Kohdunpoisto helpotti Hanna Markkula-Kivisillan elämää.
Hanna Markkula-Kivisillan runsaiden kuukautisten hoidoksi kokeiltiin hormonikierukkaa, mutta se ei pysynyt sisällä.
Terveys

Runsaat kuukautiset vaikeuttivat Hanna Markkula-Kivisillan elämää – kohdunpoisto oli iso helpotus: ”Palavereissa mietin, valunko noustessani verta”

Hanna Markkula-Kivisilta, 57, sinnitteli runsaiden kuukautisvuotojen kanssa, kunnes kohdunpoisto lopulta toi helpotuksen elämään. Hannan mielestä naisen hyvinvointi ja jaksaminen pitäisi huomioida paremmin.
Teksti: Terhi Harper Kuvat: Sampo Korhonen

Kohdunpoisto toi helpotuksen Hanna Markkula-Kivisillan, 57, elämään. Pohtiessaan syitä kohdunpoistoon Hanna joutuu palaamaan ajassa taaksepäin aina teini-ikään saakka.

– Olen kärsinyt alhaisesta hemoglobiinista 12-vuotiaas­ta lähtien. Aloin tuolloin syödä lääkärin suosituksesta lisärautaa, mutta kuureista ei tuntunut olevan merkittävää hyötyä. Vasta myöhemmin aikuisiällä aloin pohtia, että alhaisella hemoglobiinilla ja runsailla kuukautisillani taisi olla jokin yhteys.

”En tiennyt, mihin olisin kuukautisiani verrannut”

Vuosien varrella Hannalta oli lääkärikäyntien yhteydessä tiedusteltu myös runsaista kuukautisista. Kysymykseen on Hannan mukaan ollut yllättävän hankalaa vastata.

– En tiennyt, mihin olisin kuukautisiani verrannut. Minulla oli kokemusta vain omistani, joissa jouduin ensimmäisinä vuotopäivinä vaihtamaan maksikokoisia tamponeja uusiin muutaman tunnin välein.

Vuoden 2010 alussa Hannalla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Samassa yhteydessä lisätutkimuksissa paljastui, että kehon rautavarastoista kertova ferritiiniarvo oli alhainen. Hoidoksi määrättiin lisää rautaa. Pari vuotta myöhemmin, kun runsaat kuukautiset nousivat vastaanotolla jälleen puheenaiheeksi, lääkäri ehdotti Hannalle hoitokeinoksi hormonikierukkaa. Se vähentäisi vuotoja tehokkaasti, ellei poistaisi niitä kokonaan.

Hanna sen sijaan oli jo itse ehtinyt pohtia lopullisempaa keinoa kuukautisvuodoista eroon pääsemiseksi.

– Kyselin lääkäriltä, olisiko mahdollista hoitaa vaiva pois päiväjärjestyksestä poistamalla kohtu. Se oli täyttänyt tehtävänsä elämässäni. Olin 47-vuotias, ja lapsetkin oli jo tehty kauan aikaa sitten.

Lääkäri ei puoltanut leikkausta. Kohdunpoisto katsottiin verrattain isoksi operaatioksi eikä siten ensisijaiseksi keinoksi hoitaa runsaita kuukautisia, vaikka lapsiluku olikin jo täysi. Lisäkapulana rattaissa oli ylipaino, joka asetti omat riskinsä nukutusta vaativaan toimenpiteeseen.

Lue myös: Pahenevatko kuukautisvaivat iän myötä? Gynekologi listaa kolme tyypillistä muutosta kuukautisissa yli nelikymppisillä

Hormonikierukka tuli pois vuodon mukana

Hormonikierukan ansiosta kuukautisvuodot laantuivatkin jonkin verran, kunnes vajaan vuoden kuluttua asentamisesta kierukka tuli itsestään pois vuodon mukana. Tämän jälkeen tilanne Hannan mukaan ”räjähti käsiin” – kaupan hyllyltä ei yksinkertaisesti löytynyt enää riittävän tehokkaita suojia, joista vuoto ei olisi tullut nopeasti läpi.

