Verenpaineen vaihtelu. Mittaustilanne.
Verenpaine vaihtelee päivän mittaan.
Terveys

Miksi verenpaine heittelee eri mittauksissa? Kardiologi vastaa

Verenpaine vaihtelee normaalisti vuorokauden eri aikoina ja eri mittauksissa. Joskus vaihtelevien lukemien syynä voi olla huonosti toimiva verenpainemittari tai virheellisesti tehty mittaus.
Teksti: Kotilääkäri Kuvat: iStock

Ongelmani on kohonnut verenpaine. Sain siihen lääkkeeksi kandesartaanilääkettä. Kokemusta on vielä vähän, mutta verenpainelukemat heittelevät aika paljon. Tasaantuvatko ne ajan kanssa?
Ulma

”Verenpaine vaihtelee normaalisti vuorokauden eri aikoina ja eri mittauksissa. Paine on yöllä syvän unen aikana matalimmillaan ja nousee päivällä erityisesti fyysisen rasituksen yhteydessä. Myös henkinen rasitus, kuten jännittäminen tai kiire nostaa sitä. Runsas alkoholin tai suolan käyttö, lakritsin syönti ja valvominen nostavat myös verenpainetta.

Saunomisen tai raskaan liikuntasuorituksen jälkeen verenpaine taas on normaalia matalampi. Joskus vaihtelevien lukemien syynä voi olla huonosti toimiva verenpainemittari tai virheellisesti tehty mittaus.

Huomattavan suuri verenpaineen vaihtelu on haitallista. Tärkeintä kuitenkin on, että verenpaineen keskitaso on normaali eli alle arvon 130/85. Yhdellä verenpainelukemalla on vain vähän merkitystä terveyden kannalta.

Eri verenpainelääkkeiden teho on keskimäärin samaa luokkaa, mutta henkilöiden välillä on eroja siinä, kuinka lääkitys tehoaa. Käyttämäsi kandesartaani on paljon käytetty ja tehokas lääke korkean verenpaineen alentamiseen, eikä sen käyttöön liity poikkeavaa verenpaineen vaihtelua.

Lääkehoitoa aloitettaessa tai muutettaessa verenpaineen vaihtelu voi olla tavanomaista suurempaa. Lukemat tasaantuvat yleensä muutaman kuukauden kuluessa.

Jos samanlaisessakin mittaustilanteessa verenpainelukemat vaihtelevat paljon (korkeampi eli yläpaine yli 20 yksikköä) ilman selvää syytä, kuten edeltävä rasitus tai jännittäminen, kannattaa keskustella tilanteesta terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Asiantuntija voi varmistaa, että verenpaineen mittaus tapahtuu oikein ja että verenpainemittari toimii luotettavasti.

Tarvittaessa on mahdollista arvioida verenpainetasoa ja paineen vaihtelua verenpaineen vuorokausimittauksen avulla. Jos vaihtelu on vähäistä (yläpaineen vaihtelu mittauskertojen välillä on luokkaa 10–15 yksikköä) ja verenpainelukemat ovat keskimäärin alle tason 130/85, on tilanne hyvä ja voit jatkaa nykyisellä lääkityksellä turvallisin mielin.”

Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri

Lue myös: Voiko verenpainetta alentaa ruokavaliolla? + 11 muuta kysymystä salakavalasta terveysriskistä

Kysy Kotilääkäriltä terveydestä

Kaipaatko neuvoa johonkin terveysongelmaasi? Kotilääkärin asiantuntijat vastaavat joka numerossa lukijoiden kysymyksiin terveydestä, hyvinvoinnista, ravitsemuksesta tai lääkityksestä. Kotilääkäri on terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut lehti, jota tehdään Annan toimituksessa.

Kysymyksiin vastaavat:

Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri
Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Katja Kero, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja
Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti
Reija Yrjölä, apteekkari

 

X