Ihmiset ja suhteet

Parisuhdekouluttaja Aaro Löfin, 36, parisuhteet päättyivät aina alkuhuuman jälkeen – nyt hän ymmärtää miksi: ”En osannut jakaa ja antaa itsestäni”

Sitoutuminen parisuhteeseen on ollut Aaro Löfille vaikeaa, mutta nyt hän kokee olevansa siihen valmis. Hän haluaa myös tulla isäksi.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Otava

Aaro Löf on tietokirjailija ja henkinen valmentaja.

Sitoutuminen parisuhteeseen on ollut Aaro Löfille vaikeaa, mutta nyt hän kokee olevansa siihen valmis. Hän haluaa myös tulla isäksi.

Aaro Löf, 36, istuu Helsingin keskustassa sijaitsevassa kahvilassa. Mustaan Bossin huppariin pukeutunut, urheilullisen näköinen mies on vetänyt kahdeksan vuotta erilaisia henkiseen kasvuun tähtääviä kursseja ja valmennuksia. Hän on henkinen valmentaja ja Hidasta elämää -sivuston ensimmäisiä kirjoittajia, ja hänen kestohittinsä on sivustolla julkaistu naisia tsemppaava Kirje naiselle.

Noin vuosi sitten hän alkoi vuosien tauon jälkeen vetää myös parisuhdekursseja.

– En ole vuosiin opettanut mitään parisuhteisiin liittyvää, koska minun piti käydä näitä asioita kunnolla läpi ennen kuin alkoi tuntua siltä, että voin sanoa parisuhteesta jotakin.

Aaro Löfin omat parisuhteet ovat pisimmillään kestäneet vain pari kolme vuotta. Hän kuitenkin katsoo voivansa opettaa muita parisuhdeasioissa, koska parisuhdetaidot perustuvat itsetuntemukseen. Aiheeseen, jota hän opettaa muillakin kursseillaan.

– Opetan samasta näkökulmasta kuin muitakin kurssejani  eli annan ihmsille työkaluja, joiden avulla he voivat tuntea paremmin itsensä. Itsetuntemus helpottaa kommunikointia toiselle ja vastuun ottamista itsestä ja selkeyttää siten parisuhdetta.

Miten koet, että oma kokemuksesi vaikuttaa kurssien sisältöön?

– Koen, että kun olen selkeä itsessäni, olen selkeämpi muillekin. Jos en ole ollut selkeä itsessäni, muutkin asiat elämässäni ovat olleet silloin epäselviä.

Edellisestä pidempiaikaisesta naisystävästään Aaro  erosi viisi vuotta sitten. Eronsa jälkeen hän alkoi miettiä, miksi hänen parisuhteensa eivät kestä. Parisuhdehan on yksi elämän merkityksellisimmistä suhteista, eikä hän halunnut enää sarjaseurustella. Miksi hänen oli niin vaikeaa sitoutua?

Aaro Löf joutui kasvotusten itsensä kanssa

Seurustelusuhteiden alut ovat olleet Aarolle helppoja.

– Kemiaa on vaikka kuinka paljon, ja se tuntuu rakkaudelta. Sain aina tuntea olevani hieno tyyppi, kun oli niin mahtavat fiilikset. Oli ihanaa kokea toisen kanssa symbioottinen olotila, mutta ennen pitkää siitä seurasi aina konflikteja.

Aaro ei osannut vetää rajaa itsensä ja toisen väliin.

– Puurot ja vellit menivät sekaisin. Odotin, että toinen vastaa kaikkiin tarpeisiini, ja kaipasin ja vaadin toiselta paljon. Samalla otin kannettavaksi toisen ihmisen tunteita ja historiaa, jotka eivät liittyneet minuun.

Riidat olivat yksi ongelma, mutta vaikeinta oli, kun huuma haihtui. Silloin hän joutui kasvotusten itsensä kanssa.

– Se tuntui hankalalta. Huomasin, että en olekaan niin hieno ja mahtava tyyppi kuin olin aluksi ajatellut. En osannutkaan jakaa ja antaa itsestäni. En ollut siihen tarpeeksi kypsä, vaan halusin saada kaiken automaattisesti.

Silloin oli helpompi vaihtaa maisemaa.

Aaro Löf
– Olen ollut koko elämäni aika juureton, Aaro Löf sanoo.

Lue myös: Mistä onnellinen parisuhde syntyy? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Juureton mies

Aaro uskoo, että parisuhde heijastelee osittain lapsuudenkokemuksia. Hän sanoo, että jokaisen sisällä on pieni lapsi, se joka ei ehkä ole saanut kaikkea tarvitsemaansa rakkautta ja huomiota. Jotta voi kasvaa aikuiseksi ja olla aikuisessa parisuhteessa, on luotava suhde sisäiseen lapseensa. Hyväksyttävä se.

