Ravinto

Syötkö liikaa suolaa? Nämä oireet kertovat

Suola on ristiriitainen ruoka-aine. Sen saanti on ihmiselle elintärkeää, mutta jos suolaa tulee syötyä turhan paljon, keho alkaa oireilla. Viisi merkkiä kertovat, että saatat saada ravinnostasi liikaa suolaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Ihmisen makuaisti tottuu helposti runsaaseen suolamäärään, mikä saa käyttämään suolaa jatkuvasti liikaa.

Suola on ristiriitainen ruoka-aine. Sen saanti on ihmiselle elintärkeää, mutta jos suolaa tulee syötyä turhan paljon, keho alkaa oireilla. Viisi merkkiä kertovat, että saatat saada ravinnostasi liikaa suolaa.

Tiesitkö, että suolalla on muitakin tehtäviä kuin saada ruoka maistumaan herkullisemmalta? Suolan sisältämä natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Elimistömme tarvitsee natriumia muun muassa pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä ja hermoston ja lihakset toiminnassa.

Suolaa ei kuitenkaan tule käyttää liikaa, sillä runsaasti saatuna siitä tulee terveydelle haitallista. Liika suola rasittaa sydäntä ja häiritsee verenkiertoelimistön toimintaa. Myös aivohalvauksen, mahasyövän, sepelvaltimotaudin ja osteoporoosin riski kasvaa, jos ihminen saa jatkuvasti liikaa suolaa.

Vaikka ihminen ei itse ripottelisi lisäsuolaa ruoka-annostensa päälle, hän saattaa silti kuormittaa kehoaan liialla suolamäärällä. Esimerkiksi monet leivät, makkarat, leikkeleet, valmisruoat, juustot ja maustekastikkeet voivat sisältää runsaasti suolaa.

Mutta mistä tietää, onko oma suolansaanti sopivalla tasolla? Tarkkaile kehoasi! Listasimme 5 oiretta, joita liiasta suolan käytöstä voi seurata.

1. Sinua janottaa usein

Vaikka joisit riittävästi vettä, sinulla voi olla sammumaton jano liian suolan vuoksi. Olet varmasti huomannut, että paljon suolaa sisältävät ruoat, kuten pizzat, ranskanperunat ja makkarat, tekevät olon janoiseksi. Runsas natriumin määrä sekoittaa kehon neste- ja suolatasapainoa ja elimistö yrittää korjata tilannetta huutamalla itselleen vettä.

2. Olosi on turvonnut

Suola vetää nestettä puoleensa kuin magneetti. Liika suola saa nesteen kertymään elimistöön, mikä näkyy usein turvotuksena esimerkiksi käsissä, jaloissa ja vatsassa.

3. Monet ruoat ovat mielestäsi mauttomia

Toivotko usein, että ruoissa olisi enemmän makua? Liika suolansaanti on voinut turruttaa makunystyräsi niin, ettei mikään ruoka maistu miltään ilman runsasta suolamäärää.

4. Käyt jatkuvasti pissalla

Koska liika suola on saanut sinut juomaan runsaasti vettä, joudut juoksemaan usein vessassa. Samalla osteoporoosin riski nousee, sillä runsas suolansaanti lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.

5. Verenpaineesi on kohonnut

Verenpaine on normaali, kun se on noin 120/80 mmHg. Korkeammat lukemat voivat olla merkki siitä, että saat liikaa suolaa. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta ja altistaa samalla monille sairauksille.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Popular science, Reader’s Digest, Self

Lue myös:

Iskikö makean, suolaisen tai hiilareiden himo? Näitä asioita kehosi oikeasti huutaa

Puristavatko kenkäsi? Näin ehkäiset ja poistat turvotuksen jaloista

Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia

Vatsa pömpöttää ja turvottaa? Näin vyötäröltä voi kadottaa jopa 5 senttiä!

X