Itsetuntemus

Niina Backman on käynyt terapiassa 18 vuotta – ”En ajattele, että tämän matkan pitäisi loppua joskus”

Niina Backman on kokenut yksilö-, ryhmä- ja pariterapian ja tavannut useita eri terapeutteja. ”On vaikea ajatella, millainen ihminen olisin ilman terapiaa.”

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mirva Kakko

Kun Niina Backman aloitti terapian nuorena naisena, ammattiavun hakeminen oli vielä tabu.

Niina Backman on kokenut yksilö-, ryhmä- ja pariterapian ja tavannut useita eri terapeutteja. ”On vaikea ajatella, millainen ihminen olisin ilman terapiaa.”

Radiojuontaja Niina Backman, 38, on käynyt terapiassa 18 vuotta.

– Aloittaessani terapia oli vielä rankka ja painava sana. Nyt minusta on hienoa, että yleinen ajattelu on muuttunut, eikä terapiassa käymistä enää ihmetellä, vaan se koetaan tavaksi oppia ymmärtämään itseään ja voimaan hyvin. En ole koskaan kokenut terapiassa mitään häpeällistä.

Siitä huolimatta terapiaan hakeutuminen oli Niinalle vaikeaa.

– Taistelin sitä vastaan, sillä pelkäsin kohdata itseni. Ajattelin, että löydän asioita, joita en halua tunnustaa ja nähdä. En tiennyt, mitä teen, kun näen omat puutteeni, miten pystyn hyväksymään näkemäni ja miten pääsen eteenpäin. Tietyllä lailla kysymys oli oman muutoksen torjumisesta.

Mutta muutosta Niina myös toivoi ja odotti.

– Parikymppisenä olin eksyksissä itseni kanssa. Halusin oppia ymmärtämään itseäni. Minäkuvani tarvitsi vahvistusta. Itsetuntoni oli hukassa. Se aiheutti epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta.  Minun oli opittava riittämään itselleni.

Elämään kuuluu myös harmaan sävyjä

Terapia avasi Niinalle uuden puhumisen kulttuurin.

– Omasta mielestäni olin ollut aina hyvin avoin. Kuitenkin esimerkiksi vanhempani sanoivat, etten teini-iässä juuri puhunut itsestäni ja tunteistani. En osannut pyytää vaikeisiin asioihin apua. Matkalla itsetuntemukseen olen oppinut, että elämään kuuluu myös harmaan sävyjä, ja niistä voi puhua.

Nykyisin Niina pitää terapiaan lähtemistään rohkeana tekona. Hän uskalsi hyväksyä, että joutuu muuttamaan ajattelussaan jotakin. Uuden omaksuminen ei kuitenkaan käynyt käden käänteessä.

– Saattaa mennä vuosia ennen kuin terapiasta saa riittävästi työkaluja itsensä auttamiseen. Välillä minusta on tuntunut, että kun pääsen askeleen eteenpäin, astun pian kaksi taaksepäin. Uuden ajattelun oppiminen ja sen omaksuminen osaksi arkea vaativat harjoitusta ja aikaa.

Niina tunnisti muutoksen vahvistuneessa minäkuvassaan vasta täytettyään 30 vuotta.

– Sen jälkeen matka on jatkunut ja jatkuu edelleen.

Terapia ryhmätapaamisessa oli pelottavaa

Vuosien mittaan Niinalla on ollut useita terapeutteja ja hän on käynyt läpi erilaisia terapian muotoja. Hän on ollut yksilö- ja ryhmäterapiassa ja käynyt parisuhdeterapiassa miehensä Lorenz Backmanin kanssa. Myös Lore on avautunut julkisuudessa terapiakokemuksistaan.

– Ryhmäterapiaan osallistuminen oli pelottavaa, mutta koin sen itselleni tärkeäksi, sillä halusin ymmärtää, miksi reagoin eri ihmisiin tietyin tavoin. Osallistuin saman ryhmän tapaamisiin parin vuoden ajan.

Välillä Niina on pitänyt terapioissa taukoa. Uudelleen terapeutin luokse hakeutuminen ei tarkoita hänelle enää sitä, että elämässä menisi taas jotenkin huonommin. Hän ei myöskään puhuisi terapiaan koukkuun jäämisestä.

– Haluan mennä päivittämään tilannettani ja purkamaan ajatuksiani ymmärtääkseni ne paremmin. On ihanaa tehdä se silloinkin, kun voi sanoa, että kaikki on hyvin.

Niina muistuttaa, että harva meistä myöskään pääsee koskaan täysin irti menneisyyden möykyistä. Niitä on hyvä käsitellä uudelleen aika ajoin. Eri elämäntilanteissa ne näyttäytyvät usein eri perspektiiveissä, jolloin ne myös vaikuttavat eri tavoin.

Lue myös: Niina Backman on ollut Lore-miehensä kanssa yhdessä 17 vuotta – ”Elämään kuuluu se, että parisuhde ei aina suju yhtä hyvin”

Ilman terapiaa olisin rikkinäisempi

– On vaikea ajatella, millainen ihminen ja missä olisin ilman terapiaa, Niina sanoo.

Hän uskoo, että asiat eivät olisi niin hyvin kuin nyt. Hän olisi rikkinäisempi.

Viimeisen vuoden ajan Niina on tavannut terapeuttiaan noin kerran kuukaudessa. Tapaamisissa ei ole erityistä agendaa, vaan Niina jäsentelee ajatuksiaan.

– Olen kulkenut tämän matkan, koska olen halunnut tehdä itselleni hyvää. En tiedä, missä vaiheessa matkaa nyt olen, tai mieti, että tämän matkan pitäisi loppua joskus. En ajattele luopuvani terapiasta. Ehkä siihen tulee taukoja, kunnes minulla on taas tarve päästä puhumaan ja päivittämään ajatuksiani.

Kotiliesi.fi: Positiivinen psykologia on kykyä nähdä ihmisissä uhkien sijaan mahdollisuuksia – ota haltuun opit, joilla saat parhaat puolesi esiin

X