Ihmissuhteet

Vahva parisuhde rakennetaan riskin ja rakkauden avulla – 5 tärkeää oivallusta rakkaudesta

Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä – vahva parisuhde rakennetaan yhteistyössä. Ota talteen viisi oivallusta rakkaudesta, ja vahvista suhdettasi tietoisesti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kestävä ja vahva parisuhde kantaa pitkälle.

Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä – vahva parisuhde rakennetaan yhteistyössä. Ota talteen viisi oivallusta rakkaudesta, ja vahvista suhdettasi tietoisesti.

Vahva parisuhde rakennetaan monesta eri rakennuspalikasta, mutta oikein koottuna se kantaa myrskyistenkin aikojen yli. Keräsimme yhteen viiden asiantuntijan oivallukset siitä, miten voit omalla toiminnallasi vahvistaa ihmissuhteitasi.

1. Vahva parisuhde rakennetaan avoimen keskustelun avulla

Aikaisemmissa ihmisuhteissa koetut tapahtumat heijastuvat myös uusiin suhteisiin. Pahimmillaan aiemmassa parisuhteessa syntynyt trauma voi jopa estää uuden parisuhteen muodostamisen.

Kun kaksi ihmistä aloittaa keskenään uutta suhdetta, on hyvin tärkeää, että osapuolet pystyvät avoimin mielin puhumaan aikaisemmista kokemuksistaan. Muutoin kestävä ja vahva parisuhde jää helposti vain haaveeksi.

”Olisi tärkeää muistaa ja jaksaa kuunnella toista. Se on ehkä kaikkien suhteiden perusajatus”, muistuttaa psykoterapeutti Jani Lehtinen.

Lue lisää täältä: Henkinen väkivalta voi aiheuttaa trauman, joka voi jopa estää uuden parisuhteen muodostamisen – asiantuntija: ”Uuden kumppanin on hyvä tietää, että traumaattisten asioiden puiminen voi viedä aikaa”

2. Riskit kuuluvat ihmissuhteisiin 

Ihmissuhteissa suoraan puhumisessa on aina omat riskinsä: mitä tehdä, jos toinen suuttuu?

Psykologi Hanne-Leona Luomajoki esittää tilanteeseen vastakysymyksen: entä sitten?

“En ole nähnyt yhtään ihmissuhdetta, joka olisi mennyt eteenpäin ilman, että mieliä olisi jossain vaiheessa pahoitettu.”

Lue lisää täältä: Kestääkö ystävyys suoraa puhetta? Suoraan puhuminen on aina riski – näin vältät karikot

Vahva parisuhde rakennetaan monesta eri palasesta.
Vahva parisuhde rakennetaan monesta eri palasesta. Asiantuntijat uskovatkin, että ihmissuhteet voivat myös parantaa aikaisemmissa suhteissa tapahtuneita huonoja kokemuksia.

3. Rakkaudessa on suuri voima 

Voiko rakkaus parantaa?

Vaikka traumat ovat parisuhtessa hankalia työstettäviä, ne eivät ole väistämättä ikuisia. Muun muassa psykonanalyytikko Harri Virtanen uskoo ihmissuhteiden olevan tärkeässä asemassa traumojen parantumisessa.

”Olemme paljon enemmän suhteissamme kiinni kuin yksilöä korostava kulttuurimme antaa olettaa. Synnymme suhteisiin, identiteettimme rakentuu suhteissa ja itseluottamuksemme on asia, jonka saamme sosiaalisesti”, Virtanen kertoo.

Lue lisää täältä: ”Parisuhteessa on todella suuri voima”, sanoo psykoanalyytikko Harri Virtanen ja uskoo, että rakkaus voi parantaa ihmisen syvimmätkin traumat

4. Vahva parisuhde rakennetaan siten, että se toimii niin myötä kuin vastoinkäymisis

Kullakin parisuhteella on ongelmansa, mutta parhaimmillaan haasteet rakentavat suhteeseen myös tiimihenkeä.

Kun parisuhde on turvallinen ja luottamuksellinen, voi toiselle puhua vapaasti omista tunteistaan. Vahva parisuhde mahdollistaa myös sen, että tilanteen äityessä haastavaksi pari voi työstää suhteen ongelmakohtia yhdessä.

”Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Sitähän se parisuhde on”, toteaa Terveystalon seksuaalineuvoja Susanna Suutarinen.

Lue lisää täältä: Traumat voivat sekä yhdistää että erottaa parisuhteessa, ja niistä on myös mahdollista selvitä – tunnista tuhoava käytös

5. Hyvä ero suhteessa on molempien etu 

Jokainen eroava ansaitsee hyvän eron, mutta jos ero on vaikea, käytännön asiat saattavat herkästi sekoittua tunnepuolen asioihin. Kielteisten tunteiden – kuten surun, pettymyksen, vihan ja katkeruuden – keskellä, voi yhteisymmärykseen pääseminen olla haastavaa.

Terveystalon paripsykoterapeutti Piritta Pitkänen muistuttaa, että hyvä ero vaatii parin keskinäistä yhteistyötä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kielteiset tunteet pitäisi täysin ohittaa. Suotavaa on, että pari antaa tilaa myös luopumistyölle – oli ero sitten millainen tahansa.

”Vaikka parisuhde ei jatkuisikaan, on muistettava, ettei silti ole huono ihminen ja että on yhä yhtä arvokas kuin ennenkin”, huomattaa Pitkänen.

Lue lisää: Hyvä ero on molempien etu – paripsykoterapeutti kertoo, miten asioista päästään yhteisymmärrykseen eron keskellä

Lue myös: 

30 päivän parisuhdehaaste herättää uinuvat rakkaushormonit – pian muistatte, miksi alun perin rakastuitte toisiinne

Näistä 10 merkistä tunnistat parisuhdemarttyyrin

12 keinoa säilyttää onnellisuus ja rakkaus parisuhteessa

X