Ihmiset

Seksuaalikasvattaja Kaisa Merelä haluaa auttaa naisia voimaantumaan seksuaalisesti: ”Ihmisestä on iso pala piilossa, jos seksuaalisuutta ei saa tuoda esille”

Seksuaalikasvattaja ja vaikuttaja Kaisa Merelä puhuu avoimesti seksuaalisuudesta ja voimaantumisesta. Takana on pitkä tie itsensä hyväksymiseen ja seksuaalisuuden haltuun ottamiseen. Nyt hän haluaa auttaa muita naisia voimaantumaan.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Janna Nousiainen

Kaisa Merelä tuli alunperin tunnetuksi blogistaan, nykyään hän on kouluttautunut seksuaalikasvattaja.

Seksuaalikasvattaja ja vaikuttaja Kaisa Merelä puhuu avoimesti seksuaalisuudesta ja voimaantumisesta. Takana on pitkä tie itsensä hyväksymiseen ja seksuaalisuuden haltuun ottamiseen. Nyt hän haluaa auttaa muita naisia voimaantumaan.

Vaaleat hiukset, rohkeat kuvat ja kantaaottavat tekstit ovat muodostuneet seksuaalikasvattaja Kaisa Merelän, 25, tavaramerkeiksi. Kaisan itsevarmuus ja avoimuus ovat poikineet hänelle kymmeniätuhansia seuraajia, ja hän auttaa naisia deittailemaan voimaannuttavasti ja ottamaan haltuun seksuaalisuutensa.

Hän ei kuitenkaan ole aina ollut se itsevarmuuden perikuva, joka hän nyt on. Takana on pitkä tie, jonka aikana Kaisa teki itsensä eteen paljon töitä päästäkseen siihen pisteeseen, missä hän nyt on.

Naisten tilanne maailmalla aiheutti Kaisalle äärimmäistä ahdistusta

Jos mennään ajassa muutama vuosi taaksepäin, pelkästään sängystä ylös pääseminen oli Kaisalle haasteellista. Maailman ja erityisesti naisten tilanne maailmalla aiheutti hänelle äärimmäistä ahdistusta. Hän ajatteli kaikkia niitä tyttöjä ja naisia, jotka olivat joutuneet seksuaalirikosten tai ihmiskaupan uhreiksi.

– Koin tuskaa maailman tilanteesta. Naisten ja tyttöjen sorto tuntui todella henkilökohtaiselta. Tuntui, että murskautuisin itse maailman tilanteen alle, Kaisa kertoo.

Seksuaaliterapia auttoi Kaisaa ymmärtämään, että hänen ahdistuksensa johtui vallasta – tai oikeastaan vallan puutteesta. Se teki hänet vihaiseksi.

– Naiset ovat upeita ja seksuaalisia, ja sitä on käytetty hyväksi. Tajusin vallan olevan se juttu ja että haluan valtaa.

Seksuaalisuus on Kaisan mielestä ihmisen minuuden ydin ja hänen mukaansa sieltä löytyy ihmisen todellinen voima.

– Ei seksuaalisuutta olisi alettu rajoittaa, jos siinä ei olisi niin paljon voimaa.

Edessä oli paljon omaa päänsisäistä työtä, sillä oman seksuaalisuuden haltuun ottaminen ei ollut helppoa.

– Kaikki piti opetella nollasta lähtien, koska eihän meille ole opetettu näitä asioita, Kaisa sanoo.

Opinnot auttoivat ymmärtämään seksuaalisuuden moninaisuuden

19-vuotiaana Kaisa perusti blogin. Blogi keräsi lukijoita, joita kiinnosti, mitä Kaisalla oli sanottavana. Blogin myötä Kaisan tunnettavuus kasvoi. Rohkean avoin suhtautuminen seksuaalisuuteen poiki haastatteluja, joissa häneltä kyseltiin muun muassa seksuaalikasvatuksen tilasta Suomessa, vaikka eihän hän ollut asiantuntija.

– Sillä hetkellä päätin, että en halua olla vain tyttö, joka puhuu seksistä netissä. Mietin, että jos minulla kerran on näin paljon vaikutusvaltaa, minulla pitää olla koulutus, että en vahingossa sano jotain väärää, Kaisa kertoo.

Kaisa kaipaisi seksuaalikasvatukseen moninaisuutta.

Alkoi vuoden kestänyt opiskelu seksuaalikasvattajaksi. Sexpon seksuaalikasvattajaopinnot avasivat Kaisan silmät. Hän alkoi ymmärtää seksin ja seksuaalisuuden moninaisuuden ja sen, kuinka kapeasti seksistä puhutaan yhteiskunnassa.

