Terveys

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Useat naiset kärsivät jossain elämänvaiheessa välivuodoista. Myös kesken kierron ilmestynyt ruskea vuoto voi säikäyttää. Vaikka suuri osa välivuodoista johtuu täysin harmittomista, toiminnallisista syistä, voi taustalla olla myös vakava tauti.
10.2.2017 Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: iStock

Välivuodolla tarkoitetaan kuukautisten välissä emättimestä tulevaa veristä vuotoa. Vuoto voi olla niukkaa tai runsaahkoa, mutta kuitenkin niukempaa kuin normaalit kuukautiset. Välivuodon kesto voi myös vaihdella yhdestä päivästä useampaan päivään. Normaalit kuukautiset tulevat 21–35 päivän välein ja kestävät 2–7 vuorokautta. Normaalin kuukautisvuodon määrä on 20–80 ml.

Mitä on ruskea vuoto?

Rusehtava vuoto on yleensä niukkaa vuotoa. Ruskeaa vuotoa voi tulla ennen normaaleja kuukautisia sekä niiden jälkeen. Tämä kuukautisen ympärillä tuleva rusehtava vuoto on vaaratonta. Myös välivuodot voivat olla ruskeaa tai punaista väriltään.

Ruskean vuodon syyt ovat usein samat kuin välivuodon syyt. Rusehtavaa vuotoa voi esiintyä myös yhdynnän jälkeen. Jos ruskea vuoto on uusi oire, tai siihen liittyy muitakin oireita, kannattaa käydä gynekologilla.

Mistä välivuodot johtuvat? Gynekologi listaa 9 syytä

Ruskean vuodon syyt ovat usein samat kuin välivuodon syyt

Rusehtavan värinen välivuoto voi olla esimerkiksi merkki hormonaalisista häiriöistä.

Välivuotojen syyt ovat moninaisia ja ne voivat johtua hormonaalisista häiriöistä, gynekologisista hyvänlaatuisista kasvaimista, gynekologisista syövistä, emättimen limakalvon sairauksista, yleissairauksista, varhaisraskaudesta ja myös joistakin lääkkeistä johtuviksi.

1. Hormonaalinen ehkäisy

Kun aloittelee yhdistelmäehkäisyä (pillerit, rengas tai laastari), kolmen ensimmäisen kuukauden aikana esiintyy tyypillisesti välivuotoja. Kohdun limakalvo tottuu hormonaalisiin muutoksiin hitaasti ja nykyaikana käytetyt yhdistelmäehkäisyt ovat vähähormonisia, mikä myöskin lisää vuotohäiriöiden riskiä.

Minipillerit, kapselit ja injektiomuotoinen ehkäisy ovat pelkkää keltarauhashormonia sisältävää hormonaalista ehkäisyä. Lähes kolmanneksella niiden käyttäjista esiintyy tiputteluvuotoja.

Myös hormonikierukka ja kuparikierukka voivat lisätä tiputteluvuotoa.

2. Ovulaatiovuoto

Ovulaatio tapahtuu tyypillisesti noin kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja osalla naisista se voi aiheuttaa niukkaa 2–3 päivää kestävää välivuotoa. Se johtuu siitä, että estrogeenipitoisuus laskee hetkellisesti ovulaation tapahtuessa.  Se on vaaratonta, eikä sitä tarvitse hoitaa.

Hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa välivuotoja 3 ensimmäisen kuukauden aikana.

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa aluksi välivuotoja.

3. Sukupuolitaudit

Välivuoto voi olla merkki myös tulehduksesta. Esimerkiksi klamydia on  yleinen sukupuolitauti Suomessa ja se voi aiheuttaa välivuotoja. Jos epäilet sukupuolitautia, käy testissä.

