Julkkikset

Vaihdevuosi-iässä seksuaalisen heräämisen kokenut Heli Heino: ”Ensimmäinen orgasmini oli suuren hämmästyksen aihe”

Heli Heino pettyi miehiin niin perusteellisesti, että eli pitkään selibaatissa. Nyt viisikymppisenä hän nauttii seksistä ensimmäistä kertaa elämässään. – Koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyvä seksielämä, Heli sanoo.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Sara Pihlaja/Otavamedia

Heli Heino eli pitkään selibaatissa ja kirjoitti seksuaalisesta heräämisestään kirjan Venuksen vuosi.

Heli Heino pettyi miehiin niin perusteellisesti, että eli pitkään selibaatissa. Nyt viisikymppisenä hän nauttii seksistä ensimmäistä kertaa elämässään. – Koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyvä seksielämä, Heli sanoo.

Päällimmäinen tunne oli voitonriemu: Me teimme sen!

Hetkeä aiemmin Heli Heino oli ollut sitä mieltä, ettei hän ole läheskään valmis. Sitten oli aukaistu yksi nappi, vähän leikillään, ja kohta toinen. Ei aikaakaan, kun vaatteet lojuivat läjänä lattialla.

Sisällä myllersi tunteiden kirjo. Jännitystä, hämmennystä, intohimoa. Helpotusta, kun kehonosat lopulta saatiin sisäkkäin.

Ja sitten riemua. Seitsemän vuotta kestänyt selibaatti oli vihdoin ohi.

Seksiin antutuminen tuntui riskiltä

Miten tuolloin nelikymppinen Heli, nainen parhaassa iässä, oli päätynyt viettämään vuosikaudet ilman seksiä? Eikä pelkästään ilman seksiä, vaan myös vailla suukkoja, halailua tai kädestä pitelyä.

Syitä oli tietysti monia. Osa niistä juonsi kauas menneisyyteen. Lapsuudenperheessä kaihdettiin kosketusta.

– En muista koskaan istuneeni vanhempieni sylissä, Heli sanoo.

Naiseksi oli kasvettava omin avuin.  Pojat olivat vain kaukaisia kaipuun kohteita.

Lapsuudessa kokemansa turvattomuuden takia Helistä kasvoi äärimmäisen turvallisuushakuinen. Seksiin antautuminen tuntui suurelta riskiltä.

– Oli kiva olla toista lähellä, mutta kertaakaan en saanut miehen kanssa orgasmia. En osannut pitää sitä edes tavoitteena.

Koska miehistä näytti olevan vain harmia, Heli päätti elää ilman.

Viisi vuotta kaikki sujui hyvin. Kerran viikossa Heli hankki omin avuin laimean lohdun. Hän odotti vaihdevuosia, jotka vapauttaisivat hänet viimeisistäkin seksuaalisista tarpeista.

Mutta sitten silmät alkoivat harhailla.

Seksuaalinen halu herää

Kaduilla. Bussipysäkillä. Kaupan kassajonossa. Heli alkoi vilkuilla miehiä kaikkialla. Päässä tykytti yksi ajatus: millainen tuo olisi sängyssä? Heli pelkäsi, että fantasiat paistaisivat hänen kasvoiltaan, joten hän vältti katsekontaktia.

– Ensimmäistä kertaa minussa heräsi itsestäni lähtöisin oleva seksuaalinen halu.

Yksillekään treffeille Heli ei kuitenkaan ehtinyt. Vanha työkaveri kertoi ystävästään, joka oli eronnut hiljattain ja etsi hyvää naista. Elämään astui Ali.

Heli Heino eli pitkään selibaatissa ja kirjoitti seksuaalisesta elämästään kirjan Venuksen vuosi.
Helin itsetunto oli pitkään surkea. – Ajattelin, etten ansaitse hyvää miestä, koska minä en ole hyvä nainen.

Seksistä tulee kaunista

Kipinä syttyi ensisilmäyksellä. Alilla oli avoin katse ja aurinkoinen hymy. Tätä miestä Heli ei olisi itse ikinä valinnut. Hänhän oli tottunut ahdistuneisiin tummissa vesissä kulkijoihin.

– Jos olisin tiennyt, että Ali on seksuaalisesti hyvin aktiivinen mies, en olisi tavannut häntä toista kertaa. En olisi uskaltanut. Vaikka haluni oli herännyt, en uskonut itseeni naisena lainkaan.

Ali malttoi mielensä, ja Heli eteni lopulta nopeammin kuin olisi uskonut. Vaatteet riisuttiin neljänsillä treffeillä. Alastomuus ei Heliä ujostuttanut. Hän uskoi miehen ymmärtävän, että viisikymppisen naisen vaatteiden alta ei kuoriudu kaksikymppisen vartalo. Mutta turvattomuutta se aiheutti: alastomana on vaikea juosta rappukäytävään karkuun, jos jotakin pahaa tapahtuu.

– Ali hyväksyi sen, että olin arka. Tunsin, ettei minulla ollut mitään hätää. Minun ei tarvitse heti osata hienoja rakastelutaitoja, vaan voimme varovaisesti kokeilla toisiamme.

Eka kerta ei ollut tajunnanräjäyttävä ilotulitus. Seksi oli samalla tavalla kömpelöä ja hapuilevaa kuin nuorena. Mutta toisin kuin silloin, siitä jäi onnistunut olo.

– Tuli tunne, että olemme tehneet yhdessä jotakin kaunista.

Ensimmäinen orgasmi oli hämmästys

Hieman kun vielä harjoiteltiin, Heli alkoi saada orgasmeja. Niin ei ollut tapahtunut koskaan ennen, miehen kanssa.

– Ensimmäinen orgasmi oli suuren hämmästyksen aihe. En oikein heti edes ymmärtänyt, mitä tapahtui.

Heli sanoo, että Alin hyväksyvän katseen alla hän on viimein alkanut löytää omaa minuuttaan. Hän on alkanut uskoa olevansa arvokas ja tärkeä.

– Aina sanotaan, että ennen kuin voi rakastaa toista, pitää opetella rakastamaan itseään. Se on kukkua, ainakin minun kohdallani. Eihän parisuhdetaitoja opita yksinäisyydessä. Seitsemän vuoden selibaatissani olin kuin kuivapakastettu. Kaikki pelot ja ongelmat olivat säilössä sisälläni. Itsen opiskelu alkoi vasta, kun sain peilata minuuttani toiseen ihmiseen.

Myös seksin tuoma mielihyvä on iso parannus elämänlaatuun. Se olisi tosin voinut löytyä aikaisemminkin.

– Kukaan miehistäni ei vain ollut halukas opiskelemaan sitä, mikä tuottaa minulle nautintoa. Onneksi ei ole koskaan liian myöhäistä saada hyvä seksielämä.

Juttu on katkelma Annan nro 9/2017 jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Tämän takia seksielämä alkaa kukoistaa yli nelikymppisenä – 5 faktaa

Rakkautta on, seksiä ei – kannattaako seksittömästä parisuhteesta erota?

X