Tämä aiheutti haastavia tilanteita myös töissä, jossa Hannan tehtävät Suomen Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteerinä sisältävät paljon kokouksissa istumista.

– Aina kun tulin uuteen paikkaan, ensimmäinen tehtäväni oli selvittää, missä lähin vessa sijaitsi.

Kiusallisilta tilanteiltakaan Hanna ei voinut välttyä.

– Monesti mietin palaverien aikana, mitä tapahtuu, kun kohta nousen tuolista. Valunko verta ja kuinka paljon? Jouduin monet kerrat pahoittelemaan poistumistani kesken palaverin. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin piipahtaa naistenhuoneessa.

Kun seuraavakin hormonikierukka tuli pois vuodon mukana, Hanna sai vihdoin hoitohenkilökunnan huomion. Kolmatta hormonikierukkaa ei enää asennettu, ja kohdunpoisto katsottiin nyt aiheelliseksi: paikka leikkausjonossa kohdunpoistoon heltisi vuoden 2017 alussa. Hoitotakuuksi luvattiin puoli vuotta. Samalla Hanna ryhtyi pudottamaan painoaan menestyksekkäin tuloksin.

Lue myös: Kuukuppi vai kuukautisalushousut? Anna kokeili ensimmäistä kertaa molempia: ”Voittaja on hienolla erolla selvä”

”Näin ei voi enää jatkua”

Kohdunpoisto oli nyt tiedossa, mutta odottavan aika leikkausjonossa tuntui pitkältä. Hanna oli jälleen tilanteessa, jossa kuukautisten alettua helpointa olisi ollut viettää ensimmäiset päivät vessassa. Runsastuneen verenvuodon myötä myös rautakuurilla nousuun saadut hemoglobiiniarvot laskivat. Hanna huomasi aiemmin paksujen hiustensa ohentuneen, ja tavallisesti vahvat kynnet liuskoittuivat alinomaa.

– Tunsin myös poltetta kielessäni, kuin olisin kastanut sen tulikuumaan juomaan. Tulkitsin, että oireilla oli kytkös alhaisiin ferritiiniarvoihini.

Vuoden 2017 keväällä Hanna istui Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen kokouksessa ja sinnitteli. Kuvio oli tuttu ennestään; kauppaan olisi päästävä pikaisesti hakemaan lisää terveyssiteitä ja tamponeja.

– Ensimmäisellä mahdollisella tauolla pahoittelin taas kerran poistumistani keskustelusta. Palattuani kauppareissulta suuntasin tuttuun tapaan ensimmäiseksi naistenhuoneeseen. Kun vuoto jo kohta tämän jälkeen tuli läpi paksuimmasta maksiside-tamponi -yhdistelmästä, ajattelin, että näin ei voi enää jatkua.

Vielä samana päivänä Hanna hakeutui yksityiselle lääkärille, joka määräsi verenvuotoa hillitsevää lääkettä. Hanna sai myös kehotuksen hakeutua Naistenklinikan päivystykseen, mikäli verenvuoto jatkuisi yhtä runsaana.

– Kun pitkän päivän jälkeen palasin kotiin, vastassani oli rikkoutunut vesiputki. Muistan tuon hetken ikuisesti – putki vuosi ja minä vuosin. Illalla lähdin Naistenklinikalle ja minut otettiin osastolle. Sain lisää lääkkeitä ja vuoto saatiin hallintaan.

Lue myös: Kohdunpoisto ei vaikuta seksuaalisuuteen eikä käynnistä vaihdevuosia – leikkaukselle etsitään aina vaihtoehtoja

”Monesti mietin palaverien aikana, mitä tapahtuu, kun kohta nousen tuolista. Valunko verta ja kuinka paljon?”

Kohdunpoisto toi uuden elämisen vapauden arkeen

Elokuussa, kun hoitotakuusta oli kulunut 7 kuukautta, Hanna sai vihdoin odotetun puhelun. Kohdunpoisto suoritettaisiin muutaman viikon kuluttua Naistenklinikalla.

