Seksielämä

Syvässä orgasmissa myös mieli on mukana – seksuaaliterapeutti kertoo, mihin naisen orgasmin tavoittelussa oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota

Pistoksia, pisteiden painelua ja hankalia asentoja. Orgasmin tavoittelu voi ajaa naisen kokeilemaan kaikenlaista. Seksuaaliterapeutti kertoo, mihin oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Katja Nirkkonen

Seksissä kannattaa keskittyä siihen, mikä kiihottaa mieltä ja mistä nauttii.

Pistoksia, pisteiden painelua ja hankalia asentoja. Orgasmin tavoittelu voi ajaa naisen kokeilemaan kaikenlaista. Seksuaaliterapeutti kertoo, mihin oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota.

Miten naisen orgasmi syntyy – voiko pisteiden opettelulla tai tietyllä asennolla edesauttaa orgasmin saamista? Seksuaaliterapeutti kertoo, mitkä asiat eniten vaikuttavat orgasmin saamiseen.

1. Mikä orgasmissa on niin ihmeellistä?

Orgasmi on voimakas kehon ja mielen nautinto, jossa ihminen on samaan aikaan hyvin täynnä ja tyhjä. Se on kokemuksena vahva ja rentouttava. Jos keho on tottunut ja oppinut ottamaan vastaan nautintoa, orgasmin puuttuminen voi nakertaa omaa oloa.

Kehon sisällä syntyvä orgasmi on ainutlaatuinen tunne, eikä vastaavaa voi kokea muussa kuin seksin yhteydessä. Orgasmissa erittyy paljon hyvän olon hormoneja. Kumppanin kanssa toteutettuna se vahvistaa parin välistä yhteyttä.

Lue myös: Vaihdevuosi-iässä seksuaalisen heräämisen kokenut Heli Heino: ”Ensimmäinen orgasmini oli suuren hämmästyksen aihe”

2. Miksi naisen voi olla vaikea saada orgasmia?

Orgasmi vaatii rentoutta ja riittävää mielen ja kehon stimulaatiota. Ellei seksi ole riittävän nautinnollista ja stimuloivaa, kiihotus ei yllä orgasmiin saakka. Kun kiihotus lisääntyy, osa aivoista aktivoituu ja osa on hetkellisesti poissa käytöstä, eikä ihminen hallitse itseään­. Orgasmia on vaikea saada, ellei uskalla heittäytyä tilanteeseen itselle ominaisella tavalla.

Osa naisista saa orgasmeja, mutta ei tunnista niitä. Orgasmi ei tarkoita vain lyhyttä, tajunnan räjäyttävää kokemusta. Se voi yhtä hyvin olla pidempi, tasaisempi tyydytyksentunne – tai jotain kahden ääripään väliltä.

Kehohäpeä vaimentaa orgasmeja, sillä se voi estää naista nauttimasta omasta kehostaan ja sen tuntemuksista. Nautinnon vastaanottamista voi opetella pysähtymällä aistimaan kehon tapahtumia. Nainen voi tunnustella, millaisia väristyksiä kosketus saa aikaan iholla. Mitä omassa kehossa tapahtuu, kun itse tai kumppani kertoo ääneen omista tuntemuksistaan?

Lue myös: Tubettaja Maiju Voutilainen ei ole koskaan kokenut orgasmia: ”Koen, että orgasmittomuus on ilmentymä jostain isommasta asiasta, joka elämässä pitää ratkoa”

3. Onko naisen orgasmi välinelaji?

Orgasmin voi tuottaa paikallisena klitoriskiihottimella tai vibraattorilla, ja tällainen kehollinen orgasmi on toki nautinnollinen. Siinä verenvirtaus vaginaan lisääntyy, klitoris paisuu ja emätin kostuu.

Orgasmi ei ole kuitenkaan vain fyysinen reaktio. Syvässä orgasmissa keho ja mieli keskustelevat keskenään, ja jos haluaa kokea jotain syvempää, sukuelinten lisäksi seksin tulee koskettaa ja kiihottaa mieltä. Mieli vaatii usein syttyäkseen pitkää ja riittävän kiihottavaa lämmittelyä.

4. Mistä pisteistä tulee paras nautinto?

Naisen sukupuolielimistä voi löytää voimakkaita tuntemuksia aiheuttavia, kirjaimilla nimettyjä pisteitä ja alueita. Niihin keskittyminen voi johtaa paina tästä -tyyppiseen, suorituskeskeiseen seksiin.

Pisteiden opettelu havainnekuvien avulla on turhaa, sillä olemme yksilöllisiä. Jokainen löytää tunnustelemalla ja etenemällä rauhallisesti itsestään ne kohdat, joissa kosketus tuntuu kaikkein parhaimmalta.

