Ihmissuhteet

30 päivän parisuhdehaaste herättää uinuvat rakkaushormonit – pian muistatte, miksi alun perin rakastuitte toisiinne

Kaipaako parisuhteenne jostain syystä pientä piristystä? Osallistukaa 30 päivän parisuhdehaasteeseen, joka lisää kiitollisuutta, läheisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
22.7.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jotta parisuhde voi hyvin, siinä on oltava reilusti enemmän myönteisiä kuin kielteisiä tunnekokemuksia. Suhteen alussa, kuherruskuukausivaiheessa, näin usein onkin.

Kun alkuhuuma haihtuu ja yhteinen arki alkaa, kumppanista alkaa usein löytyä väistämättä myös huonoja puolia. Hänen käytöksensä saattaa ärsyttää, suututtaa ja aiheuttaa jopa pettymyksiä. Kielteiset tunteet voivat alkaa viedä sijaa myönteisiltä.

Kestävä rakkaus vaatii 5 eri elementtiä

Kestävä rakkaus vaatii sitoutumista, luottamusta, tahtoa, uskoa ja toivoa eli parisuhteen viittä tärkeää elementtiä. Se vaatii toisen kuuntelemista, kompromisseja, hyväksyntää, kiitollisuutta, arvostusta sekä joskus myös tietoista panostusta.

Osallistu kumppanisi kanssa 30 päivän parisuhdehaasteeseen, joka auttaa teitä taas muistamaan, miksi alun perin rakastuittekaan toisiinne.

Parisuhdehaasteen säännöt

Parisuhdehaasteessa on kaksi tehtävää:

  1. Kysy itseltäsi kerran päivässä, mitkä kumppanisi teot, eleet tai sanat saavat sinut tuntemaan hänestä kiitollisuutta.
  2. Kysy itseltäsi kerran päivässä, millä tavoin voit osoittaa kumppanillesi arvostustasi ja kiitollisuuttasi.

Jatka kysymysten esittämistä 30 päivän ajan.

Haasteen hyödyt:

Haaste muistuttaa siitä, mitkä asiat omassa kumppanissa tekevät hänestä niin tärkeän ja rakkaan. Kun toista oikeasti arvostaa, häneen on mahdollista rakastua aina uudelleen ja uudelleen.

Kiitollisuuden kokeminen näkyy tutkitusti myös aivoissa ja lisää dopamiinin ja serotoniinin eli hyvän olon hormonien tuotantoa. Myös esimerkiksi lääkäri Emilia Vuorisalmi on puhunut siitä, kuinka voimakkaasti rakkaushormonit – ja niiden puute – vaikuttavat ihmiseen.

Tarvitsetko lisähaastetta? 30 päivää, 30 tehtävää

Kaipaatko kysymysten esittämisen sijaan konkreettisia tekoja? Kokeile 30 päivän haastetta, joka sisältää yhden tehtävän jokaiselle päivälle.

Rakkaustesti: testaa, millaista rakkautenne on

Kokeillaa 30 päivän rakkaushaastetta.

Päivä 1: Katsokaa toisianne silmiin kolmen minuutin ajan. Silmiin katsominen luo yhteyttä välillenne.

Päivä 2: Lähtekää kävelylle tai pyörälenkille ja valitkaa uusi reitti. Ajatuksena on, että koette jotain uutta yhdessä.

Päivä 3: Syökää päivällistä piknikillä. Ei ole väliä, lähdettekö piknikille puistoon, takapihalle vai parvekkeelle vai levitättekö viltin olohuoneen lattialle. Älkää vilkuilko puhelimia vaan keskittykää toistenne seuraan.

Päivä 4: Sujauta kumppanisi lompakkoon tai laukkuun suloinen viesti, joka piristää häntä.

Päivä 5: Käykää yhdessä jonkin projektin kimppuun, oli kyse sitten varaston siivoamisesta tai kirjahyllyn kokoamisesta. Osoittakaa olevanne tiimi, joka selviää tylsiltäkin näyttävistä tehtävistä yhdessä.

Päivä 6: Lähtekää treffeille paikkaan, josta teille on jäänyt mukavia muistoja. Suunnatkaa ravintolaan, jossa kävitte suhteenne alkuaikoina tai puistoon, jossa teillä oli tapana istuskella.

Päivä 7: Lähetä kumppanillesi kesken päivää hauska viesti, video tai kuva. Parisuhteessa, kuten elämässä yleensäkin, tarvitaan välillä huumoria.