– Leikkauspäivän aamuna anestesialääkäri asteli saliin, katsoi minua ja vilkaisi hiukan hämmentyneenä papereitani. ”Oletko pudottanut painoa?” lääkäri kysyi. Hän halusi varmistaa, että kyseessä oli sama ihminen, sillä papereihini oli merkitty tieto ylipainosta. Olin pudottanut painoa vuoden alusta yli 20 kiloa.

”Nyt se on tehty!” oli Hannan ensimmäinen ajatus hänen herättyään nukutuksesta. Lämpöpeiton alla maatessa olo tuntui lähes taivaalliselta. Kun kivuista ei ollut tietoakaan, suurin haaste oli yrittää pitää mielessä, että takana ollut kohdunpoisto oli melko iso toimenpide. Ulkoisesti asiasta muistuttivat vain kolme pientä tikkiä vatsan päällä.

Aluksi Hannan oli noustava ylös varovasti, ja rakas harrastus sauvalenkkeily jäi muutamaksi viikoksi pois päiväohjelmasta. Muutoin toipuminen ei ollut Hannan mukaan ”homma eikä mikään”.

Arkeen tuli uusi elämisen vapaus.

– Runsaat kuukautiset olivat kertalaakista historiaa. Enää ei tarvinnut herätä aamulla ja miettiä, miten vuotojen kanssa pärjäisi tulevan päivän.

Lue myös: Kirsi Hytösen, 64, värikäs elämä toi eteen menetyksiä, mainetta ja avoimen liiton – elämän parhaita päätöksiä oli kohdunpoisto

Hanna Markkula-Kivisillalta jouduttiin poistamaan kohdunpoiston yhteydessä myös toinen munasarjoista, minkä takia vaihdevuodet käynnistyivät saman tien.

Hanna Markkula-Kivisillalta jouduttiin poistamaan kohdunpoiston yhteydessä myös toinen munasarjoista, minkä takia vaihdevuodet käynnistyivät saman tien.

Kohdunpoisto ei vaikuttanut omaan naiseuteen

Kohdunpoiston yhteydessä myös toinen puoli Hannan munasarjoista jouduttiin poistamaan. Siitä johtuen vaihdevuodet käynnistyivät lähes samalta istumalta, mutta estrogeenihoito auttoi parantamaan unen laatua ja hälventämään kuumia aaltoja.

Pikku hiljaa, kun kuukausittaiset vuodot olivat jääneet pois, myös rautakuurit alkoivat tepsiä ja ferritiiniarvo nousta. Muutaman kuukauden kuluttua Hanna totesi kynsiensä vahvistuneen entiselleen. Kampaaja puolestaan ilmoitti Hannalle ilouutisen; hiusten joukossa oli alkanut kasvaa uutta vauvahiusta.

Aloittaessaan hormonikorvaushoidon Hanna tiesi sen saattavan kasvattaa aivoinfarktin riskiä. Pysähdys oli silti iso, kun lokakuussa vuonna 2020 toispuoleinen kova päänsärky ja näköhäiriöt veivät Hannan neurologian päivystykseen. Aivoista löydettiin pieni tukos, joka saatiin hoidettua.

Hanna joutui luopumaan estrogeenihoidosta. Muuta vaihtoehtoa ei ollut.

– Uuteen tilanteeseen oli vain sopeuduttava ja tultava toimeen vähemmän unen kanssa. Ajattelen kuitenkin asioista myönteisesti: jos välillä kuuma aalto yllättääkin, se menee myös nopeasti ohi.

Hanna arvelee omalla iällään olleen vaikutusta siihen, että kohdunpoisto tuntui vain ja ainoastaan myönteiseltä ratkaisulta. Missään vaiheessa ei ole myöskään tuntunut siltä, että elämä ilman kohtua riisuisi jotakin pois omasta naiseudesta.

Enemmän Hannaa on pohdituttanut se, miksi runsaista kuukautisista ei vieläkään puhuta tarpeeksi.

– Kun vaihdevuosista ja ferritiiniarvoistakin on alettu puhua enemmän, keskusteluun soisi otettavan mukaan myös runsaiden kuukautisten merkitys naisen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

X