Julkkikset

Lääkäri Emilia Vuorisalmi Kaksplussassa: ”Rakkaushormonien menettäminen aiheuttaa kipuja ja huonovointisuutta”

Emilia Vuorisalmi, 39, kärsi selittämättömistä fyysisistä kivuista, kunnes niiden syyksi paljastui rakkaushormonien puute. Oireet katosivat, kun hän tapasi nykyisen puolisonsa. Nyt Emilia kertoo, miten hyvistä hormoneista saa pidettyä kiinni esimerkiksi ruokavalion avulla.

Teksti:
Outi Pippuri

Hormonit vievät meitä rakkauden huumassa. – Ne saavat meidät keskittymään kumppaniimme ja lisäävät seksihalujamme, Emilia Vuorisalmi tietää.

Emilia Vuorisalmi, 39, kärsi selittämättömistä fyysisistä kivuista, kunnes niiden syyksi paljastui rakkaushormonien puute. Oireet katosivat, kun hän tapasi nykyisen puolisonsa. Nyt Emilia kertoo, miten hyvistä hormoneista saa pidettyä kiinni esimerkiksi ruokavalion avulla.

Lääkäri Emilia Vuorisalmi, 39, puhuu tuoreessa Kaksplus-lehdessä siitä, kuinka voimakkaasti rakkaushormonit – ja niiden puute – vaikuttavat ihmiseen.

”Rakkaushormonien menettäminen aiheuttaa fyysistä ja henkistä huonovointisuutta. Yksi oireilee selkäkivuilla, toinen masentuu ja kolmannella alkaa sydän reistailla. Minulla se ilmeni fyysisenä kipuna ja unettomuutena”, Emilia sanoo Kaksplussan haastattelussa.

Näin rakkaushormoneja erittyy rakastumisen eri vaiheissa

Muutama vuosi sitten Emilia kärsi oudoista kivuista, joiden syy ei selvinnyt lääkärissä. Neurotieteitä tutkittuaan Emilia ymmärsi, että hänen ongelmansa johtuivat rakkaushormonien puutteesta.

Emilia alkoi tutkia tarkemmin hormonien merkitystä hyvinvointiin, parisuhteeseen ja terveyteen ja selvitti, miten rakkaushormoneiksi kutsuttuja dopamiinia, serotoniinia, oksitosiinia ja endorfiineja erittyy rakastumisen eri vaiheissa.

”Dopamiini, endorfiinit ja noradrenaliini hallitsevat meitä rakkauden huumassa. Ne saavat meidät keskittymään kumppaniimme ja lisäävät seksihalujamme. Kiintymysvaiheen parisuhteessa meillä on tasaisempi cocktail, johon kuuluu enemmän serotoniinia ja oksitosiinia, jotka luovat luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta”, Emilia sanoo.

Vauva nopeutti kiintymysvaiheeseen siirtymistä

Emilian omat rakkaushormonit hyrähtivät jälleen käyntiin, kun hän keväällä 2017 tapasi Maurizio Pratesin ja rakastui. Nyt parilla on muutaman kuukauden ikäinen poikavauva.

”Lapsen saaminen on vain vahvistanut suhdettamme, vaikka meilläkin on ollut omat haasteemme. Raskaaksi tulo ja lapsen saaminen nopeuttavat rakastumisen kiintymisvaiheeseen menoa. Yhtäkkiä ollaankin jo perhe, joten kahdenkeskinen kuherruskuukausi on ohi”, Emilia sanoo.

Miten tärkeistä rakkaushormoneista voi pitää kiinni?

Emilian mukaan hyvien yöunien ja ravinnon tärkeys korostuvat rakkaushormonien ylläpitämisessä.

”Uni ja lepo ovat todella tärkeitä.”

Riittävän levon vaalimisen lisäksi Emilia käy aamuisin kylmässä suihkussa. Hänen mukaansa kylmät suihkut auttavat paitsi heräämään, ne myös vaikuttavat muun muassa stressiä säätelevään vagushermoon ja tasapainottavat koko hermostoa.

Hyville hormoneille tärkeitä ravintoaineita Emilia tankkaa syömällä runsaasti vihanneksia, juureksia ja marjoja. Lisäksi hän syö päivittäin saksanpähkinöitä, manteleita ja pääaterioilla muun muassa kalaa tai kanaa.

Aamunsa Emilia aloittaa kaurapuurolla, johon hän on lisännyt pellavansiemeniä, banaania ja hyviä öljyjä.

”Aloitan aamut omega-3:lla ja oliviiviöljyllä ja lorautan kahviini kookosrasvaa. Sallin itselleni myös pienet herkuttelut. Ne eivät haittaa, jos ruokavalio on muuten terveellinen.”

X