jos en saa terveellistä ruokaa. Olen koukussa sokeriin. Suklaa ja lakritsi maistuvat päivittäin, varsinkin illalla treenien jälkeen. Välillä ahmin liikaa ja sitten tulee syyllinen olo.

Kira

Ravitsemusterapeutin vastaus

Olet painoindeksin (BMI 18,9) perusteella hyvin hoikka. Vielä 79-kiloisena olisit normaalipainoinen (BMI 24,9). Biologinen normaalipaino on hyvinvointipaino, jonka hallinta onnistuu luonnostaan, kun syö terveellisesti ja liikkuu suositusten mukaisesti.

Terveellinen syöminen on monipuolista, säännöllistä, määrällisesti riittävää ja sopivasti sallivaa. Terveellinen ja suositeltava ruokavalio turvaa riittävän ravinnonsaannin ja tyydyttää makean mieltymyksen ja lisää hyvinvointia.

Kun riittävän ravinnonsaannin perustarve ei tyydyty, ajatukset keskittyvät ruokaan ja olo muuttuu ärtyneeksi ja nopeasti sokeristuvat ravintoaineet, kuten herkkutuotteet, houkuttavat. Vaikuttaisi siltä, että syöt liian kevyesti. Suosittelen sinulle ravinnonsaannin parantamista. Se onnistuu, kun syöt lisäksi iltapalan ja monipuolistat ja kasvatat syödyn ruuan määrää. Syö jokaisella ateriakerralla jokaisesta ravintoaineryhmästä jotakin. Syö aterioilla lisäksi leipää ja sipaise leivälle margariinia.

Ravinnonsaannin parantuessa hyvinvointi lisääntyy ja sallivuus mahdollistuu. Luontainen makeanmieltymys on hyvä tyydyttää, niin mieliteot eivät vie mennessään. Esimerkiksi jälkiruuat tai kahvileipä tai aterian jälkeen nautittu sopiva annos lakritsia tai suklaata ovat mielen kylläisyyden kannalta usein tarpeellisia ja siten osa terveellistä syömistä. Kun ruoka ja syöminen ovat ravinnonsaannin kohentuessa yhä vähemmän mielessä, elämänlaatu paranee ja jaksaminen lisääntyy.

Satu Parkkinen, Laillistettu ravitsemusterapeutti

X