Ihmissuhteet

Lääkäri: Hyvä seksielämä ja rakkaus vaikuttavat enemmän terveyteen kuin ruokavalio – 7 hyvän parisuhteen terveyshyötyä

Onnellinen parisuhde ja tyydyttävä seksi säteilevät hyvää myös muille elämänalueille. Gynekologi, seksuaalineuvoja Katja Kero kertoo, miten kukoistava parisuhde edistää terveyttä ja hyvinvointia. – Parisuhde on parhaimmillaan kuin turvasatama tai mielettömän hyvä kakku, Katja sanoo.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Istock

Vireä seksielämä tuo hyvää draivia muillekin elämänalueille.

Onnellinen parisuhde ja tyydyttävä seksi säteilevät hyvää myös muille elämänalueille. Gynekologi, seksuaalineuvoja Katja Kero kertoo, miten kukoistava parisuhde edistää terveyttä ja hyvinvointia. – Parisuhde on parhaimmillaan kuin turvasatama tai mielettömän hyvä kakku, Katja sanoo.

– Hyvä parisuhde ja tyydyttävä seksielämä ovat parempi takuu terveydestä kuin tarkka ruokavalio ja parempi lääke vanhenemista vastaan kuin mikään vitamiinipilleri, sanoo lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja Katja Kero. Hän työskentelee Tyksin Naistenklinikalla ja Aura Klinikalla Turussa.

Hyvän parisuhteen tunnistaa Keron mukaan luottamuksesta, empatiasta ja siitä, että kumppanit puhaltavat yhteen hiileen.

– Parisuhteen kulmakiviä ovat toisen arvostaminen ja se, että haluaa toiselle hyvää. Hyvässä parisuhteessa ihminen voi heittäytyä hetkeen ja uskaltaa paljastaa itsensä ja hyväksyä epätäydellisyytensä.

Parisuhde eroaa muista suhteista siinä, että siinä on tai ainakin on joskus ollut intiimiä läheisyyttä.

– Kaikissa suhteissa seksuaalisuus ei ole ensiarvoisen tärkeää. Onnellinen on parisuhde, jossa puolisoiden halujen määrät kohtaavat. Parisuhde on parhaimmillaan kuin turvasatama tai mielettömän hyvä kakku – seksi on se kirsikka kakun päällä.

Katja Kero listaa seitsemän tapaa, joilla hyvä seksi ja kukoistava parisuhde edistävät terveyttä ja hyvinvointia ja tuovat menestystä elämässä.

1. Onnellisuushormonien pitoisuus on korkea

Rakkaus on evoluutiobiologisesti ihmisrodulle elintärkeä tunne ja hyvässä parisuhteessa se tarjoaa sopivat hormonimyrskyt oksitosiinia, joka on rakkaus- ja kiintymyshormoni.

Hyvä seksielämä vaikuttaa suotuisasti myös mielihyvähormoni dopamiinin ja onnellisuushormoni serotoniinin tasoihin, mikä lisää voimakkaasti hyvää oloa ja koettua onnellisuutta.

2. Vireä seksielämä tuo hyvää draivia muillekin elämänalueille

Tasapainoinen ja vireä seksuaalisuus näkyy hyvänä perusvireenä elämässä. Hyvä vire puolestaan vaikuttaa positiivisesti kaikkeen tekemiseen.

3. Yhdynnät pitävät limakalvot kunnossa

Seksuaalisella aktiivisuudella tiedetään olevan paljon myönteisiä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi säännölliset yhdynnät pitävät naisen limakalvot hyvässä kunnossa. Syyn on ajateltu olevan se, että seksissä limakalvojen verekkyys lisääntyy ja näin kudokset pääsevät ikään kuin jumppautumaan.

4. Seksuaalisesti tyytyväisen ihmissuhteet sujuvat

Hyvä, tasapainoinen seksuaalisuus ilmenee kykynä olla yhteydessä itseen ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Hyvä parisuhde ruokkii tätä kykyä entisestään.

5. Olosi on turvallinen ja tiedät saavasi tarvittaessa lohtua

Ihmisen ensimmäinen vietti ei ole seksi tai aggressio vaan kontaktin ja turvan sekä lohtua tarjoavan yhteyden tavoittelu. Hyvässä parisuhteessa tämä yhteys saavutetaan.

6. Hyvä parisuhde auttaa sinua olemaan parhaimmillasi

Ihmisen parhaat puolet pääsevät esille vain, jos hän on turvallisessa yhteydessä toiseen ihmiseen. Hyvä parisuhde houkuttelee parhaat puolemme esille.

7. Vanhempien onnellinen rakkaussuhde luo hyvän pohjan lapsen tuleville suhteille

Vanhempien hyvä parisuhde auttaa osaltaan rakentamaan normaalia kiintymyssuhdetta lapseen. Se myös luo pohjaa tämän tuleville kukoistaville rakkaussuhteille, joissa on empatiaa ja rakkautta, sydämen syvintä sivistystä.

X