Päivä 8: Laita hyvää musiikkia soimaan ja houkuttele kumppanisi tanssimaan kanssasi hetkisen.

Päivä 9: Tartu kumppaniasi kädestä hetkenä, jolloin hän ei välttämättä sitä odota.

Päivä 10: Syökää yhdessä jotain herkullista. Tumma suklaa on mainio vaihtoehto, sillä se sisältää antioksidantteja ja vapauttaa endorfiineja eli hyvän olon hormoneja.

Päivä 11: Yllätä kumppanisi pienellä lahjalla. Se voi esimerkiksi olla hänen lempilimonadinsa, ässäarpa tai aikakauslehti.

Päivä 12: Kun olette molemmat tulleet illalla kotiin, laita soimaan yhteistä lempimusiikkianne, joka rentouttaa teitä ja luo mukavaa tunnelmaa.

Päivä 13: Lähtekää yhdessä kävelylle luontoon. Metsässä oleilu kohentaa mielialaa, lievittää stressiä ja tekee monin tavoin hyvää.

Päivä 14: Anna kumppanillesi tänään vähintään viisi kohteliaisuutta. Kehut eivät maksa mitään, mutta ystävälliset sanat voivat tehdä ihmeitä.

Päivä 15: Tehkää yhdessä jotain terveellistä. Harrastakaa yhdessä liikuntaa tai kokatkaa yhdessä terveellinen ateria.

Päivä 16: Käykää lounastreffeillä. Jos se ei ole mahdollista, syökää tänään kaksin johonkin muuhun aikaan päivästä.

Päivä 17: Katsokaa yhdessä vanhoja valokuvia teistä. Kuvat tuovat toivottavasti mieleen hyviä muistoja ja muistuttavat kaikesta siitä, mitä olette yhdessä kokeneet.

Päivä 18: Tehkää yhdessä jotain, mikä haastaa aivojanne. Pelatkaa esimerkiksi strategista lautapeliä tai ratkokaa ristikkoja.

Päivä 19: Valmistakaa ruokaa aineksista, joita jo valmiiksi löytyy keittiönne kaapeista. Rutiinien rikkominen ja uuden kokeileminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Päivä 20: Pussailkaa! Suuteleminen on loistava tapa osoittaa rakkautta ja läheisyyttä.

Mitä sana rakkaus tarkoittaa sinulle?

Päivä 21: Katsokaa yhdessä jokin kiinnostava dokumentti ja keskustelkaa siitä jälkeenpäin.

Päivä 22: Juhlistakaa jotakin saavutusta, oli se sitten pieni tai suuri, jonka jompi kumpi on saavuttanut tällä viikolla. Yhdessä iloitseminen luo sitoutumista, luottamusta ja läheisyyttä.

Päivä 23: Kehu tänään itseäsi. Mieti, mitkä ovat kolme luonteenpiirrettäsi, joista todella pidät. Kun rakastat itseäsi, sinun on helpompi rakastaa myös muita.

Päivä 24: Harrastakaa seksiä. Hyvällä seksielämällä on monta suotuisaa vaikutusta niin parisuhteeseen kuin elämään ylipäätään.

Päivä 25: Tarkkaile onnellisia pariskuntia. Miten he katsovat toisiaan, miten he koskettavat toisiaan ja miten he puhuvat toisistaan? Voisitko ottaa jossain asiassa heistä mallia?

Päivä 26: Tee lista kumppanisi parhaista ominaisuuksista ja lue ne hänelle ääneen.

Päivä 27: Harjoittele tänään kuuntelemista. Kuuntele tarkasti, mitä kumppanisi sinulle kertoo. Esitä lisäkysymyksiä, mutta älä keskeytä.

Päivä 28: Antakaa toisillenne hartiahierontaa. Kosketus rentouttaa ja lisää läheisyyttä.

Päivä 29: Lähde ulos, ilman kumppaniasi. Terveessä parisuhteessa molemmilla on myös omat elämänsä, ystävänsä ja harrastuksensa.

Päivä 30: Yllätä kumppanisi jollain tavalla. Suunnittele teille esimerkiksi yhteistä tekemistä, josta hän ei tiedä etukäteen. Aina ei tarvitse odottaa syntymäpäiviä tai muuta erikoista tilaisuutta, jolloin toiselle voi järjestää jotain kivaa. Usein eniten piristystä tarvitaankin kesken tavallista arkea.

Lähteet: Mindbodygreen, Power of Positivity, Pro Flowers, Your Tango