Terveys

Mistä tiputteluvuoto kuukautisten välillä johtuu ja milloin on syytä huolestua? Kysyimme asiantuntijalta

Tiputteluvuodolla tai välivuodolla tarkoitetaan niukkaa veristä vuotoa muulloin kuin kuukautisten aikaan. Kysyimme asiantuntijalta, mistä tiputteluvuoto kuukautisten välillä johtuu ja milloin siitä on syytä huolestua.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Asiantuntijan mukaan kenellä tahansa voi olla joskus tiputteluvuotoa.

Tiputteluvuodolla tai välivuodolla tarkoitetaan niukkaa veristä vuotoa muulloin kuin kuukautisten aikaan. Kysyimme asiantuntijalta, mistä tiputteluvuoto kuukautisten välillä johtuu ja milloin siitä on syytä huolestua.

– Tiputteluvuodolle on todella paljon mahdollisia syitä, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Muun muassa nämä voivat aiheuttaa tiputteluvuotoa:

Polyyppi kohdussa

Kohdun polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvon kasvaimia, jotka saattavat aiheuttaa tiputteluvuotoa. Tiputteluvuotoa aiheuttava polyyppi voidaan tarvittaessa poistaa kohtuontelon tähystyksessä.

Keltarauhasen vajaatoiminta

Ovulaation jälkeen munasarjaan muodostuu keltarauhanen. Sen tehtävä on erittää keltarauhashormonia ja saada kohdun seinämä paksuuntumaan niin, että mahdollinen raskaus voi alkaa. Jos raskaus ei ala, keltarauhanen surkastuu ja kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona.

Jos keltarauhanen ei toimi kunnolla, välivuoto voi alkaa jo pian ovulaation jälkeen. Tilanne voi korjautua keltarauhashormonivalmisteiden avulla.

Matalahormoninen ehkäisyvalmiste

Jos käytössä oleva ehkäisyvalmiste on todella matalahormoninen, oireena voi olla tiputteluvuotoa. Jos välivuoto on jatkuvaa, on syytä pohtia ehkäisyvalmisteen käyttöä tai mahdollista vaihtoa yhdessä lääkärin kanssa.

Vähän aikaa sitten laitettu hormonikierukka

Juuri asennettuun hormonikierukkaan liittyy tiputteluvuodon riski.

– Alkuvaiheeseen liittyy oikeastaan melkein aina jonkinnäköinen epäsäännöllinen tiputteluvuoto. Joillakin se kestää vain muutaman viikon, mutta pahimmillaan se voi kestää jopa puolikin vuotta, Ahonkallio sanoo.

Kuume, välivuoto ja tiputteluvuoto kuukautisten välillä.
Jos tiputteluvuotoon liittyy esimerkiksi kuumetta, on hakeuduttava lääkäriin.

Milloin tiputteluvuodon takia on hakeuduttava lääkäriin?

Ahonkallion mukaan kellä tahansa voi olla joskus tiputteluvuotoa. Välttämättä kyse ei siis ole mistään vakavasta ja hoitoa vaativasta asiasta.

Tiputteluvuodon takia on kuitenkin hakeuduttava lääkärin pakeille, jos tiputteluvuoto on pahanhajuista, jos tiputteluvuotoon liittyy alavatsakipua tai kuumetta tai jos veristä vuotoa on toistuvasti yhdynnän jälkeen. Näissä tilanteissa lääkäriin hakeutumisessa ei kannata viivytellä. Kyse voi olla esimerkiksi tulehduksesta.

– On myös sellaisia tiputteluvuodon syitä, jotka on ehdottomasti suljettava pois, jos niiden mahdollisuus on olemassa. Raskaus väärässä paikassa, esimerkiksi kohdun ulkopuolella, saattaa joskus aiheuttaa tiputteluvuotoa. Tiputteluvuotoa voi aiheuttaa myös sukupuolitauti, käytännössä klamydia, tai papilloomaviruksen aiheuttamat kohdunkaulan solumuutokset, Ahonkallio listaa.

Lääkäriin kannattaa hakeutua myös siinä tilanteessa, jos välivuoto jatkuu pitkään tai jos sitä esiintyy säännöllisesti aina jossain tietyssä kohtaa kiertoa.

Lue myös:

Tiputteluvuoto kierukan ottamisen jälkeen – mikä on normaalia ja mikä ei? Kysyimme asiantuntijalta

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

X