Terveys

Kohdunlaskeuma koskee joka seitsemättä naista – vaiva ei ole vaarallinen, mutta kiusallinen se voi olla

Kohdunlaskeumassa kohtu saattaa pullistua emättimeen ja hankalimmissa tapauksissa jopa ulkopuolelle. Kysyimme gynekologilta, mistä tässä hurjalta kuulostavassa vaivassa on oikein kyse.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kohdunlaskeuma johtuu hyvin usein raskauksista.

Kohdunlaskeumassa kohtu saattaa pullistua emättimeen ja hankalimmissa tapauksissa jopa ulkopuolelle. Kysyimme gynekologilta, mistä tässä hurjalta kuulostavassa vaivassa on oikein kyse.

Kohdunlaskeuma on tila, jossa kohtu on laskeutunut emättimen alakolmannekseen tai alemmas.

Kohtu vaihtaa hieman paikkaa kehossamme jatkuvasti. Jos rakko on täynnä, työntyy kohtu hieman taaksepäin, ja vastaavasti, jos suolessa on tavaraa, työntyy kohtu eteenpäin. Yhdynnässä kohtu myötäilee liikettä ja joustaa luonnollisesti. Ensimmäisen raskauden jälkeen kohtu pääsee liikkumaan enemmän, sillä kun kohtu raskauden edetessä kasvaa ja synnytyksen jälkeen supistuu, venyvät samalla myös kohdun kiinnityskudokset.

– Voidaan sanoa, että suurimmalla osalla synnyttäneistä naisista kohtu laskeutuu enemmän kuin ennen synnytystä, mutta läheskään kaikki eivät edes huomaa asiaa, eikä sille näin ollen tarvitse tehdä mitään, sillä oireeton kohdunlaskeuma on sinänsä vaaratonta. Pieni laskeuma voi hävitä itsekseen puolen vuoden – vuoden sisällä synnytyksestä, gynekologi Eeva Kajalo Terveystalosta kertoo.

– Lantionpohjan voimistaminen ja normaalipainoon pyrkiminen tukevat tätä tavoitetta.

Jos kiinnityskudokset venyvät liikaa, saattaa kohdunlaskeuma alkaa oireilla paineen tunteena alavatsalla tai emättimen aukolla. Myös virtsaamis- tai ulostamisongelmia saattaa esiintyä. Joskus kohtu pullistuu ulos emättimen suuaukosta ja saattaa tällöin hankautua kivuliaasti rikki.

– Ei kuitenkaan kannata pelätä, että kohtu yhtäkkiä vain luiskahtaisi ulos, sillä kohdunlaskeuma kehittyy usein pitkällä aikavälillä. Usein potilas on itse huomannut esimerkiksi suihkussa, että emättimen aukolla tai sen ulkopuolella tuntuu jotain ylimääräistä ja hakeutuu siksi vastaanotolle.

Yhdyntäkipuja kohdunlaskeuma ei aiheuta, sillä kudokset ovat pehmeitä ja myötäileviä. Ne painuvat takaisin sisälle yhdynnän aikana. Pullistuma saattaa kuitenkin aiheuttaa hämmennystä ja kiusaantuneisuutta, jolloin asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Kohdunlaskeuma mahdollinen myös nuorilla

Duodecimin mukaan 15 prosentilla suomalaisnaisista on kohdunlaskeuma. Lukuun sisältyvät myös ne, joiden oireet ovat niin lieviä, ettei laskeuma tarvitse hoitoa. Krooninen yskä tai astma, ylipaino ja ummetus altistavat kohdunlaskeumalle, sillä ne lisäävät vatsaontelon painetta.

Myös perinnöllisesti joustavat sidekudokset ovat riskitekijä. Ikääntyessä, erityisesti vaihdevuosien jälkeen, kohdunlaskeuman riski kasvaa, kun kudosten kollageenipitoisuus vähenee hormonitoiminnan loppumisen ja ikääntymisen takia.

”Nuorin potilaani on ollut kolmekymppinen yhden lapsen äiti.”

Nuoremmilla naisilla kohdunlaskeuma johtuu lähes aina raskauksista.

– Nuorin potilaani, jolla on diagnosoitu kohdunlaskeuma, on ollut kolmekymppinen yhden lapsen äiti. Kohdunlaskeumalle altistavat myös poikkeavat synnytystilanteet, esimerkiksi imukuppi- ja pihtisynnytykset.

Kohdunlaskeumaa voi ehkäistä aktiivisella lantionpohjalihasjumpalla ja esimerkiksi harrastamalla joogaa tai pilatesta. Ylipainoa on hyvä välttää, ja krooninen yskä sekä ummetus hoitaa pois.

Kohdunpoisto tehokkain hoitokeino

Kohdunlaskeuma ei estä raskaaksi tulemista eikä aiheuta riskiraskautta. Lääkäriin hakeutuessa tiedustellaan aina, onko lapsiluku täynnä, sillä tehokkain keino hoitaa kohdunlaskeumaa on leikkaushoito. Siinä kohtu poistetaan ja emättimen seinämiä kiristetään ompeleilla.

– Jos nainen haluaa vielä lapsia tai ei halua leikkaushoitoa tai sitä ei voida muiden sairauksien vuoksi tehdä, saatetaan käyttää laskeumarenkaita tai emätinkuutioita. Nämä vievät oireet pois, mutta eivät poista itse ongelmaa.

Koska kohdunlaskeuma ei ole sinällään vaarallinen sairaus, hoidetaan se vain, jos siitä on haittaa.

”Osa saattaa luulla pullistumaa syöväksi.”

Tarpeettoman huolen välttämiseksi lääkärin vastaanotolle on kuitenkin hyvä hakeutua aina, jos tuntee emättimessään jotain epämääräistä.

– Monesti pullistuma voi ensikertalaisesta tuntua pelottavalta ja osa saattaa luulla sitä syöväksi. Lääkärin vastaanotolla tilanne tutkitaan perinteisellä gynekologisella tarkastuksella. Lääkäri saattaa myös pyytää ponnistamaan tai yskäisemään tutkiessaan. Voi myös olla, että kohdun sijaan emättimen etu- tai takaseinä on pullistunut. Tämä vaiva hoituu pienemmällä leikkauksella, Kajalo kertoo.

Lue myös: Runsaat kuukautiset vaikeuttivat Hanna Markkula-Kivisillan elämää – kohdunpoisto oli iso helpotus: ”Palavereissa mietin, valunko noustessani verta”

X