Terveys

Nettiterapian voi aloittaa viikon sisällä lähetteen saapumisesta – näin ilmainen palvelu toimii

Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa, joka perustuu itsenäiseen työskentelyyn. Esimerkiksi HUSin nettiterapia palvelee koko Suomea.

Teksti:
Virve Järvinen 
Kuvat:
Istock

Lähetteen nettiterapiaan voi saada esimerkiksi terveysasemalta tai työterveyshuollosta.

Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa, joka perustuu itsenäiseen työskentelyyn. Esimerkiksi HUSin nettiterapia palvelee koko Suomea.

Joka viides suomalainen sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä. Mielenterveysongelmia ei koeta enää yhtä häpeällisinä kuin aiemmin. Kynnys hakea apua on madaltunut, ja entistä useampi myös hakee sitä.

– Terveydenhuoltomme ei pysty vastaamaan hoidon tarpeeseen. Mielenterveysongelmiinsa apua tarvitsevista henkilöistä puolet saa asianmukaista hoitoa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin IT-psykiatrian ylilääkäri Suoma Saarni kertoo.

Suurin osa mielenterveyshäiriöistä hoidetaan perusterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Terveyskeskuslääkäri tai psykiatrinen sairaanhoitaja arvioi potilaan hoidon tarpeen ja ohjaa jatkohoitoon.

Hoitoon pääsyssä on isoja alueellisia eroja. Psykiatrian erikoislääkäreistä ja koulutetusta henkilökunnasta on pula.

– Julkinen terveydenhuolto tarjoaa huonosti terapiaa, joillain paikkakunnilla hälyttävän huonosti. Suomessa on kuntia, joissa ei ole yhtään psykoterapeuttia.

Hoitoon hakeutumisessa on usein vuosien viive, ja hoidon aloittaminenkin saattaa kestää.

– Kun hoitoon pääsy kestää, mielenterveysongelmat pitkittyvät ja mutkistuvat. Tällöin tarvitaan usein erikoissairaanhoitoa ja Kelan tukemaa pitkää psykoterapiaa. Valitettavan usein toipuminen ei enää onnistu, vaan seurauksena on työkyvyttömyys.

Lue myös: Miten erotat ohimenevän ahdistuksen ahdistuneisuushäiriöstä? Tarkkaile näitä oireita

Nettiterapia: hoidon voi aloittaa nopeasti

Jos hoito aloitettaisiin ajoissa, iso osa mielenterveysongelmista voitaisiin hoitaa nykyistä kevyemmillä tavoilla.

– Meillä mielenterveyshäiriöiden hoitoa voi verrata tikapuihin, joista alimmat askelmat puuttuvat.

Terveyskeskuksista saa hyvin lääkehoitoa, mutta varhain tarjottavia psykososiaalisia, hoitajan ja hoidettavan vuorovaikutukseen pohjautuvia hoitomuotoja ei juuri ole. Meneillään on valtionavustuksilla rahoitettava Terapiat etulinjaan -hanke, jossa koulutetaan lyhytterapeutteja perusterveydenhuoltoon ja kehitetään digitaalisia etäpalveluita.

– Näin rakennetaan hoitojärjestelmään puuttuvia askelmia, joiden avulla vaikuttavaan hoitoon pääsy nopeutuu, Saarni sanoo.

HUSin Mielenterveystalon nettiterapia palvelee jo nyt koko Suomea. Hoidon voi aloittaa viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa. Lähetteen voi saada esimerkiksi terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Nettiterapia perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota voi tehdä itselle sopivaan aikaan missä vain. Nettiterapeutti antaa palautetta, kommentoi tehtäviä ja vastaa kysymyksiin istuntojen välissä.

HUSin nettiterapia on Suomessa asuville ilmaista. Mielenterveystalo-sivuston omahoito-ohjelmia voi käyttää itsenäisesti ongelmien ennaltaehkäisyyn.

X