Aaro sanoo lapsuudessaan olleen paljon hyvää, mutta varhaisten vuosien levottomuus on jättänyt häneen jälkensä.

– Mutta olen normineurootikko, enkä ole tarvinnyt mielenterveyspalveluja, hän täsmentää.

Hän syntyi Rovaniemellä. Kolmihenkinen perhe muutti tiuhaan, koska nuoret vanhemmat etsivät paikkaansa työelämässä.

– Olen ollut koko elämäni aika juureton. Minulla on ollut 37 kotia tähän mennessä. Yhdessäkään koulussa en pysynyt vuotta pidempään. Jouduin aina hakemaan sitä, kuka olen ja miten pääsen osaksi uutta ryhmää.

Vanhemmat olivat parikymppisiä Aaron saadessaan. Kotona oli riitaisaa, ja Aaron ollessa 9-vuotias he erosivat ja palasivat parin vuoden jälkeen taas yhteen. Aaro sai kaksi sisarusta, mutta lopulta vanhemmat erosivat uudestaan.

– Kun kotona oli välillä kiukkua ja hankalia tunteita eikä kauheasti työkaluja käsitellä niitä, reagoin kuten lapset reagoivat – ajattelin, että olen jollakin tavalla syyllinen heidän hankalaan oloonsa. Tämä ristiriita on vaikuttanut myös parisuhteisiini. Olen kokenut itseni vääränlaiseksi, vialliseksi ja huonoksi, vaikka samaan aikaan olen kokenut, että maailman kauneus, ihanuus ja valo on myös minussa.

Lue myös: ”Parisuhteessa on todella suuri voima”, sanoo psykoanalyytikko Harri Virtanen ja uskoo, että rakkaus voi parantaa ihmisen syvimmätkin traumat

Aaro Löf: “En koe huumaa“

Vuosien aikana Aaro kertoo harjoittaneensa itsetutkiskelua. Hän kertoo vapautuneensa työelämään liittyvistä suorituspaineista. Vapautumista on tapahtunut myös parisuhderintamalla.

Aaro on parhaillaan uuden parisuhteen alkuvaiheessa, mutta hän ei koe enää rakastumisen alkuhuumaa. Hän on seurstellut naisystävänsä kanssa kahdeksan kuukautta.

– En koe huumaa enää suhteessa kehenkään. Olen tehnyt itseni kanssa paljon töitä, jotta en joutuisi symbioosiin. Olen nyt tarpeeksi eriytynyt ihminen. Symbioosiin perustuva huuma on poistunut elämästäni, sitä ei tule enää koskaan. Sen sijaan elän jatkuvassa läheisyydessä, blissful-tilassa, hän sanoo.

Uudessa suhteessa edetään rauhallisesti.

– Rakkaus kasvaa pikkuhiljaa ja syvenee. Intiimiys lisääntyy kokoajan, eikä se ole on tai off. Me rakennamme tätä suhdetta pikkuhiljaa.

Hän kokee, että tällä kertaa hänen parisuhteessaan on kaksi erillistä, aikuista ihmistä.

– Luoja, että olen odottanut tätä koko elämäni, odottanut, että saan kokea kypsää aikuista läheisyyttä ja lähentymistä, hän sanoo.

View this post on Instagram

No words needed.

A post shared by Aaro Löf (@aarolof) on

Hän sanoo olevansa ensimmäistä kertaa elämässään aikuisella tavalla rakastunut. Naisystävä on vuotta vanhempi, ja he molemmat haaveilevat lapsesta.

– Olen iloinen, että en ole saanut aikaisemmin lapsia. Nyt vasta aidosti avaudun vanhemmuudelle, hän sanoo.

He osallistuvat tällä hetkellä verkkokurssille, jossa valmistaudutaan vanhemmuuteen.

– Tykkään aina valmistautua asioihin, jotka ovat tärkeitä, vaikka vanhemmuuteen ei voi olla valmis. Mutta aina voi tutkia yhteisiä haasteita, pelkoja, odotuksia, epävarmuuksia, ja sitä, millainen on oma hirstoria vanhemmuuteen liittyen.

Pari ei ole vielä kihloissa, mutta Aaro sanoo, että hänellä on siihen liityvä suunnitelma.

Hän arvostaa avioliittoa ja odottaa, että saa kokea lopultakin pitkän parisuhteen.

–  Sen, että saa antaa aina uudestaan muuttuvan itsensä toiselle. Turhaan ei erilaisissa viisaustraditioissa sanota, että avioliittokin on harjoitus, joka opettaa tuntemaan itsensä.

Muutos on jo käynnissä.

– Olen pikkuhiljaa kasvamassa mieheksi.

X