Terveys

Olisitko arvannut? Tämä hyväntuoksuinen kikka karkottaa hyttyset

Tiesitkö, että minttu on tehokas hyttysmyrkky? Jos hyttyset ovat jo ehtineet pistää, kutinaa voi helpottaa viilentämällä puremakohtia. Luonnonmukaista apua saa muun muassa etikasta.
24.6.2016 Teksti: iStock Kuvat: Anna

Oletko hyttysmagneetti? Silloin ihossasi on todennäköisesti runsaammin kemiallisia yhdisteitä, joista ötökät pitävät. Tai sitten sinulla on vilkas aineenvaihdunta, ruumiinlämpösi on korkea tai tuotat paljon hiilidioksidia.

Loppukesää kohti paukamat onneksi yleensä pienenevät. Se johtuu siitä, että siedätymme kesän mittaan hyttysten syljen allergeeneille.

Ratkaisu: Jos et halua viettää kesääsi sisätiloissa, ota ennaltaehkäisevästi antihistamiinitabletteja. Ne hillitsevät kutinaa siinä missä heinänuhaakin.

Luonnon oma hyttysmyrkky on minttu. Hiero minttua ihollesi tai laita mintunoksa kesähatun alle. Sen voimakas tuoksu karkottaa itikat. Jos mintun haju yököttää, etkä halua käyttää hyönteismyrkkyä, suojaudu peittävillä vaatteilla. Niiden läpi ötököiden on hankalampi pistää.

Jos hyttyset ehtivät pistää, viilennä puremakohtia apteekista hankitulla, urheiluvammoihin tarkoitetulla kylmäpakkauksella tai pakastimesta lainatulla kylmäkallella. Rasvaa puremia kortisonilla tai Bebanthenilla. Luonnonmukaista apua saat etikasta, hunajasta tai basilikan lehdistä. Etikka torjuu kutinaa, hunaja ehkäisee tulehtumista ja basilika lievittää turvotusta ja kutinaa.

Lue myös:

Hyttysen pistot, haavat ja rakot – vaihtoehtoiset hoidot kesän naarmuihin

Lue myös

Suosittelemme