Ihmissuhteet

Tuntuuko, että parisuhteestanne on tullut itsestäänselvyys? Nämä 4 merkkiä voivat kieliä siitä

Parisuhdettaan itsestäänselvyytenä pitävä ihminen ei kiinnitä huomiota omaan käytökseensä tai kumppaninsa tarpeisiin. Asiantuntijan mukaan usein suhteessa ollaan sokeita sille, että oma välinpitämättömyys voi satuttaa toista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Parisuhteesta ei tule itsestäänselvyyttä yhdessä yössä, asiantuntija muistuttaa.

Parisuhdettaan itsestäänselvyytenä pitävä ihminen ei kiinnitä huomiota omaan käytökseensä tai kumppaninsa tarpeisiin. Asiantuntijan mukaan usein suhteessa ollaan sokeita sille, että oma välinpitämättömyys voi satuttaa toista.

Toinen on vierellä, muttei läsnä. Välinpitämättömyys parisuhteessa raastaa. Tuntuu, ettei toinen enää välitä. Kun kumppanista tulee itsestäänselvyys, vaarana on, että parin välille syntyy tunnetyhjiö, joka ajaa parin erilleen.

Aluksi kipinän hiipumista ei välttämättä edes huomata. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa ja negatiiviset tunteet tukahdutetaan. Pahimmillaan piittaamattomuudesta tulee parisuhteen uusi normaalitila.

– Omasta kumppanista ei tule itsestäänselvyyttä yhdessä yössä. Siihen tarvitaan aikaa, usein vuosia. Itsestäänselvyyden harhaa selkeästi luo se, mitä enemmän parilla on yhteistä omaisuutta, yhteisiä ystäviä ja perhetuttuja. Varsinkin lasten tulo näyttäisi jostain syystä vaikuttavan siihen, kertoo Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen.

Lue myös: Nämä ovat eron ennusmerkit – tunnistatko suhteestanne nämä 4 kohtalokasta ratsumiestä?

Kumppania itsestäänselvyytenä pitävä olettaa, että kumppani pysyy vierellä aina 

Parisuhteen pitäminen itsestäänselvyytenä voi näkyä monella eri tavalla. Pölösen mukaan se voi olla ajattelua vaikkapa siitä, että kumppani on aina vierellä, eikä hän koskaan esimerkiksi sairastu vakavasti tai kuole.

Useimmiten välinpitämättömyys ilmenee suhteessa kuitenkin oletuksena, että kumppani pysyy vierellä riippumatta siitä, kuinka itse käyttäytyy suhteessa.

– Puolisoaan itsestäänselvyytenä pitävä ihminen ei kiinnitä huomiota omaan käytökseen tai siihen, miten kohtelee ja huomioi toista.

4 merkkiä, jotka kielivät, että omasta kumppanista on tullut itsestäänselvyys:

Kuinka piittaamattomuus näkyy parin jokapäiväisessä elämässä? Pölösen mukaan seuraavat arkiset merkit voivat kieliä siitä, että parisuhteesta on tullut toiselle tai molemmille osapuolille itsestäänselvyys.

1. Parisuhteeseen asennoidutaan laiskasti

Alkuhuuman jälkeen jokainen suhde arkipäiväistyy ja tasapainottuu. Suhteen liiallinen arkipäiväistyminen voi kuitenkin kertoa myös siitä, että suhteen eteen ei jakseta tehdä töitä samalla tavalla kuin ennen.

– Välinpitämätön asenne suhteessa voi näkyä esimerkiksi tietynlaisena laiskuutena yhteisten asioiden eteen, Pölönen kertoo.

2. Suhteessa ei oteta vastuuta yhteisistä asioista

Parisuhteessa molemmat osapuolet ovat vastuussa siitä, että suhde voi hyvin. Omaa puolisoaan ja parisuhdetta itsestäänselvyytenä pitävä ihminen näyttää sen sijaan piittaamattomuutensa sillä, ettei hänellä ole halua ottaa kantaa tai vastuuta asioista, jotka koskettavat suhteen molempia osapuolia. Tällöin kumppanit eivät enää kannattele toisiaan.

3. Omat tarpeet laitetaan parisuhteen edelle

Jos toisella tai molemmilla osapuolilla ei ole kiinnostusta työstää ja ylläpitää suhteen kipinää, useimmiten käy niin, että omat tarpeet, harrastukset ja menot laitetaan kumppanin edelle.

– Ihmisestä tulee itsekäs ilman, että hän edes ymmärtää sitä. Puoliso voi haluta omaa aikaa vähän liikaakin, Pölönen huomauttaa.

4. Itsestä ei pidetä enää huolta

Oman kumppanin ulkonäön kommentointi on arka asia etenkin, jos toisen ulkomuoto muuttuu parisuhteen aikana. Pölösen mukaan joskus muutosta voi selittää se, että toinen ei jaksa innostua suhteesta tai kumppanistaan enää samalla tavalla kuin ennen.

– Habituksen muuttuminen voi kertoa, ettei enää välitä tarpeeksi itsestään. Jatkuva stressi voi esimerkiksi haitata itsestä välittämistä. Silloin ihminen ei välttämättä ymmärrä, että se vaikuttaa myös parisuhteeseen.

Kumppanin välinpitämätöntä asennetta parisuhteessa ei tarvitse sietää

Onko vaikeaan ja kauan jatkuneeseen tilanteeseen olemassa ratkaisua? Pölönen muistuttaa, että ennen kuin suhdetta pystytään elvyttämään, sen ongelmat tulee huomata ja tiedostaa. Ihminen, joka pitää kumppania itsestäänselvyytenä, on usein sokea toiminalleen. Sen takia osapuolen, joka kokee tilanteen haitallisena, tulisikin nostaa asia ensimmäisenä pöydälle.

– Kenenkään ei tarvitse nykymaailmassa sietää tällaista tilannetta jatkuvana olotilana. Kannattaa rohkeasti ottaa tilanne esille oman puolison kanssa. Itsestäänselvyyden takana ei välttämättä ole pahantahtoisuutta. Voi olla, ettei toinen ole ymmärtänyt, että hänen piittaamattomuutensa satuttaa.

Jos parisuhde tuntuu itsestäänselvyydeltä, arvomaailman tarkastelusta on apua

Tarvittaessa pari voi hakea apua pariterapiasta, jos tunteiden viestiminen omalle kumppanille tutuu hankalalta.

Kun omasta parisuhteesta tulee itsestäänselvyys, arvomaailman tarkastelusta voi olla apua. Kuvassa nainen katsoo ikkunasta ulos.
Ajoittain on tärkeä pysähtyä ja miettiä, mitä parisuhde tuo omaan elämään.

Lisäksi Pölönen muistuttaa yhdestä perustavanlaatuisesta seikasta: parisuhde voi hyvin, jos siinä olevat yksilöt huolehtivat itsestään ja suhtautuvat asioihin sekä elämään optimisesti.

Jokaisen kannattaisikin tarkastella omaa arvomaailmansa ja sitä, millaisia asioita omassa parisuhteessaan vaalii. Kun oma kumppani koetaan itselle tärkeimmäksi aikuisihmissuhteeksi, häntä kohtelee myös sen mukaisesti.

– On tärkeä yrittää nähdä, mikä on onnellisen parisuhteen perusta. Näin voi tunnistaa, että itse asiassa parisuhde onkin se asia, joka auttaa minua jaksamaan töissä sekä huolehtimaan lapsista. Jos arvomaailma on kuitenkin se, että esimerkiksi omat harrastukset ovat tärkeämpiä kuin oma kumppani, ollaan hakuteillä.

X