Puhuessaan seksuaalisuuden moninaisuudesta, hän ei tarkoita pelkästään seksuaalisten mieltymysten laajaa kirjoa. Eri sukupuolien, transihmisten, autistien, kehitysvammaisten tai esimerkiksi vanhusten seksuaalisuus jää Kaisan mukaan usein keskusteluissa syrjään.

– Meillä on vielä todella paljon tehtävää siinä, että saamme vähemmistöjen oikeudet seksuaaliasioissa kuuluviin. Meillä on vielä radikaalia sortoa esimerkiksi translaissa, ja edelleen lapsien seksuaalikasvatuksessa puhutaan liikaa vain tytöistä ja pojista.

Kaisa muistelee, että koulun seksuaalikasvatuksessa oli paljon puutteita. Perusopetukseen hän kaipaisi ainetta, jossa käsiteltäisiin sekä ihmissuhteita, tunnetaitoja että seksuaalisuutta.

Seksuaalikasvatuksessa olisi tärkeää tuoda esiin erilaisia tapoja ymmärtää omaa seksuaalisuuttaan. Olisi tärkeää tuoda esiin myös, että on täysin normaalia, jos seksi ei kiinnosta.

– Huonolla seksikasvatuksella annetaan nuorille sellainen olo, että he eivät ole hyväksyttyjä tai normaaleja, ja sillä oikein kerjätään mielenterveysongelmia, hän toteaa.

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Kaisan mielestä seksuaalisuudesta koetaan turhaan häpeää, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Seksi on vain jotain, joka tapahtuu pimeässä peiton alla sunnuntai-iltana. Vaikka todellisuudessa seksuaalisuus on niin paljon muutakin.

– Ihmisestä on iso pala piilossa, jos seksuaalisuutta ei saa tuoda esille eikä sitä saa miettiä tai siitä ei saa oppia. Mielestäni on itsestäänselvyys, että se kuuluu ihmisyyteen siinä missä muutkin osa-alueet ihmisessä.

Kaisalla itsellään on takanaan pitkä oppimatka, jonka aikana hän joutui kyseenalaistamaan omat opitut käyttäytymismallinsa. Itseltään oli kysyttävä paljon kysymyksiä: Miksi hän käyttäytyi tietyllä tavalla? Mitä hän ajatteli muista naisista? Entä miehistä? Miksi hän ajatteli niin? Miksi hän ajatteli tietyllä tavalla miehen tehdessä jotain ja miksi taas toisella tavalla, kun saman asian tekijänä oli nainen?

– Koen, että meissä kaikissa on sisäistä opittua misogyniaa. Miksi työpaikalla miehen suuttuessa hänet otetaan tosissaan, mutta naisen suuttuessa hänellä on vain menkat tai hiekkaa tiedät kyllä missä? Tällaisesta ajattelutavasta kaikkien pitäisi työstää itseään pois.

Näin oma seksuaalisuus otetaan haltuun

Puhuessaan seksuaalisesta voimaantumisesta, Kaisan silmiin syttyy säihke. Aihe on hänen intohimonsa ja hän voisi kuulemma puhua siitä loputtomiin. Oman seksuaalisuuden haltuun ottaminen ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä.

– Älä ahdistu siitä työmäärästä mikä on edessä, äläkä vertaa muihin. Kaikki tekevät omanlaisen matkansa ja kaikilla on eri lähtökohdat. Ahdistumisen sijaan anna itsellesi aplodit, että olet päättänyt voimaantua seksuaalisesti.

Oma seksuaalisuus otetaan haltuun pienin askelin. Itseltään on kysyttävä paljon kysymyksiä. On mietittävä suhtautumista omaan kehoon. Jos omaan kehoon liittyy negatiivisia ajatuksia, voisiko niitä ajatuksia työstää? Millaisena kokee oman sukuelimensä, kokeeko sen ihanana vai inhottavana? Onko oma pukeutuminen sellaista, että siitä tulee voimakas ja hyvä olo? Tuleeko ihmissuhteissa nähdyksi ja kuulluksi? Kunnioitetaanko niissä henkilön omia ja seksuaalisia tarpeita?

– Koen, että ihminen ei saa käyttöönsä kaikkea potentiaaliaan, jos hän ei pääse seksuaalisuutensa ytimeen. En kuitenkaan ole mikään tuputtaja, hän sanoo.

Kaisa uskoo, että ihmissuhteet olisivat terveempiä ja ihmiset olisivat tuottavaisempia, jos useampi ihminen ottaisi haltuun oman seksuaalisuutensa. Seksi ja seksuaalisuus vaikuttavat hänen mukaansa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Koen olevani seksuaalikasvattajana kokonaisvaltaisen hyvän elämän valmentaja, teen sitä vain seksuaalisuuden kautta, Kaisa hymyilee.

X