5. Missä asennossa nainen saa takuuvarmasti orgasmin?

Jos mieli on kiihottunut, asennolla ei ole juurikaan väliä. Monesti nainen saa silti orgasmin varmemmin asennossa, jossa tuntoherkkä klitoris saa riittävästi kosketusta. Koska naiset ja heidän kumppaninsa ovat anatomialtaan erilaisia, yhtä takuuvarmaa asentoa ei ole.

Klitoris ei ole piste virtsaputken suun yläpuolella, vaan suurin osa siitä on näkymättömissä. Orgasmin saaminen yhdynnässä edellyttää usein klitorikseen kohdistuvaa painetta tai kosketusta. Yhdynnässä peniksen tuottama stimulaatio ei aina riitä orgasmiin, jolloin voi käyttää lisäksi seksileluja, omaa tai kumppanin kättä.

Lue myös: Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen orgasmiin? 7 syytä, miksi seksi voi olla parempaa vaihdevuosi-iässä

6. Mitä voi tehdä, ettei tulollaan oleva orgasmi karkaa?

Kun mieli on riittävästi kiihottunut, orgasmi on lähellä. Jos on päässyt lähelle kliimaksia, sinne on helppo päästä uudelleenkin – vaikka tunnelma välillä lässähtäisi.

Näissä tilanteissa luovutamme usein turhan herkästi. Varsinkin silloin, jos suhtaudumme orgasmiin ajatuksella, että orgasmi tulee, jos on tullakseen. Jos hekuma alkaa haaleta, kannattaa muuttaa tekemistä ja lähteä lisäämään nautintoa uudenlaisella kosketuksella.

7. Onnistuuko naisen orgasmi ajatuksen voimalla?

Kun orgasmi on tuttu, nainen tietää, mistä oma mieli kiihottuu. Hän osaa hakeutua kiihottavaan mielentilaan vastaavalla tavalla kuin ihminen hakeutuu meditoidessaan rauhalliseen mielentilaan.

Mielen ohjaaminen ei ole helppoa. Jotkut naiset hyödyntävät tässä lantionpohjan lihasten vahvistamiseen käytettäviä liikkeitä. Ne muistuttavat orgasmia, jossa lantionpohja supistelee rytmikkäästi.

Lue myös: Lantionpohjan lihaksia pitää treenata, mutta ylikunto ei ole hyväksi – liian kireä lantionpohja voi aiheuttaa monia haittoja

8. Mitä haittaa orgasmin esittämisestä on suhteelle?

Jos nainen esittää orgasmia, kumppani ei saa tietää, mistä nainen oikeasti nauttii. Tällöin nainen ei saa jatkossakaan sellaista seksiä, mitä toivoisi. Pitkän päälle se johtaa haluttomuuteen.

Vaikka hyvä seksi- ja parisuhde perustuvat rehellisyyteen, oman teeskentelyn tunnustaminen voi loukata toista. Asian esille ottamiseen voi hakea apua seksuaaliterapiasta, jossa terapeutti ohjaa keskustelua.

Omien tuntemusten liioittelu ei ole aina huono juttu. Aivot eivät tiedä, onko kiihottumisemme aitoa vai näyteltyä. Kun nainen ääntelee ja piehtaroi vähän liiallisesti, hän kiihottaa samalla itseään ja laukeaminen lähenee.

Lue myös: Seksi eron jälkeen uuden kumppanin kanssa voi jännittää – seksuaaliterapeutti neuvoo, kuinka epävarmuuksista pääsee yli

9. Voiko pistoksilla parantaa nautintoa?

Pistoshoidossa naisen sukuelinten alueelle pistetään hyaluronihappoa tai naisen omasta verestä erotettua runsasverihiutaleista plasmaa eli PRP:tä. Pistoksia markkinoidaan naisen seksuaalista hyvinvointia lisäävinä hoitoina. Hoidot ovat paikallisia hoitoja, mutta naisen seksuaalisuus, nautinto ja orgasmi ovat kokonaisvaltaisia asioita. Mieleen ei voi vaikuttaa pistoksilla.

Jos haluaa lisästimulaatiota, voi kokeilla orgasmigeelejä. Liukuvoiteen tapaan tai tippoina käytettävät valmisteet aiheuttavat kihelmöinnin tunteen, mikä vahvistaa kiihotuksen kokemusta.

10. Voiko seksi olla hyvää, jos ei pääse huipulle asti?

Jos seksi on hyvää, laukeamisella ei ole välttämättä väliä. Tärkeintä on matka, ei päämäärä. Jos koko seksi tähtää orgasmiin, naiselta jää paljon kokematta ja seksistä tulee puurtamista. Seksissä kannattaa keskittyä siihen, mikä kiihottaa mieltä ja mistä nauttii. Nautinto voi tulla muustakin kuin perinteisestä yhdynnästä.

Kysymyksiin vastasi seksuaaliterapeutti Susanna Syld.

X