Seksielämä

Erota aseksuaalisuus ja seksuaalinen haluttomuus – nämä 10 merkkiä voivat viitata aseksuaaliseen suuntautumiseen

Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jota ei kuitenkaan pidä sekoittaa tilapäiseen haluttomuuteen. Listasimme merkit, jotka voivat viitata aseksuaalisuuteen.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Ammattilaiset määrittelevät aseksuaalin henkilöksi, joka ei ole kiinnostunut seksistä lainkaan.

Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jota ei kuitenkaan pidä sekoittaa tilapäiseen haluttomuuteen. Listasimme merkit, jotka voivat viitata aseksuaalisuuteen.

Tiedätkö, mitä aseksuaalisuus tarkoittaa?

Seksuaalisuus on moninainen asia, ja suuntautumisia on useita esimerkiksi heteroseksuaalisuudesta homoseksuaalisuuteen tai panseksuaalisuuteen. Seksuaaliterapeutti Veera Uusoksan mukaan nykyihminen määritteleekin itsensä mieluusti erilaisiin ryhmiin. Osalle identifioituminen voi tuoda mukanaan helpotuksen ja ymmärryksen omaa käyttäytymistä tai ihmissuhteita kohtaan.

Myös aseksuaalisuus on osa seksuaalivähemmistöjen kirjoa: ammattilaiset määrittelevät aseksuaalin henkilöksi, joka ei ole kiinnostunut seksistä lainkaan. Tutkimusten mukaan aseksuaaleja on maailman väestöstä noin prosentti. Mutta mikä on aseksuaalisuuden ja haluttomuuden ero?

– Voi olla helpompaa määritellä itsensä aseksuaalisiksi kuivan kauden tai haluttomuuden vuoksi. On kuitenkin tärkeää miettiä, onko haluttomuus vain kumppania kohtaan koettua. Jos fantasioi samalla seksistä muulla tavalla, kyseessä ei ole aseksuaalisuus, Uusoksa selittää.

Aseksuaalisuus ei estä seksin harrastamista tai itsetyydytystä

Seksuaaliseen suuntautumiseen ei ole olemassa vain yhtä tapaa, sillä jokainen toteuttaa itseään yksilöllisellä tavallaan. Suuntautuminen ja käytös ovat kuitenkin eri asioita: biseksuaaliksi itsensä määrittelevä voi esimerkiksi seurustella elämässään vain naisten kanssa, aseksuaali puolestaan saattaa harrastaa seksiä. Käytännön tasolla aseksuaalisuudelle ei ole olemassa tarkkaa määritelmää, ja suuntautumiseen voi liittyä väärinymmärryksiä.

Uusoksan mukaan yksi tyypillisimpiä väärinymmärryksiä on se, että aseksuaali ei voi harrastaa seksiä.

– Lähtökohta siihen tulee kuitenkin muualta kuin omasta halusta.

Aseksuaali voi esimerkiksi olla kiinnostunut seksin harrastamisesta kumppanin toiveesta.

– Toiset aseksuaalit taas kokevat seksin inhottavana ja vastenmielisenä, Uusoksa kuitenkin muistuttaa.

Aseksuaalisuus ei näy ulospäin. Kuvassa halaava pariskunta.
Aseksuaalisuus ei estä seksin harrastamista. Lähtökohta siihen tulee kuitenkin muualta kuin omasta halusta.

Toinen yleinen väärinymmärrys liittyy itsetyydytykseen. Vaikka seksi ei kiinnostaisi aseksuaalia, voi hän silti tyydyttää itseään esimerkiksi kokeillakseen erektion toimivuutta. Jos motiivi on anatomisen sijaan seksuaalinen, lähtökohta ei ole aseksuaalinen.

– Myös aseksuaalin kroppa voi kiihottua, vaikka mieli ei kiihottunut olisikaan. Hänelle tilanne saattaa tuntua epämiellyttävältä tai ärsyttävältä, Uusoksa sanoo.

Lue myös Kotilieden juttuVaivaako seksin puute parisuhteessa? Lisää läheisyyttä 3 keinon avulla

X