Terveys

Kemikaalicoctailin Noora: Geenimanipuloitu ruoka – Mitä pihvini söi?

Teksti:
Anna.fi

Ostan usein luomua, koska haluan tukea ekologista ruoantuotantoa.

pihvi lautasella

Usein ostan myös paikallista tai kotimaista, koska haluan tukea suomalaisten tuottajien työtä ja taata omalta osaltani kotimaisen ruoantuotannon jatkumisen. Lisäaineettomia elintarvikkeita ostan usein siksi, etten koe lisäaineita tarpeellisiksi. Arvostan aitoja makuja ja raaka-aineita.

Nämä valinnat voin tehdä, koska asiat kerrotaan tuoteselosteissa tai pakkauksissa. Toisin on geenimanipuloinnin laita.

Suomessa ei vielä saa myydä geenimanipuloituja elintarvikkeita. Esimerkiksi geenimanipuloitua porkkanaa tai perunaa ei hedelmä- ja vihannesosastolta löydy.

Kuitenkaan sitä minulle ei tarvitse kertoa, jos pihvini tai leikkeleeni on eläessään popsinut rehussaan geenimanipuloitua maissia. Sen sijaan kuluttajaa kyllä infotaan siitä, jos liha on saanut eläissään luomurehua. Melkoisen epäloogista.

Muuntogeenisten elintarvikkeiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole tietoa, mutta monien tutkimusten mukaan gm-ruoka aiheuttaa koe-eläimille terveysongelmia. Soija-allergiat yleistyivät Englannissa 50 % vuonna 1998, kun geenimuunnellun soijan tuotanto lisääntyi räjähdysmäisesti. Ongelmana on myös gm-kasvien leviäminen luontoon. Esimerkiksi Kanadassa ei pystytä enää tuottamaan gm-vapaata rapsia tai soijaa. Yhdysvalloissa oregonilaiselta pellolta löydettiin vastikään Monsanton geenimuunneltua vehnälajiketta, jolle ei ole myönnetty myyntilupaa.

Viranomaisten mukaan gm-rehu ei vaikuta eläimen kautta ihmiseen, mutta tiedeyhteisön sisällä geenimuuntelu repii tutkijoita vastakkaisiin suuntiin. Sitäpaitsi; en halua tukea toimintaa, joka uhkaa tavanomaista tai luomua ruoantuotantoa.

Ihmiset määrittelevät itseään yhä useammin ruoan kautta, jota syövät. Ilmiössä on sekä hyviä että huonoja puolia. Hienoa on mielestäni silti se, että moni meistä yrittää parantaa maailmaa valitsemalla eettisesti ja ekologisesti kestäviä tuotteita ja palveluita. Oikeastaan kuluttajan ainoa mahdollisuus vaikuttaa onkin sijoittaa rahansa oman arvomaailmansa mukaisesti. Tieto lisää tuskaa, mutta kuuluu meille, että voisimme tehdä parempia valintoja.

Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Uskomme auktoriteetteihin on kova. Tästäkin huolimatta geenimuuntelu nostaa jopa jäyhän pohjoisen asukin niskakarvat pystyyn. Ja ihan syystä: joulukuussa 2012 Euroopan komissiolle ojennettiin kaikkien aikojen ensimmäinen EU-kansalaisten aloite, jossa miljoona allekirjoittanutta vaati, että geenimuunneltujen kasvien hyväksymistä lykätään.

Toivottavasti vastarinta pitää.

Noora Shingler on helsinkiläinen ekoasioista kiinnostunut toimittaja ja suositun Kemikaalicoctail-blogin perustaja.

X