4. Alkuraskauteen liittyvä vuoto

Alkion kiinnittyminen kohtuun voi aiheuttaa niukkaa vuotoa, ja tuolloin raskaus jatkuu normaalisti. Niukka verinen vuoto alkuraskaudessa voi olla myös merkki keskenmenosta tai kohdun ulkopuolisesta raskaudesta. Raskauden aikana kohdunkaula ja emättimen limakalvot muuttuvat herkemmiksi ja yhdynnän jälkeen niistä voi tulla herkästi veristä vuotoa.

5. Gynekologiset sairaudet

Kohdun polyypit, myoomat ja adenomyoosi voivat aiheuttaa välivuotoja ja runsaita kuukautisia. Endometrioosi voi aiheuttaa kuukautiskipuja ja myös välivuotoja. Myös polykystiset munasarjat voivat tehdä välivuotoja vaikuttamalla munasarjojen hormonituotantoon.

6. Emättimen limakalvoilta tuleva vuoto

Välivuoto voi tulla myös emättimen limakalvoilta. Estrogeenin vähentyessä menopaussin ja imetyksen aikana emättimen limakalvot kuivuvat ja tämä altistaa emättimen limakalvoilta tulevalle vuodolle. Myös emätintulehdukset voivat aiheuttaa runsasta valkovuotoa ja välivuotoa emättimen limakalvoilta.

Ruskea vuoto on tavanomainen vaiva naisilla.

Useat naiset kärsivät jossain elämänvaiheessa välivuodoista.

7. Gynekologiset syövät

Gynekologiset syövät, kohdunrungon-, kohdunkaulan-, emättimen-, ulkosynnyttimien-, ja munasarjasyöpä voivat aiheuttaa välivuotoja. Mitä iäkkäämpi nainen on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä välivuoto-oireen taustalla voi olla gynekologinen syöpä. Menopaussin jälkeinen verinen vuoto vaatii aina jatkoselvittelyjä gynekologin vastaanotolla.

8. Yleissairaudet

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleisin tiputteluvuotoja ja epäsäännöllisiä kuukautisia aiheuttava sairaus. Kilpirauhasen liikatoiminta, huonossa tasapainossa oleva diabetes ja muut yleissairaudet voivat aiheuttaa välivuotoja.

Myös lihavuus voi aiheuttaa välivuotoja.

9. Lääkkeet

Esimerkiksi jotkut psyykenlääkkeet, epilepsialääkkeet, veren ohennukseen käytettävät lääkkeet, tamoksifeeni  (rintasyövän hoitoon käytettävä lääke)  ja spironolaktoni (diureetti) voivat aiheuttaa tiputteluvuotoja.

Milloin on syytä käydä lääkärissä?

Lääkärissä kannattaa käydä aina, jos epäilee sukupuolitautia ja jos valkovuoto muuttuu runsaaksi yhtäkkiä ja tulee myös muita oireita, esimerkiksi virtsan kirvelyä, vatsakipuja tai muita äkillisiä oireita.

Jos välivuoto on uusi oire ja varsinkin jos sitä esiintyy useammassa kierrossa, tulisi se tutkituttaa.

Jos menopaussin jälkeen esiintyy veristä vuotoa tai kaiken ikäisillä yhdynnän jälkeisiä verisiä vuotoja, tilanne pitää myös tutkia gynekologin vastaanotolla.

Vinkki! Kirjaa kuukautiset kalenteriin, sillä silloin niitä on helppo seurata ja näyttää hoitavalle lääkärille. Puhelimiin on saatavilla nykyään sovelluksia, johon kuukautiset ja välivuodot on helppo merkitä.

Asiantuntijana Terhi Modenius, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Diacor

Lue lisää:

Kuukautiskipujen tai epämääräisten alavatsaoireiden syynä myooma? Tunnista kasvaimen oireet

10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – Erikoislääkäri vastaa

Mitä virtsan väri ja haju kertovat terveydestäsi? 13 merkkiä

Keskustele: Ruskea vuoto – mistä ihmeestä voi olla kysymys?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi