Hyvinvointi

Varovaisuutta lääkkeiden lainailuun!

Teksti:
Emma Suominen
medicine

Anni kuljettaa laukussaan omaa apteekkia. Pienestä pussukasta löytyy rentouttavia ja puuduttavia, joita hän on saanut reseptillä. Jos kaveri valittaa särkyä tai jumittuneita hartioita, Annilta löytyy oikea nappi.

Miten reseptilääkkeiden lainailuun pitäisi suhtautua? Onko sillä väliä, jos joskus syö tavallisen ibuprofeenitabletin sijasta vähän tujumman reseptilääkkeen? Periaate on selvä: reseptilääkkeitä ei saa lainata. Jos kuitenkin joskus joudut toiselta särkylääkkeen lainaamaan, se on melko riskitöntä.

”Reseptilääkkeitä ei pitäisi lainailla. Satunnaiseen, tavallista särkylääkettä vastaavan reseptilääkkeen syömiseen ei kuitenkaan liity mitään ekstrariskiä. Toisenlaisten lääkkeiden kohdalla se on eri juttu”, kertoo ylilääkäri Pirkko Paakkari Lääkelaitokselta.

Paakkari korostaa, että apteekissa vapaasti myytävät itsehoitolääkkeet ovat yhtä tehokkaita – ja yhtä haitallisia – kuin reseptilääkkeet.

Sara saa ystävänsä mieheltä säännöllisesti liuskoittain reseptinvaraista allergialääkettä. Mies saa työn kautta allergialääkkeensä ilmaiseksi, eikä hän pyydä niistä Saraltakaan mitään. Miksi siis kieltäytyä ilmaisesta liuskallisesta, kun lääkkeestä vielä tuntuisi olevan hyötyä jatkuvaan nenän valumiseen!

Kaverin käsilaukusta saatetaan etsiä apua paitsi päänsärkyyn myös tukkoiseen nenään tai muihin allergialta tuntuviin oireisiin.

”Toiselle tarkoitettujen allergialääkkeidenkään satunnaisessa syömisessä ei ole akuuttia ongelmaa. Jos lääkkeessä on antihistamiinia, se on todennäköisesti vastaava kuin itsehoitolääkkeetkin”, Paakkari toteaa.

Allergialääkkeidenkin kohdalla on kuitenkin viisainta käydä lääkärissä ja pyytää oma resepti.

Mikko kärsii unettomuudesta. Se on tullut töissä kahvipöydän vakiokeskustelunaiheeksi, muut yrittävät keksiä uusia keinoja auttaa. Poppaskonsteja paremmin toimivat erään työkaverin antamat unilääkkeet. Ne suorastaan tainnuttavat! Aamulla Mikko ei ole kuitenkaan kovin virkeä, mutta eipähän ole tarvinnut pyöriä hereillä koko yönä. Pian hän huomaa, ettei oikeastaan nuku entistäkään vähää ilman kaverin antamia pillereitä.

Ongelmia syntyy viimeistään, jos lainailuperiaatteella alkavat levitä lamaannuttavat tai huumaavat lääkkeet. Se on selvästi kielletty uudessa lääkelaissa, ja riskitkin ovat suuremmat kuin aiemmissa esimerkeissä. Kolmiolääkkeiden käyttäjän täytyisi olla hyvin tietoinen niiden vaikutuksista esimerkiksi ajokykyyn – ja olla vesiselvä.

”Kun uusi lääkelaki tuli voimaan, joku päivitteli, että nyt jos mummo antaa kirkonmäellä jollekulle käsilaukustaan diapamin, niin hän syyllistyy huumausainerikokseen”, Paakkari nauraa, mutta vakavoituu sitten. Itselle sopimattomien lääkkeiden syöminen voi olla satunnaisenakin vahingollista, joten jokaisella on kaikki syyt varovaisuuteen – paitsi lain vuoksi, myös oman edun nimissä.

Turvallisin lääkitsemisvaihtoehto on oma, hyvin varustettu pilleriboksi, joka sisältää omiin vaivoihin tarkoitettuja lääkkeitä. Se ei paina paljoa ja mahtuu pieneenkin käsilaukkuun. Muista täydentää lääkerasiaasi sitä mukaa kuin olet sieltä jotain tarvinnut. Seuraa myös lääkkeiden käyttöpäivämääriä ja hävitä vanhat lääkkeet. Ja käytä aina harkintaa ennen kuin lainaat lääkkeitä muille tai itseäsi varten!

X