Terveys

Kohdunpoisto ei vaikuta seksuaalisuuteen eikä käynnistä vaihdevuosia – leikkaukselle etsitään aina vaihtoehtoja

Kohdunpoistoleikkaus voi olla ratkaisu, jos kohtuun liittyvä sairaus ei ole hoidettavissa lääkehoidolla tai pienemmillä toimenpiteillä. Kohdunpoisto ei muuta naisen seksuaalisuutta eikä käynnistä vaihdevuosia.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Istock

Kohdunpoistoleikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin aikaisemmin.

Kohdunpoistoleikkaus voi olla ratkaisu, jos kohtuun liittyvä sairaus ei ole hoidettavissa lääkehoidolla tai pienemmillä toimenpiteillä. Kohdunpoisto ei muuta naisen seksuaalisuutta eikä käynnistä vaihdevuosia.

Kohdunpoistoon voidaan päätyä kohtuun liittyvien sairauksien vuoksi, jotka eivät ole hoidettavissa lääkehoidolla tai pienemmillä toimenpiteillä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta. Tavallisimpia syitä ovat hoitoon reagoimattomat vuodot tai kivut, kookkaat paineoireita aiheuttavat hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat sekä paineoireita aiheuttava kohdun laskeutuminen. Muussa tapauksessa kohdunpoistoleikkaus tehdään vain pakottavasta tarpeesta, kuten syövän yhteydessä.

Kohdunpoistolle pyritään Heikkisen mukaan etsimään ensisijaisesti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Vaikka toimenpide tehdäänkin joko emättimen kautta tai tähystyksessä, se katsotaan silti keskisuureksi leikkaukseksi, johon saattaa liittyä komplikaatioita. Toipumisaika kestää tavallisesti 2–3 viikkoa. Lievempiä, itsestään tai lääkehoidolla paranevia vaivoja, kuten tulehduksia, verenvuotoa tai pitkittynyttä kipua, kokee jopa 10–20 prosenttia leikkauspotilaista. Noin 1–2 prosenttia kohtaa vakavia komplikaatioita.

– Leikkauspäätökseen vaikuttavat leikkausriskit ja raskaustoive. Ilman pakottavaa tarvetta kohtua ei poisteta ennen kuin nainen on täysin varma siitä, ettei halua lisää lapsia nyt eikä tulevaisuudessa. Ylipäätään lapsiluku painaa leikkauspäätöksessä ikää enemmän.

Lue myös: Runsaat kuukautiset vaikeuttivat Hanna Markkula-Kivisillan elämää – kohdunpoisto oli iso helpotus: ”Palavereissa mietin, valunko noustessani verta”

Kohdunpoistoleikkaus ei käynnistä vaihdevuosia

Kohdunpoistoleikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin aikaisemmin, vaikka Heikkisen kokemuksen mukaan naiset hakeutuvatkin vastaanotolle aiempaa herkemmin elämänlaatua huonontavien oireiden takia.

– Suomessa noudatetaan meillä laadittua erinomaista vuotohäiriöiden Käypä hoito -suositusta, jonka mukaan kohtua ei poisteta vuotohäiriöissä ilman hoitokokeilua. Tehokas hoito vuotohäiriöihin on hormonikierukka. Hyviä tuloksia on saatu myös mini- tai yhdistelmäpillereillä, joita käytetään ilman taukopäiviä ja lumepillereitä.

Mikäli kohdunpoistoa päädytään harkitsemaan, Heikkinen haluaa potilaan ymmärtävän, ettei toimenpide muuta naisen seksuaalisuutta tai vaikuta emättimeen yhdyntöjä häiritsevästi. Se ei myöskään käynnistä vaihdevuosia, sillä terveitä munasarjoja ei poisteta automaattisesti leikkauksen yhteydessä – ainoastaan kuukautiset loppuvat.

Jos potilas on ohittanut vaihdevuodet ja munasarjojen toiminta on loppunut, niiden poistosta keskustellaan. Munatorvien poisto voidaan tehdä kohdunpoiston yhteydessä iästä riippumatta. Se ei vaikuta naisen hormonitoimintaan, mutta poisto vähentää riskiä sairastua munasarjasyöpään.

Turhat pelot vähentyneet

Kohdunpoistoon liittyvät pelot ovat Heikkisen mukaan nykyisin harvinaisia.

– Suomalaiset naiset ovat tietoisia siitä, että kohtu ei tuota hormoneja eikä sen poisto vaikuta esimerkiksi kykyyn saada orgasmia. Samalla kun turhat pelot ovat vähentyneet, oma kokemukseni on, että myös tarpeettomaan kohdunpoistoon hakeudutaan aiempaa harvemmin. Voi olla, että kohdunpoistosta kerrotaan ja keskustellaan aiempaa enemmän.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Johanna kärsi endometrioosikivuista 30 vuotta – vasta kohdunpoisto toi helpotuksen

X